latvijaspirts.lv
      
2024. gada 29. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
Ārstniecības augi
> Ārstniecības augi A 1-10
> Ārstniecības augi A11-21
> Ārstniecības augi A21-31
> Ārstniecības augi B 1-10
> Arstniecības augi C 1-10
> Ārstniecības augi D 1-10
> Ārstniecības augi E 1-10
> Ārstniecības augi F 1-10
> Ārstniecības augi G 1-10
> Ārstniecības augi H 1-10
> Ārstniecības augi I 1-10
> Ārstniecības augi J 1-10
> Ārstniecības augi K 1-10
> Ārstniecības augi L 1-10
> Arstniecības augi M 1-10
> Ārstniecības augi N 1-10
> Ārstniecības augi O 1-10
> Ārstniecības augi P 1-10
> Ārstniecības augi R 1-10
> Ārstniecības augi S 1-10
> Ārstniecības augi T 1-10
> Ārstniecības augi U 1-10
> Ārstniecības augi V 1-10
> Ārstniecības augi Z 1-10
> Eksotiskie augi A-B-C-D
> Eksotiskie augi E-F-G-H-I
> Eksotiskie augi J-K-L
> Eksotiskie augi M-N-O
> Eksotiskie augi P-R-S
> Eksotiskie augi T-U-V-Z
Dabas veltes
Veselība un skaistums
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
Mālu terapija
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Čili, halapeņjo pipari


 

Info avots: Ina Zelča, 30.augusts 2013 nra.lv

 

 

Halapenjo, Jalapeno

Halapeņjo pipari ir viens no čili piparu paveidiem, kam raksturīga vidēji asa vai ļoti asa garša. Tie pieskaitāmi pie visasākajiem pipariem. Latvijā tie nav īpaši izplatīti, bet meksikāņu ēdienus bez tiem grūti iedomāties.

Asumu iespējams regulēt arī ar audzēšanas atšķirībām un apstrādes veidu. Tie ir gan zaļi, gan sarkani un satur ļoti maz kaloriju. Īstie halapeņjo pipari ar aso garšu dedzina ne pa jokam, spēcīgā pēcgarša vēl ilgi paliek mutē. Halapeņjo asumu mēdz kaut nedaudz mazināt, piemēram, izņemot kodolu ar visām sēklām, jo tieši tās piešķir šiem pipariem asumu. Ja ir vēlēšanās, lai ēdiens ir «karstāks», tad balto iekšpusi atstāj pēc iespējas vairāk. Piparos ir atrodama ķīmiska viela kapsaicīns, kas veicina sirds ritma paaugstināšanos un uzlabo vielmaiņu. Tāpat kā citi pipari, tie ir bagāts C vitamīna avots – vienā nelielā piparā ir gandrīz 17 miligrami vitamīnu. Tie satur apmēram 18 procentus no rekomendējamās dienas normas vīriešiem un 23 procentus – sievietēm. Halapeņjo var ēst svaigus, marinēt, tos pievieno pie mērcēm, dārzeņu ēdieniem, salātiem, pat pie dzērieniem un, protams, lieto ēdienu rotāšanai. Tos var pildīt ar kausētu vai zilā pelējuma sieru, cept cepeškrāsnī apmēram 10 līdz 15 minūtes. Vasarā atliek ņemt grilu un uz tā gatavot ēdienus no halapeņjo pipariem.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Jebkuri pipari, kā arī garšvielas ēdienam piedod garšu – saldenāku, skābenāku vai asāku, tāpēc to var pagatavot dažādu. Asajām garšvielām, arī pipariem, raksturīgi, ka tie kairina gļotādu un veicina to sekrēciju. Šādas asas piedevas pasargā organismu no dažāda veida bakterioloģiskas iedarbības, tāpēc to lietošana ir atbalstāma. Mūsu klimatiskajos apstākļos, protams, šādus piparus neaudzē, tie plaši tiek izmantoti Meksikā un ASV. Piparos ir kodīga viela kapsaicīns, kas piešķir tiem asumiņu un dedzinošo garšu.

NODERĪGI

• Lai sāktu darboties ar halapeņjo pipariem, vislabāk uzvilkt cimdus. Pipari ir ļoti asi, un apdedzināšanos no to sulas var sajust tikai pēc pāris stundām.

RECEPTES

Grilēti halapeņjo pipari ar maskarpones sieru un bekonu
Sastāvdaļas:6 halapeņjo pipari, 230 g maskarpones siera, 6 gabaliņi bekona.
Pagatavošana: uzkarsē grilu. Pārgriež katru bekona gabaliņu uz pusēm. Sagriež piparus uz pusēm, izņem sēklas un balto iekšpusi. Nomazgā zem auksta ūdens strūklas un noslauka papīra dvielī. Katru pusīti piepilda ar maskarpones sieru un ietin tajā bekonu, nostiprinot ar koka irbulīti. Uzliek uz restītēm un apcep, kamēr bekons kļūst kraukšķīgs.

Lavaša ruletes
Sastāvdaļas: 500 g vistas filejas, lavašs, kausēts siers, lapu salāti, viena paprika, 200 g cietā siera, 2 līdz 3 marinēti zaļie halapeņjo pipari, majonēze, citrona sula, cukurs.
Pagatavošana: vistas fileju sagriež kubiņos un apcep, kamēr iegūst brūnu garoziņu. Kad vista ir gandrīz gatava, pievieno cukuru un citrona sulu. Lavašu sasmērē ar kausēto sieru. Uz tā uzklāj salātlapas, sagrieztu papriku, sieru, pievieno arī halapeņjo piparus, nedaudz majonēzes un vistas fileju. Izveido ruleti no lavaša.

 Eļļā marinēti sarkanie čili pipari ar ķiplokiem
Nepieciešams: 0,5 litru burciņai - 6 - 7 sarkanie čili pipari, 2 galviņas ķiploka, 1 - 2 lauru lapas, 2 zariņi rozmarīna, 250 ml olīveļļas.
Pagatavošana:

  • 1. Ķiplokus sadala daiviņās, noņem miziņas, kas atlupu[sas, bet pašas daiviņas netīra (citādi tās piedegs vai pārvērtīsies putrā). Katru daiviņu sadursta ar asu adatu vai smalku irbulīti. Rozmarīna zariņus sagriez apmēram 5 cm garumā. Čili piparus vidū ar adatu vai irbulīti pārdur, lai gatavošanas procesā tie nepārsprāgtu.
  • 2. Katliņā ieliek ķiplokus, pievieno pusi rozmarīna zariņu un vienu vai divas lauru lapas. Visu pārlej ar olīveļļu, liek uz plīts un uz ļoti lēnas uguns karsē (apmēram 15 - 30 minūtes) līdz vārīšanās temperatūrai (eļļai nav jāuzvārās). Gatavību var pārbaudīt ar asa naža palīdzību. Ja ķiplokus var viegli pārdurt, tātad tie ir gatavi.
  • 3. Katlu noņem no uguns un ar karoti izņem ķiplokus, pārliekot tos iepriekš sagatavotā tīrā burkā, kuriem pieveno atlikušo svaigo rozmarīnu.
  • 4. No karstās eļļas izņem arī izlietotos rozmarīna zariņus un lauru lapas. Katliņu atkārtoti uzliek uz uguns un tajā ieliek čili piparu pākstis. Vēlreiz uz ļoti lēnas uguns eļļu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai (apmēram 10 minūtes)
  • 5. Gatavos čili piparus izņem no katliņa un liek burkā pie ķiplokiem. Pāri pārlej karsto aromatizēto eļļu. Burku aizvāko ar metāla vāciņu, atdzesē un ievieto ledusskapī.
  • 6. Baudīt šo delikatesi kā uzkodu vai piedevu dažādiem gaļas un makaronu ēdieniem var jau nākamajā dienā.

Uzmanību!

Pēc čili piparu un ķiploku izlietošanas, burkā palikusī aromātiskā eļļa nav jālej laukā. Tā lieliski noder dažādu ēdienu pagatavošanai. Sevišķi piemērota tā būs brusketēm.

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties