latvijaspirts.lv
      
2024. gada 29. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
Ārstniecības augi
> Ārstniecības augi A 1-10
> Ārstniecības augi A11-21
> Ārstniecības augi A21-31
> Ārstniecības augi B 1-10
> Arstniecības augi C 1-10
> Ārstniecības augi D 1-10
> Ārstniecības augi E 1-10
> Ārstniecības augi F 1-10
> Ārstniecības augi G 1-10
> Ārstniecības augi H 1-10
> Ārstniecības augi I 1-10
> Ārstniecības augi J 1-10
> Ārstniecības augi K 1-10
> Ārstniecības augi L 1-10
> Arstniecības augi M 1-10
> Ārstniecības augi N 1-10
> Ārstniecības augi O 1-10
> Ārstniecības augi P 1-10
> Ārstniecības augi R 1-10
> Ārstniecības augi S 1-10
> Ārstniecības augi T 1-10
> Ārstniecības augi U 1-10
> Ārstniecības augi V 1-10
> Ārstniecības augi Z 1-10
> Eksotiskie augi A-B-C-D
> Eksotiskie augi E-F-G-H-I
> Eksotiskie augi J-K-L
> Eksotiskie augi M-N-O
> Eksotiskie augi P-R-S
> Eksotiskie augi T-U-V-Z
Dabas veltes
Veselība un skaistums
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
Mālu terapija
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Lukuma


 

Lukumas augi tikuši kultivēti Peru augstkalnu rajonos kopš pagājušās tūkstosgades sākuma, kad turienes iezemieši bija atklājuši šī augļa, karamelei līdzīgo, saldo garšu. Augļiem tika piešķirta gan uztura, gan reliģiska nozīme, asociējot to ar auglības simbolu. Auga attēlojumi rodami uz tā laika keramikas traukiem, kas atrasti izrakumos. Inku izpratnē šis auglis bijis zelta vērtē.

Mūsdienās auglis ir populārs Centrāl- un Dienvidamerikā, to audzē Peru, Ekvadorā, Čīlē un daļā Bolīvijas. Lukumas augli izmanto konditorijā, pārstrādā sīrupā.

Lucuma augļukoki aug dārzos, 1500 – 3000 metru augstumā virs jūras līmeņa. Augs ir jūtīgs pret aukstumu un nemīl augt tiešā jūras tuvumā. Koki sāk ražot piektaja gadā pēc iestādīšanas, gada ražai sasniedzot apm 500 gab. no koka, katram auglim sverot ap 1 kg. Ražo visu gadu, bet galvenais ražas novākšanas laiks ir starp janvāri un aprīli. Augļa tekstūra atgādina ķirbi. Var tikt lietota svaigā veida vai arī gatavota kopā ar citiem pārtikas produktiem.

Lukumas augļu pulveris tiek gatavots no tīrītiem, smalcinātiem augļiem, kuri ir pilnība dehidratizēti  45°C temperatūrā. Pulveri var glabāt 2 gadus, tam uzturot raksturīgo karameļu – riekstu garšu. Pievieno dažadiem ēdieniem, uzlabojot to garšu un tekstūru. Bagāts ar šķiedrvielām. Augļa pulvera dabīgais saldums var kalpot kā cukura aizvietotājs.

________________________

Info avots:happywhispers.lv

Lukumas pulveris ir veselīgs, gards saldinātājs ar zemu glikēmisko indeksu, kuram piemīt unikāla, kļavu sīrupam līdzīga garša un, atšķirībā no cukura, tas neizraisa strauju glikozes līmeņa celšanos asinīs. Lukumas pulveris ir lielisks antioksidantu, šķiedrvielu, labo ogļhidrātu un tādu vitamīnu kā beta karotīna, B3 un citu B grupas vitamīnu, kā arī cinka, kālija, kalcija, magnija un dzelzs avots.

Lukumas pulveri gatavo no saldā un gardā lukumas augļa (Pouteria lucuma). Tas aug subtropu klimatā Andu kalnu ielejās Čīlē, Ekvadorā un Peru. Bioloģiskās lukumas audzēšanas procesā netiek izmantoti pesticīdi. Pulvera pagatavošanas process ir gana sarežģīts, jo ir nepieciešams pacietīgi gaidīt līdz gatavie augļi nokrīt zemē. Brīdī, kad augļi ir pilnībā nogatavojušies, lukumai piemīt vissaldākā garša. Pēc novākšanas lukumu nomizo, tiek izņemti kauliņi un augļus žāvē zemā temperatūrā, lai pēcāk rūpīgi samaltu smalkā pulverī.

Starp citu, tautas medicīnā lukuma tiek izmantota arī ārstniecībā, jo tā ir ne vien veselīga alternatīva tiem, kuri cieš no diabēta, bet arī labs uzturvielu, antioksidantu un galveno mikroelementu avots. Lukumas pulveris ir pazīstams kā universāla sastāvdaļa dažnedažādos desertos – pati populārākā saldējuma garša Peru ir tieši lukumas, turklāt šis auglis tiek dots pat mazuļiem. Pievienojot lukumu dzērieniem, smūtijiem, jogurtiem, brokastu pārslām vai arī desertiem, ir iespējams padarīt izvēlēto gardumu ar uztuvielām ievērojami bagātāku un veselīgāku.

Tāpat lukumu var pievienot pudiņiem, saldējumam vai pat miltiem, kurus izmanto kūku cepšanai. Lai gan lukumas garšu var aprakstīt kā saldu un patīkamu, tā nebūt nav tas pats, kas cukurs. Lukumas garša ir unikāla, papildina un pastiprina citu garšu nianses ēdienā, ar kuru kopā tiek gatavota, tāpēc to vajadzētu uztvert arī kā interesantu garšvielu, ne tikai kā saldinātāju. Šis auglis tiek saberzts smalkā pulverī un nešķīst tējā vai kafijā, kā to dara cukurs, tāpēc vislabāk lukumu lietot savienojumā ar citiem saldinātājiem nevis kā cukura aizvietotāju.

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties