latvijaspirts.lv
      
2024. gada 28. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
Ārstniecības augi
> Ārstniecības augi A 1-10
> Ārstniecības augi A11-21
> Ārstniecības augi A21-31
> Ārstniecības augi B 1-10
> Arstniecības augi C 1-10
> Ārstniecības augi D 1-10
> Ārstniecības augi E 1-10
> Ārstniecības augi F 1-10
> Ārstniecības augi G 1-10
> Ārstniecības augi H 1-10
> Ārstniecības augi I 1-10
> Ārstniecības augi J 1-10
> Ārstniecības augi K 1-10
> Ārstniecības augi L 1-10
> Arstniecības augi M 1-10
> Ārstniecības augi N 1-10
> Ārstniecības augi O 1-10
> Ārstniecības augi P 1-10
> Ārstniecības augi R 1-10
> Ārstniecības augi S 1-10
> Ārstniecības augi T 1-10
> Ārstniecības augi U 1-10
> Ārstniecības augi V 1-10
> Ārstniecības augi Z 1-10
> Eksotiskie augi A-B-C-D
> Eksotiskie augi E-F-G-H-I
> Eksotiskie augi J-K-L
> Eksotiskie augi M-N-O
> Eksotiskie augi P-R-S
> Eksotiskie augi T-U-V-Z
Dabas veltes
Veselība un skaistums
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
Mālu terapija
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Pipari citrona


 Citronpipari - Sičuaņas pipari

Info avots:http://vinotava1.blogspot.com/


 

 


 
 (Nejaukt ar veikalos nopērkamajiem aromatizētajiem melnajiem pipariem) ir rūtu dzimtas (tai pieder arī citrusi) ksantoksila ģints dažādu sugu koku (krūmu) augļi, kas ir izplatīti Ķīnā, Japānā, Korejā, Taivānā, Butānā, Nepālā, Indijā, Indonēzijā. Dažas sugas ir sastopamas arī Centrālamerikā, kā arī Afrikā, piemēram, Nigērijā tos pazīst kā uzazi piparus. Tātad arī citronpipari ir viltvārži, kas nav īstie pipari, jo nepieder piparu dzimtai. Raksturīgi, ka ļoti daudzi ksantoksila ģints augi ir izteikti aromātiski, ar dominējošu citrusu noti, bieži vien līdzīgu sugu augļi nonāk apgrozībā ar vienādu tirdzniecības nosaukumu. Citronpipariem nepiemīt piparu dedzinošais asums, bet gan mēli kņudinošs un tirpinošs efekts, ko pavada vēsuma sajūta. Tos raksturojošais citruss izteikti jūtams aromātā, taču tie nepiešķir ēdienam skābumu.

  Sičuaņas pipari ir paši zināmākie citronpipari, un tie plaši tiek audzēti un lietoti medicīnā un uzturā Ķīnas Sičuaņas provincē. Kā Sičuaņas piparus pazīst Zanthoxylum simulansZanthoxylum bungeanumZanthoxylum piperitum sugu augļus (iespējams arī Zanthoxylum planispinum un Zanthoxylum armatum). Attiecīgi arī Sičuaņas piparu organoleptiskās īpašības atkarībā no sugas ir nedaudz mainīgas. Tirdzniecībā Sičuaņas pipari pazīstami arī ar citiem nosaukumiem - Ķīnas pipari un anīsa pipari. Izcelsmes valstīs katrai sugai ir savs vietējais nosaukums. Starptautiski tos visbiežāk dēvē par Sičuaņas vai Ķīnas pipariem, lai gan briti bieži tos dēvē par pricly ash (ērkšķaino osi), jo koki/krūmi ir ērkšķaini, savukārt to lapas līdzinās oša lapām.
  Izcelsmes valstīs kulinārijā izmanto Sičuaņas piparu lapas, jaunos dzinumus, svaigus augļus (piparus) dažādās gatavības pakāpēs, taču ārpus to robežām lieto tikai kaltētus augļu apvalkus, kuru iekšpusē nogatavojas liela, tumša sēkla, kam ir rūgta un savelkoša garša un, sakožot mutē, rodas smelknes sajūta. Tamdēļ tirgo atvērušos Sičuaņas piparu augļus bez sēklas, un vizuāli tie līdzinās atvērušamies divdaļīgiem zvaniņiem. Tie ir koraļļu krāsā. Sičuaņas piparu aromātā dominē sveķaini citroni un laimi. Garšā mēles nervi sajūt kņudināšanu (kaut ko līdzīgu, ko mēle sajūt dzerot stipri gāzētus dzērienus) un tirpšanu, ko pavada vēsums (pretēji čili pipariem, kuri rada siltu asumu).
  Kā noprotams, Sičuaņas piparus plaši izmanto Ķīnas, it īpaši Sičuņas virtuvē, un kombinācijā ar citiem tai raksturīgām garšvielām - ingveru, čili un anīsu. Ķīnā Sičuaņas pipari tiek gan apbrūnināti uz sausas, karstas pannas pirms lietošanas, gan cepti eļļā līdz tā kļūst aromātiska, lai tad tajā ceptu citus produktus. Kulinārijā izmanto kā veselus, tā samaltus Sičuaņas piparus. Visaromātiskāko efektu panāk, ēdienam tos pievienojot tieši pirms pasniegšanas. Eiropas virtuvē Sičuaņas piparus izmanto gaļas marinādēs, ceptai un grilētai putnu un baltajai gaļai, grilētiem dārzeņiem.
  p.s. Agrāk latviešu valodā tika lietots ģeogrāfijas īpašvārds Sečuāna, patlaban valodnieki ir vienojušies, ka tā pareizā latviskā formā ir Sičuaņa. Vecākos avotos ir sastopams pipara agrākais nosaukums - Sečuānas pipars.

 Timutas pipari (saukti arī par Nepālas pipariem) ir Sičuaņas piparu radinieki - Zanthoxylum alatum sugas koka (krūma) augļi, kas izplatīti Himalajos - galvenokārt Nepālā un Tibetā. Vizuāli tie ir tumši brūnā krāsā, bet saulē iemirdzas sarkanā nokrāsa, ar grumbuļainu apvalku. Arī šiem pipariem kulinārijā izmanto augļa apvalku, bet ne sēklu. Timutas pipariem raksturīgs īpaši spēcīgs rožu, kanēļa un greipfrūtu aromāts. Garšā mēles nervi sajūt kņudināšanu (kaut ko līdzīgu, ko mēle sajūt dzerot stipri gāzētus dzērienus) un tirpšanu, ko pavada vēsums (pretēji čili pipariem, kuri rada siltu asumu). Tie lieliski sader ar visa veida zivīm un jūras veltēm, kā arī dārzeņiem un desertos ar augļiem. Tos īpaši esmu iecienījusi jēlu zivju ēdienos, piemēram, Baltijas laša tartaram, zandarta karpačo, kā arī sarkanajos apelsīnos ceptai pīlei un ievārījumos. Tie ir lieliski (samalti) izkausētā sviestā, kas tiek iejaukts kartupeļu biezenī vai tvaicētos rīsos.

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties