latvijaspirts.lv
      
2024. gada 29. marts
 FOTO DVD>>>>>>>>
PROGRAMMA
ПРОГРАММА
Presei
Latvijas pirtnieki - Латвийские банщики - Latvien sauna specialist
Десант литовских баньщиков - Lietuviškos pirties bičiulių draugija
Сергей Слубский (Maskava)
» Официальный отчет "РусПар" об участии Росс
» Баня в Латвии
BARREL pirts
Piratesauna (Ādaži)
Arido pirtis (Viļņa)
Daktera Tereško tējas
Ivita Pičukane, pirtniece
Baltijas SPA asociācija - Балтийская СПА ассоциаця - MasterClass
Чырва Николай - остеопат (St. Pēterburga)
Māris Laubergs - masieris
Pirts cepures no Beverīnas
Viktorija Jusel (Viļņa) - radošā darbnīca
Inetas radošā darbnīca
Ezotērikas un skaistumkopšanas centrs - Skaistumam un Harmonijai
Medrievę, передвижная баня
Līga Nulle, masiere
Roberts Grīslis - Ajūrvēda - Аюрведическая баня
Pirts skola
Anita Reščenko, pirtniece (Zemeņu krastiņi)
Jāņkalnu lauku sēta
Dzintara dziednīca
Viktors Djundiks, masieris, Su-Džok praktiķis
Georgs Celitāns, aromaterapeits
Farmācijas muzejs
Baldones dūņas
Pirtis - Viesu mājas - Бани - Гостевые дома - Sauna - Guest houses
Latvijas Radio ziņas: Vasaras festivāls "Latvijas pirts 2011"
Pirtniekiem sava skola!
Latviešu pirts festivāls - ekspertiem un zaļknābjiem!
Runā eksperti
Latvijas pirtnieki satiekas Brūveros
Pirts dienas Brūveros
Ko pirtī var paņemt dzemdību pieredzei
Atjauno pirtnieka profesiju
Atjauno pirtnieka profesiju

Latvijas Avīze / 2011-08-13 / ĢIMENE. VESELĪBA
Autors: Linda Rozenbaha

Latvijas profesiju klasifikatorā atkal ir atrodama pirtnieka, pirtnieka meistara palīga un pirts meistara profesija

Lai celtu profesijas latiņu un uzlabotu pirtnieku darba kvalitāti, Pirts skola izveidojusi programmas, kas nu akreditētas.

Padomju laikos profesija "pirtnieks" bija oficiāli atzīta. Tomēr pirms diviem gadiem to izņēma no profesiju klasifikatora, bet nu atkal, pateicoties Pirts skolai un biedrībai "Latvijas pirtis", pirtnieka profesija ir oficiāli atjaunota. Kopā ar to – arī pirtnieka meistara palīgs un pirts meistars.

Top arī profesijas standarts. Tas precīzi noteiks, ko drīkst piedāvāt pirtnieks, kas ir viņa darba pienākumos un zināšanu klāstā. Latvijā darbojas arī citas pirtnieku skolas ar dažādām programmām, bet tās neizvirza pirtniekiem obligātas prasības par noteiktu zināšanu apjomu.

Pagaidām Latvijā ir tikai viena akreditēta mācību iestāde pirtniekiem – Pirts skola. Arī šīs iestādes programmas ir akreditētas (izņemot "pirtnieka meistara palīgu", jo tā nav tik aktuāla) un tā izsniedz valsts atzītu dokumentu, kas ir apliecinājums, ka programmas apgūtas. Tomēr tas nenozīmē, ka pirtnieki, kas mācījušies citās skolās, nedrīkst praktizēt.

Mācās pie dažādiem pirtniekiem un speciālistiem

Jau astoņi jaunie pirtnieki apguvuši Pirts skolas profesionālās tālākizglītības programmu "Pirtnieks". Mācījušies gan tādi skolnieki, kuri jau strādā par pirtniekiem, gan tādi, kuri slotiņu rokās nebija ņēmuši.

Interesi par mācībām izrāda desmit gadus praktizējoši pirtnieki. Viņiem būs iespēja mācīties eksternātā – zināšanas novērtēs un būs "jāpiemācās" tas, kas nav apgūts.

Pirts skolai ir vispusīga programma, jo pirtnieka darbs nav tikai fizisks. Tajā ir ne tikai pirts mācība, bet arī cilvēka anatomija, fizioloģija, pirmās palīdzības sniegšana, darba drošība, profesionālā saskarsme un psiholoģija, ievads filozofiskajā dzīves uztverē u. c.

Atšķirībā no citām pirts skolām šeit ir plašs pasniedzēju klāsts – skolos tādi zināmi pirtnieki kā Sarmīte Krišmane, Ziedonis Kārkliņš, Gvido Zinkevičs un Vilnis Lejnieks. Mācoties pie vairākiem speciālistiem, pirtnieks var pilnveidot pats savu darba stilu.

Skolā strādā arī psiholoģe un astroloģe Maija Vīnholde un Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja Zeltīte Cederštrēma. Eksāmenu komisijas priekšsēdētāja ir pirtniece, medicīnas māsa Ivita Pičukāne, kura uzsākusi studijas maģistrantūrā.

Ko nevar iemācīt skola

Tā kā pirtnieka amats ir smalks meistardarbs, to apgūt var tikai nelielās 12 līdz 15 cilvēku grupās. Teju puse no mācībām ir praktiskās nodarbības, bet mācību noslēgumā ir kvalifikācijas prakse. Liels akcents tiek likts uz zināšanām par slotām un ārstniecības augiem.

Pirtnieki iemācās saprast, kā pirts ietekmē cilvēka ķermeni, iemācās pareizu pēršanas tehniku un citas nepieciešamās prasmes. "Bet ir smalkas lietas, kas tikai pašam izkopjamas, izjūtamas un varbūt no augšas dotas – spēja izjust klientu. To iemācīt nevar. Katram ir jāatrod savs pirtnieks, jo svarīga psiholoģiskā saderība, otra izjūta – es negribu, lai mani piekauj ar slotām," atzīst Ineta Pauga, Pirts skolas direktora vietniece izglītības darbā.

Pirts ir laimes dalīšana

Vilnis Lejnieks ir viens no astoņiem, kurš apguvis Pirts skolas pirtnieka programmu un strādā par pirtnieku Ķirsona muižā "Lido" kalnā Madonas rajonā. Viņš nolēmis mācības turpināt, lai kļūtu par pirts meistaru.

Vilnis ar pirts darbu saistīts jau septiņus gadus. Pirmo pirts sajūtu viņam iedevusi Valda Vītola Galgauskā. Viņa perot ar tautasdziesmām.

V. Lejnieks: "Līdz Pirts skolai pirti uztvēru kā fizisku attīrīšanos – ieej, izkarsējies un esi tīrs. Bet man iemācīja saprast, ka pirtī ir iespējams attīrīties arī garīgi.

Pirts jēga ir darīt cilvēkus laimīgus. Pirtī paaugstinās endorfīnu jeb laimes hormonu līmenis un cilvēks jūtas kā septītajās debesīs! Ir bijis, ka atnāk liels vīrietis, skeptisks, bet pēc pēriena ūdenī guļ manās rokās un smaida...

Dziednieciskajā pirtī var nākt ne vairāk kā divi cilvēki, bet relaksējošā – 10 – 15 cilvēki, un katram tiks pa pērienam. Šādu pērienu var sniegt arī katru dienu, jo pie karstuma pierod."

Vilnis ir arī reiki meistars – lielisks papildinājums pirts prasmei.

***

Uzziņa

Pirts skola www.pirtsskola.lv

programma "pirtnieks" ilgst 480 stundas;

mācības notiek sestdienās vai darbdienu vakaros;

maksā Ls 60 mēnesī jeb Ls 600 mācību gadā, ir filiāles Talsos un Aglonā (pēdējā – lētāk).

galerija