latvijaspirts.lv
      
2024. gada 28. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
Ārstniecības augi
> Ārstniecības augi A 1-10
> Ārstniecības augi A11-21
> Ārstniecības augi A21-31
> Ārstniecības augi B 1-10
> Arstniecības augi C 1-10
> Ārstniecības augi D 1-10
> Ārstniecības augi E 1-10
> Ārstniecības augi F 1-10
> Ārstniecības augi G 1-10
> Ārstniecības augi H 1-10
> Ārstniecības augi I 1-10
> Ārstniecības augi J 1-10
> Ārstniecības augi K 1-10
> Ārstniecības augi L 1-10
> Arstniecības augi M 1-10
> Ārstniecības augi N 1-10
> Ārstniecības augi O 1-10
> Ārstniecības augi P 1-10
> Ārstniecības augi R 1-10
> Ārstniecības augi S 1-10
> Ārstniecības augi T 1-10
> Ārstniecības augi U 1-10
> Ārstniecības augi V 1-10
> Ārstniecības augi Z 1-10
> Eksotiskie augi A-B-C-D
> Eksotiskie augi E-F-G-H-I
> Eksotiskie augi J-K-L
> Eksotiskie augi M-N-O
> Eksotiskie augi P-R-S
> Eksotiskie augi T-U-V-Z
Dabas veltes
Veselība un skaistums
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
Mālu terapija
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Dievkociņš


Dievkociņš, citronvērmele - Artemisia abrotanum L.
latviski: dievkociņš, vāciski: Eberraute, zviedru: åbrodd, igauņu: sidrunpuju, lietuviešu: diemedis, krievu: божье дерево

Vasarzaļi puskrūmi. Saulmīļi. Aug normālā smilts augsnē ar paaugstinātu kaļķa saturu. Ātraudzīgi.  Pelēkzaļš, rudenī krāsu nemaina. Vainags izplests. Ziedi bāli dzeltenīgi. Augļi neievērojami.  Ārstniecības augs ar antiseptiskām īpašībām. Augs smaržīgs.

Dievkociņš (Artemisia abrotanum) ir latviešu dārza klasika, kas savulaik auga katra pirtnieka saimniecībā, lai veidotu pirts slotas, taču bez tā šis augs kļuvis par neaizmirstamu dārza simbolu un vērtību tautas medicīnā.

Dievkociņš ir visaromātiskākais vērmeļu dzimtas garšaugs. Dien- videiropā tas aug savvaļā. Ziemeļnieki saberztas dievkociņa lapas ko­pā ar samaltām ogām liek pie gaļas ēdieniem, mērcēm, mājās ceptas maizes, ko sauc par "mednieku maizi".

 Info avots - la.lv
Dievkociņš - tik latvisks, tik savējs, bet viesis
20.07.2011 Daina Roze

 Dievkociņš daudziem vienmēr licies tik latvisks, tik savējs, lauku mājas dārza simbols. Arī man. Sapnis par to, ka man būs māja, kuras dārzā augtu dievkociņš, ir joprojām. Smaržīgs, maigs, mierinošs.

 Un tomēr dievkociņš (Artemisia abrotanum) mūsu zemē ir ienācējs, jo savvaļā tas sastopams Dienvideiropā.

Kādreiz dievkociņa ierastā vieta latvju sētās bija abpus durvīm, dobju galos, pie pirts un klēts. Ne tikai košumam. Zemnieki nezināja vārdus "spēcīgs biolauks", toties lieliski prata šo dievkociņam piemītošo stimulējošo biolauku izmantot. Dziedēšanā, pirtsslotās, smaržīgos kaltēto zāļu maisījumos, ar sagrieztiem dzinumiem grīdas izkaisot.

Dievkociņu arī mūsdienu tautas medicīna izmanto gremošanas uzlabošanai, apetītes veicināšanai. Tā lietošana rada neērtības parazītiskajiem tārpiem. Dievkociņam ir urīnu un žulti dzenoša, sviedrējoša, savelkoša iedarbība. Imunitāti stiprinošu tēju sastāvā ir dievkociņa lapas un dzinumi, arī tējās, kuras lieto audzēju novēršanas profilaksei. Ja problēmas rada kāju svīšana un ādas iekaisums, arī tad dievkociņa uzlējums var līdzēt.

Bioloģiskajā lauksaimniecībā dievkociņa zariņus joprojām lieto kaitēkļu atbaidīšanai. Tos, sīkāk sagrieztus, izkaisa starp kāpostu, sīpolu, burkānu un galda biešu vagām.

 Dievkociņš cienīts ne tikai Latvijā

Francijā dievkociņa dzinumus kāra drēbju skapjos, izmantoja blusu un kožu atbaidīšanai. Vārds "garderobe" ir viens no dievkociņa nosaukumiem franču valodā. Vēl tagad dievkociņa pulveri vai tabletes franči izmanto savas garderobes pasargāšanai.

Izslavētā franču virtuve dievkociņa lapas pievienoja cūkas, zoss, pīles un jēra gaļas ēdienos. Dievkociņa lietošana liecināja par pavāra prasmi un izsmalcināto gaumi. Izteiktās smaržas un rūgtuma dēļ tas svaigā veidā bija jālieto ļoti uzmanīgi.

Kaltēti dzinumi un lapas zaudē rūgto garšu. Tos pievieno etiķim, lai iegūtu aromatizētu produktu. Ne velti dievkociņu daudzu tautu valodā sauc arī par citronvērmeli.

Svaigas dievkociņa lapiņas var pievienot arī biezpienam, majonēzei, skāba krējuma mērcei dažādiem salātiem, čipsu mērcītēm.

Vācu valodā dievkociņu sauc arī par "Pastorenkraut" – mācītāju zāle. Latvijā ļaudis dievkociņa zariņus likuši Bībelē. Varbūt tā bijusi pārmantota tradīcija no muižu un piļu ļaudīm, kuru dārzos dievkociņi zaļoja vispirms? Un tikai tad pārceļoja zemnieku dārzos.

Angļu valodā dievkociņa tautā lietotais nosaukums ir "old man" – vecais vīrs. Savukārt vērmeli, kura tāpat kā dievkociņš pieder vībotņu ģintij, angļi sauc par "old women" – veco sievu. Kopā šis pāris tātad veicis varenus darbus. No baznīcā iešanas līdz krogam, kur vērmele absintā baudāma.

Anglijā novērots, ka mājas zvirbuļi un mājas strazdi dievkociņa zariņus ievij savās ligzdās. Arī putniem doma tā pati – tikt galā ar parazītiem, novērst blusu, utu, spalvgraužu ļaunos darbus.

Daudzās Eiropas valstīs parfimērijas rūpniecībā to pievieno šampūniem un ziepēm. Kur slēpjas dievkociņa kādreizējās veiksmes stāsta noslēpums? Tas meklējams auga ķīmiskajā sastāvā. Dievkociņš satur ap 1,4% ēterisko eļļu.

 Audzēšana

Dievkociņam patīk saulaina vieta ar smilšainu augsni un paaugstinātu kaļķa saturu. Šis vasarzaļais krūms ir ātri augošs, un tas var izaugt līdz 1,5 metru augstumam, turklāt tā zaļā krāsa paliek nemainīga līdz pat rudenim. Noteikti nevajag uztraukties par noplēstajiem zariņiem, jo tie ataugs pat vēl bagātīgāki un kuplāki. Dievkociņš ir ļoti dāsns augs, kas neprasa neko daudz, bet dod mums krietni vien vairāk. Pilsētas dārzos tas labi izskatīties zemajos un cirptajos dzīvžogos, jo tas ļoti labi pacieš apgriešanu. Tikpat labi dievkociņš ļoti gaumīgi iekļausies garšaugu mazdārziņā. Dievkociņa klātbūtne dārzā izskatīties ļoti piemērota līdzās peonijām vai rozēm, taču tikpat labi tas ir pats par sevi tik skaists, ka to var iekārtot mājas, pirts vai šķūnīša galā, kur gribas ieviest kādu zaļumu.

Tautas medicīna

Dievkociņam ir būtiska loma arī tautas medicīnā, jo tam piemīt spējas uzlabot gremošanu un veicināt apetīti, tāpat tas ir urīna dzenošs, sviedrējošs līdzeklis, kas palīdzēs ārstēt arī iekaisumu. Profilaktiskos nolūkos dievkociņu var izmantot imunitātes stiprināšanai. Dievkociņa žāvēšanai jāvāc dzinumu galotnes un lapas, turklāt to vislabāk darīt ziedēšanas laikā, kad vērtīgās vielas ir koncentrētas vienviet. Tomēr jāatceras, ka, tāpat kā daudzus citus ārstniecības augus, arī šo nedrīkst pārdozēt.

  • Dievkociņu arī mūsdienu tautas medicīna izmanto gremošanas uzlabošanai, apetītes veicināšanai. Dievkociņam ir urīnu un žulti dzenoša, sviedrējoša, savelkoša un pretiekaisuma iedarbība. Imunitāti stiprinošu, pretvēža tēju sastāvā ir dievkociņa lapas un dzinumi.
  • Gremošanu veicinošās tējās - mazina treknās gaļas radītos gremošanas traucējumus.
  • Dievkociņu lapas savārīja ar piena sūkalām, šo savārījumu smērēja matos, lai utis neaug.
  • Lapas un jaunos zariņus izmanto dzijas krāsošanai, iegūstot dzeltenu krāsu.

 

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties