latvijaspirts.lv
      
2024. gada 29. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
Ārstniecības augi
> Ārstniecības augi A 1-10
> Ārstniecības augi A11-21
> Ārstniecības augi A21-31
> Ārstniecības augi B 1-10
> Arstniecības augi C 1-10
> Ārstniecības augi D 1-10
> Ārstniecības augi E 1-10
> Ārstniecības augi F 1-10
> Ārstniecības augi G 1-10
> Ārstniecības augi H 1-10
> Ārstniecības augi I 1-10
> Ārstniecības augi J 1-10
> Ārstniecības augi K 1-10
> Ārstniecības augi L 1-10
> Arstniecības augi M 1-10
> Ārstniecības augi N 1-10
> Ārstniecības augi O 1-10
> Ārstniecības augi P 1-10
> Ārstniecības augi R 1-10
> Ārstniecības augi S 1-10
> Ārstniecības augi T 1-10
> Ārstniecības augi U 1-10
> Ārstniecības augi V 1-10
> Ārstniecības augi Z 1-10
> Eksotiskie augi A-B-C-D
> Eksotiskie augi E-F-G-H-I
> Eksotiskie augi J-K-L
> Eksotiskie augi M-N-O
> Eksotiskie augi P-R-S
> Eksotiskie augi T-U-V-Z
Dabas veltes
Veselība un skaistums
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
Mālu terapija
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Suņstobrs plankumainais


 Plankumainais suņstobrs (Conium maculatum L.)

Viens no indīgākajiem augiem dabā.

Diezgan bieži sastopams sētmalēs, ceļmalās, krūmājos un nezālienēs. Augs zied no jūnija līdz augustam ar sīkiem baltiem ziediņiem, kas sakārtoti 12-20 staru čemuros. Karstā, saulainā laikā augs izdala nepatīkamu aromātu, kas līdzīgs peļu smakai.

 Krievi suņstobru mēdz saukt par vilciņu, kas labi raksturo auga ietekmi uz cilvēka organismu - tas izraisa galvas sāpes un reiboņus (vilciņš - bērnu rotaļlieta, kas griežas ap savu asi).
 Tiesa, noindēties ar suņstobru nav viegli, neuzkrītošais augs ir samērā neliels, ar neciliem ziediņiem, turklāt garšo riebīgi.

 Plankumainais suņstobrs satur vairākus alkaloīdu, galvenais no tiem - konīns, kura iedarbība ir līdzīga kā nikotīnam un "zirga" devās tas ietekmē centrālo nervu sistēmu, kas ļaunākajā gadījumā var novest pie elpošanas apstāšanās. Saindēšanās gadījumos parādās kustību koordinācijas un līdzsvara traucējumi, siekalošanās, slikta dūša, vemšana, galvas sāpes, paplašinās acu zīlītes, palēninās sirdsdarbības ātrums. Nāve iestājas elpošanas muskulatūras paralīzes dēļ. Ja augs ieviešas kā nezāle dārzā, iespējama tā lapu sajaukšana ar pētersīļu lapām. 

  Viens no indīgākajiem augiem dabā, tā sastāvā ir toksiskie alkaloīdi. Līdzīgs suņuburkšķim, tomēr to var viegli atšķirt pēc īpatnējā aromāta un sarkaniem pleķiem uz stumbra. Tas ir rievains, reti zarots, tāpēc izskatās kā aplauzīts. Lapas līdzīgas selerijai, ziediņi balti, izvietoti čemuros kā dillei vai ķimenei; auglis ir sīks, ovāls, rievains un ne visai patīkami smaržo. Aug ceļmalās, krūmājos, sētmalēs un ūdens malās. Latvijā nav pārāk bieži sastopams, vairāk manīts Zemgalē un Latgalē.
  Pirmajā gadā attīstās tikai lakstu puduris, tad vēl augs nav tik indīgs. Otrajā gadā tas izaug pat līdz diviem metriem. Toksiskā deva, kas izraisa saindēšanos, ir seši grami divgadīga nežāvēta auga masas. Nāvīga saindēšanās notiek, ja organismā nokļūst 10 līdz 30 grami zaļās masas.  Bērni var saindēties, ieēdot auglīšus vai arī spēlējoties ar stublājiem. Tomēr šādi gadījumi ir reti, jo kurš gan tīšuprāt ēdīs pēc peļu mēsliem smakojošu augu ar pretīgu garšu? Taču, tikko sācis ziedēt, tas medaini smaržo.

  Saindēšanās pazīmes ir balss aizsmakums, nogurums kājās, vēlāk arī rokās. Sākotnējās izpausmes – uzbudinājums, trīc rokas, gaita kļūst nestabila, paplašinās acu zīlītes, paātrinās sirdsdarbība, sākas siekalošanās, moka slāpes, slikta dūša, vemšana un stipras galvassāpes. Var iestāties paralīze, smagākos gadījumos – nāve.
  Fitoterapeits Artūrs Tereško uzsver, ka palīdzēt var tikai pašā sākumā pēc saindēšanās: izraisīt vemšanu, dot dzert saujām aktīvo ogli, ozolmizas novārījumu, caurejas līdzekļus. Ja inde ir uzsūkusies, nekas vairs nelīdz!
  Kopš seniem laikiem šo augu lieto onkoloģisku slimību – īpaši krūts dziedzera, kuņģa un priekšdziedzera audzēja ārstēšanai, kā arī prostatas adenomas un fibromiomas augšanas apturēšanai. Mūsdienās plankumainā suņstobra preparātus izmanto kopā ar ķīmijterapiju, bet to dara stingrā ārsta kontrolē.
  Šī ļoti indīgā auga preparāti darbojas arī netoksiskās devās, veicinot imūnsistēmas aktivitāti. Pagatavo piecprocentīgu suņstobra tinktūru – piecus gramus negatavu sēklu aplej ar 100 mililitriem degvīna, ļauj ievilkties divas nedēļas, tad nokāš. Lieto reizi dienā, pakāpeniski palielinot devu – no 1 līdz 30 pilieniem.
Suņstobra laksti, applaucēti ar verdošu ūdeni, labi palīdz iekaisuma un sāpju mazināšanai ārīgi, – ja ir podagra, reimatisms un citas locītavu slimības.

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties