latvijaspirts.lv
      
2024. gada 28. marts
Atgriezties uz sākuma lapu
Pirts skola
Pirtnieki - skolas absolventi
Atjauno pirtnieka profesiju
Skolas izveide palīdzēs uzlabot pakalpojumu kvalitāti nozarē
Direktore ar pirtsslotu
«Iļģi» izdziedājuši veltījumu latviešu pirts rituālam- Tur Saulīte pērties gāja
Te nu tā ir - latviska pirts mūzika
Ļāvos pierunāt sevi izmēģināt pirtnieka pērienam "Pirts skolas" preses konferences laikā – tā, protams, notika pirts telpās.
Ziemas Slota 2013 (Video!)
Albums Tur saulīte pērties gāja aprīlī iekļuvis Pasaules mūzikas Top 20 Eiropā

 

Pirts Skola
Rīga, J. Asara iela 5, 133. kabinets,
Tālr. 26335578,25447393,
e-pasts:
info@pirtsskola.lv 

nauris@pirtsskola.lv

 

Te nu tā ir - latviska pirts mūzika

 Aija Eriņa. 2011. gada 8. decembris
Foto: Aivars Liepiņš, Dienas mediji
diena.lv

„Pirtī sākas un beidzas cilvēka dzīve. Var teikt – pirts ir latviešu baznīca. Tā attīra ne tikai miesu, bet arī garu,” saka postfolkloras grupas Iļģi dibinātāja Ilga Reizniece. Pagājušajā nedēļas nogalē koncertzālē Palladium izskanējis grupas 30 gadu jubilejas koncerts, tomēr pasākuma gatavošanās dunā Iļģi paguvuši piepildīt vēl kādu sen lolotu ieceri – no 8. decembra ceļu pie pirtī gājējiem un latviskas, skaidras, nomierinošas mūzikas cienītājiem sācis Iļģu svaigākais veikums, albums Tur Saulīte pērties gāja. „Ja jums nav pieejama latviešu pirtiņa, nekreņķējieties! Paklausieties šo mūziku un būsiet tikpat kā pirtī pērušies!” mudina I. Reizniece.

Veltījums latviešu baznīcai - pirtij

Albums Tur Saulīte pērties gāja, ko producējusi I. Reizniece, ir veltījums latviešu pirts rituālam. „Pirts latviešiem nav vienkārši vieta, kur mazgāties. Tā ir vieta, kur tikties ar pašu Dievu. Citiem vārdiem - baznīca. Un pirtī latvietis ne tikai nomazgājas balts un tīrs, viņš arī savu dvēseli attīra un iesmaržina,” saka I. Reizniece. Viņa ir pārliecināta - latviešiem netrūkst gudru un meistarīgu pirtnieku, kam piemīt prasme ne tikai sasiet ārstnieciskas pirtsslotas, bet, kas jo svarīgāk, tās pareizi darbināt. „Manuprāt, pirts ir latviešu lepnums - ar to mēs varētu iziet pasaulē,” pārliecināta I. Reizniece.

Albuma Tur Saulīte pērties gāja prezentācijas pasākumā, kas, kā pienākas, norisinājās īstā melnajā pirtiņā (daudziem par pārsteigumu tāda rodama pašā Vecrīgas sirdī, Farmācijas muzejā) un kur neizpalika arī īsta pēršanās un pirts dziesmu skandēšana, I. Reziniece atzina - albumam brieduši un gatavojušies lēnām. „Esmu pirtī gājēja, tāpēc pirts dziesmu albumu vēlējos pati, vien nācās pie šādas domas un ieceres pieradināt puišus.” Mūziķe atklāj – lai arī, pirtī ejot, pašai dziedāt neprasās, pēc laba pēriena nomierinošu mūziku gan labprāt gribējusi klausīties. Tā kā tādas nav bijis, iecere par pirts dziesmu albumu lolota vairāku gadu garumā, līdz šajā rudenī Iļģi gājuši studijā un albumu ierakstījuši.

Latviskums ar pirts garu

I. Reizniece ir pārliecināta – latviešu pirts mūzikai jābūt skaidrai, nesteidzīgai, tantriskai un mantriskai, tomēr vispirms jau - latviskai. Albuma Tur Saulīte pērties gāja dziesmu teksti rasti latviešu dainās, vienīgā dziesma ar I. Reiznieces vārdiem ir albuma noslēdzošā kompozīcija Paldies. Albumā pārsvarā dzirdama I. Reiznieces oriģinālmūzika, dažās dziesmās ieskanas tautas melodijas.

I. Reizniece atklāj - dziesmās saklausāmas arī īstas pirts rituālu skaņas, par kurām parūpējies grupas basģitārists Gatis Gaujenieks. Citā dziesmā dzirdama bērzu šalkoņa, no kuru zariem vēlāk darītas pirtsslotas. Kompaktdiska vāciņa dizains arī ir unikāls -  radošā komanda tajā centusies iemūžināt pirts garu. Tas izdevies, bet, materiālu apstrādājot un gatavojot, gars pazudis. Tomēr izdevniecības Upe tuviem un tāliem saimniece Iveta Mielava pauž cerību, ka jaunajā albuma partijā, kas iznāks pēc desmit dienām, diska vāka fotogrāfijā gars būs atgriezies.

Alkst dziedāt un dejot

Jautāta par Iļģu nākotnes plāniem, I. Reizniece neslēpj - gatavošanās jubilejas koncertam un pirts dziesmu albuma izdošana prasījusi daudz spēka, ieguldīts liels darbs, turklāt koncertu Palladium ar palīgu atsaucību Iļģi rīkojuši pašu spēkiem. Darba augļi - patiess gandarījums par aizvadīto koncertu un svaigais pirts dziesmu albums.

Pēc jubilejas koncerta Iļģi secinājuši – latvieši alkst gan dziedāt, gan dejot. Jubilejas koncertā pārsteidzošu atsaucību izpelnījušās dziesmas no Iļģu muzikālās versijas par Raiņa lugu Spēlēju, dancoju. „Sapratām, ka atkal jāķeras klāt Spēlēju, dancoju!” saka I. Reizniece. Pēc koncerta Palladium Ģirts Majors Iļgus esot uzaicinājis vasarā muzicēt Positivus festivālā. „Tad jau redzēs,” nosaka I. Reizniece.

Albumu Tur Saulīte pērties gāja klajā laidusi izdevniecība Upe tuviem un tāliem sadarbībā ar Pirts skolu un biedrību Saulei.

Iļģi arī šoreiz nemainīgā sastāvā - Ilga Reizniece, koklētājs un dūdinieks Māris Muktupāvels, basģitārists Gatis Gaujenieks, ģitārists Egons Kronbergs un bundzinieks Mārtiņš Linde. Vienā dziesmā dzirdama arī Irīnas Mihailovskas balss.

Ieraksts no 8. decembra nopērkams Latvijas mūzikas ierakstu un grāmatu tirdzniecības vietās.

 

galerija