latvijaspirts.lv
      
2024. gada 29. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
Ārstniecības augi
> Ārstniecības augi A 1-10
> Ārstniecības augi A11-21
> Ārstniecības augi A21-31
> Ārstniecības augi B 1-10
> Arstniecības augi C 1-10
> Ārstniecības augi D 1-10
> Ārstniecības augi E 1-10
> Ārstniecības augi F 1-10
> Ārstniecības augi G 1-10
> Ārstniecības augi H 1-10
> Ārstniecības augi I 1-10
> Ārstniecības augi J 1-10
> Ārstniecības augi K 1-10
> Ārstniecības augi L 1-10
> Arstniecības augi M 1-10
> Ārstniecības augi N 1-10
> Ārstniecības augi O 1-10
> Ārstniecības augi P 1-10
> Ārstniecības augi R 1-10
> Ārstniecības augi S 1-10
> Ārstniecības augi T 1-10
> Ārstniecības augi U 1-10
> Ārstniecības augi V 1-10
> Ārstniecības augi Z 1-10
> Eksotiskie augi A-B-C-D
> Eksotiskie augi E-F-G-H-I
> Eksotiskie augi J-K-L
> Eksotiskie augi M-N-O
> Eksotiskie augi P-R-S
> Eksotiskie augi T-U-V-Z
Dabas veltes
Veselība un skaistums
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
Mālu terapija
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Pipari smaržīgie


 Jamaikas (smaržīgie) pipari - Pimenta dioica L.  

info avots:http://vinotava1.blogspot.com/

Smaržīgie pipari jeb virces ir īpaša Pimenta dioica L. koka auglīši, kurus novāc negatavus, pēc tam žāvē. Krietni lielāki par melno piparu graudiem, garšai un aromātam piemīt gan pipariskais asums, gan kanēļa, krustnagliņu un muskatrieksta notis.


 

 

 
  Botāniski šiem pipariem nav nekā kopīga ar parastajiem pipariem. Tiem ir atšķirīga, spēcīga un ļoti noturīga smarža. Jamaikas pipari ir mūžzaļi miršu dzimtas koki, kuru dzimtene ir Karību jūras salas. Jamaikā audzē gandrīz 85% no pasaulē saražotā smaržīgo piparu apjoma. To audzē arī Haiti, Sandomingo un Kubā. Tas satur pimenteļļu ko izmanto parfimērijā, farmācijā, kā arī liķieru ražošanā. Medicīnā smaržīgo piparu tēju lieto pret meteorismu.
Kā garšvielu lieto nedaudz negatavus, ēnā žāvētus augļus. Tie ir apaļi zirnīši 2-3 reizes lielāki par melnajiem pipariem. To aromāts vienlaikus atgādina krustnagliņu, melno piparu, muskatrieksta un kanēļa smaržu. Šis pipars ir iecienīts dažādās marinādes, gatavojot gaļas, zivju, dārzeņu, augļu, ogu un sēņu ēdienus. Bez tā nav iedomājami marinēti ķirbji. To liek arī pie gaļas zupām, galertiem, mājas desām, gaļas ruletēm un sacepumiem, mērcēm. Kopā ar citām garšvielām to dažkārt pievieno konditorejas izstrādājumiem (piemēram, piparkūkām).
Smaržīgais pipars ir neatņemama Jamaikas virtuves sastāvdaļa. Parasts to izmantošanas veids ir kūpināšanas marinādēs, un arī uzliekot piparu graudiņus uz oglēm- gruzdot tās izplata aromātu, ko uzsūc kūpināmais produkts. Uzturā tiek izmantotas arī smaržīgā pipara koka lapas – ar tām pilda gaļu un cep uz oglēm.
To izmanto arī marinēšanai un „mole” mērcēs (pazīstamākā – gvakamole), rūpnieciskajā pārtikas ražošanā (desās, tomātu mērcēs, kečupos), garšvielu maisījumos (karija pulveros). Tiek izmantots arī Tuvajos austrumos. Piemēram, Turcijā to pievieno sautējumiem un gaļas ēdieniem. Amerikā turpretim smaržīgo piparu vairāk izmanto saldajos ēdienos un, ietekmējoties no latīņamerikāņu virtuves, arī čili (ass maltās gaļas sautējums tomātos ar dažādu pākšaugu piedevu) garšas uzlabošanai. Pat tādās valstīs kā Vācija, kurai nav raksturīgi izmantot smaržīgo piparu, to patērē lielos daudzumos – desu izstrādājumu ražošanā. Grila mērcēs Jamaikas pipars ir viena no galvenajām sastāvdaļām.
Jamaikas pipars slikti šķīst ūdenī, tāpēc to zupās var likt ātrāk un vārīt ilgāk. Tā devas atkarīgas no tā vai tiek pieliktas aukstam, verdošam vai etiķa šķīdumam. Sālot sēnes, tām var likt 10 piparu zirnīšus uz 1kg vārītu sēņu, galertā 10 zirnīšus uz 1kg gaļas, zupām – 5 zirnīši uz 1kg gaļas vai zivju, sēņu marinādei 2 zirnīšus uz 1kg sēņu. Mīklai un pudiņiem pievienot maltus Jamaikas piparus 1-2 zirnīšus uz 1kg mīklas.

Smaržīgie pipari jeb virces (pimenta dioica) latviešu kulinārijā ir sen izmantota garšviela, kas smaržo pēc Ziemassvētkiem. Arī tie nav īstie pipari, jo nepieder piparu dzimtai. Smaržīgie pipari ir miršu dzimtas koka augļi. Sava ļoti izteiksmīgā aromāta dēļ tie tiek saukti par smaržīgajiem pipariem. Lai arī tie vizuāli atgādina lielus piparus, tiem trūkst piparu asuma, jo tie ir salīdzinoši maigas garšas. Briti tos ļoti aptveroši dēvē par allspice - visgaršvielu, jo to aromāts ir tik pilnīgs, ka tajā jūtamas gan kanēļa, gan krustnagliņu, gan piparu, gan muskatrieksta notis. To izcelsme ir Latīņamerikas un Centrālamerikas tropu meži. Ja latviešu valodā šiem pipariem ir divi sinonīmi, tad citur pasaulē tos bieži dēvē par Jamaikas pipariem. Augstāk vērtētie smaržīgie pipari nāk tieši no šīs Karību jūras salu valsts. Un tieši Karību jūras salu iedzīvotāji tos pamatīgi iekļauj vietējā kulinārijā, izmantodami gan koksni grilēšanai un kūpināšanai, gan aromātiskās lapas kā garšvielu līdzīgi kanēļkoka vai lauru lapām un, protams, augļus - smaržīgos piparus. Jerk ir nosaukums garšvielu maisījumam, ko izmanto gaļas un zivju marinēšanai pirms grilēšanas. Jerk maisījuma galvenās sastāvdaļas ir smaržīgie un asie (čili) pipari, pārējais - sīpols, ķiploks, ingvers, kanēlis, muskatrieksts, melnie pipari,  timiāns, melase, rums, laimu vai apelsīnu sula variē dažādās attiecībās. Šī maisījuma burvība slēpjas superasā habanero pipara un saldi sildošo pārējo garšvielu saspēlē.

Grūti pateikt, vai smaržīgos piparus vairāk izmanto saldajos vai sāļajos ēdienos. Lai arī tie ir neaizstājami marinādēs, kompotos, ievārījumos, marinējumos (ķirbju, biešu, sēņu, gurķu), karstvīnā un citos karstajos, sildošajos kokteiļos, svētku cepumos (kēksos, piparkūkās), franči uzskata, ka pāris šņāpieni virču vienmēr pievienojami zivīm un jūras produktiem (langustiem, krabjiem, zivju zupai) un ceptām zivīm pirms likšanas cepeškrāsnī. Briti, protams, tos pievieno čatnijiem un izmanto ļoti bieži salikumā ar gaišajām sinepju sēklām. Es smaržīgos piparus izmantoju ļoti daudz - tie ir lieliski zupās, sautējumos, mērcēs, pastētēs, zivju un gaļas galertos. Tie lieliski sader ar medījuma gaļu un pārbērti šprotēm. Tāpat tie lieliski papildina šokolādes garšu desertos.

Smaržīgajiem pipariem ir lēna iedarbība, sākumā tos nejūt, bet pēc ilgāka laika tie var pārņemt pārējās garšas un dominēt, tāpēc gatavojot ēdienu, tos pievieno gatavošanas sākumā, bet marinējumos, čatnijos un ievārījumos pievieno ar mēru.

 

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties