latvijaspirts.lv
      
2024. gada 29. marts
 FOTO DVD>>>>>>>>
PROGRAMMA
ПРОГРАММА
Presei
Latvijas pirtnieki - Латвийские банщики - Latvien sauna specialist
Десант литовских баньщиков - Lietuviškos pirties bičiulių draugija
Сергей Слубский (Maskava)
» Официальный отчет "РусПар" об участии Росс
» Баня в Латвии
BARREL pirts
Piratesauna (Ādaži)
Arido pirtis (Viļņa)
Daktera Tereško tējas
Ivita Pičukane, pirtniece
Baltijas SPA asociācija - Балтийская СПА ассоциаця - MasterClass
Чырва Николай - остеопат (St. Pēterburga)
Māris Laubergs - masieris
Pirts cepures no Beverīnas
Viktorija Jusel (Viļņa) - radošā darbnīca
Inetas radošā darbnīca
Ezotērikas un skaistumkopšanas centrs - Skaistumam un Harmonijai
Medrievę, передвижная баня
Līga Nulle, masiere
Roberts Grīslis - Ajūrvēda - Аюрведическая баня
Pirts skola
Anita Reščenko, pirtniece (Zemeņu krastiņi)
Jāņkalnu lauku sēta
Dzintara dziednīca
Viktors Djundiks, masieris, Su-Džok praktiķis
Georgs Celitāns, aromaterapeits
Farmācijas muzejs
Baldones dūņas
Pirtis - Viesu mājas - Бани - Гостевые дома - Sauna - Guest houses
Latvijas Radio ziņas: Vasaras festivāls "Latvijas pirts 2011"
Pirtniekiem sava skola!
Latviešu pirts festivāls - ekspertiem un zaļknābjiem!
Runā eksperti
Latvijas pirtnieki satiekas Brūveros
Pirts dienas Brūveros
Ko pirtī var paņemt dzemdību pieredzei
Atjauno pirtnieka profesiju
Pirts dienas Brūveros

SILVIJA MAČA, INGA NORVELE 
/Siguldas Elpa/ 01.08.2011

„Cik tas forši!”, „Kolosāli!”, „Lieliski!” – tādi un līdzīgi skaļi izsaucieni, prieka gaviles vai pieklusināti čuksti skanēja Siguldas novada atpūtas centrā „Brūveri”. Un kā gan savādāk - 28. un 29. jūlijā šeit notika vasaras pirtnieku festivāls „Latvijas Pirtis 2011.”, kas pulcināja kopā daudzus interesentus. Visiem možu garu garantēja pirts lietu profesionāļi no trīs valstīm – Latvijas, Lietuvas un Krievijas. Par latviešu pirts tradīcijām vēsti nesa biedrības „Latvijas pirts” pārstāvji un citi Latvijas pirts lietu pārzinātāji.

Pirtnieku festivāls „Brūveros” ir kļuvis par tradīciju, šajā vietā tas notiek jau ceturto gadu. Namatēvs Uldis Dvinskis, atklājot pasākumu un paceļot mastā Latvijas karogu, vēlēja viesiem pirts prieku un pozitīvas emocijas.

Vēlējums piepildījās - „Brūveros” sanākušajiem ļaudīm šīs izvērtās par divām neaizmirstamām dienām, kurās varēja ļauties dažādiem ķermeniskiem, garīgiem, mentāliem un arī intelektuāliem piedzīvojumiem. Jau ierodoties pasākumā, apmeklētājus sagaidīja patīkams pārsteigums – pārstāvji no Farmācijas muzeja piedāvāja burvju dzēriena malku, kas remdē visas bēdas un skumjas. Te pirtnieki, masieri, kosmetologi, aromaterapeiti, fitoterapeiti un citi speciālisti demonstrēja savas prasmes un dalījās pieredzē. To visu varēja izbaudīt katrs pats „uz savas ādas”. Klausīties lekcijas par dažādām, ar veselīgu dzīvesveidu saistītām tēmām, vērot profesionāļu paraugdemonstrējumus, izvēlēties, kurā no sešām dažādām pirtiņām karsēties, kura pirtnieka pērienam ļauties. Masāžu galdus ne saskaitīt! Pie viena meistara varēja baudīt māla aplikācijas, cits savukārt vilināja ar dūņu brīnumainajām spējām, cits pārsteidza ar dzintara noslēpumainību. Un kur nu vēl pēdu, plaukstu, galvas, sejas, vispārējās ķermeņa masāžas... Īpašs piedāvājums dāmām - dzintara kosmētika – eļļiņas un krēma maskas. Arī mēs bijām apjukušas no plašā piedāvājuma un patīkami pārsteigtas par brīvo un nepiespiesto atmosfēru - atvērti, smaidīgi un laimīgi cilvēki visapkārt.

„Šeit bija jābūt ikvienam īstenam latvietim!” ik uz soļa dzirdējām par notiekošo sajūsminātas replikas. „Super!” priekā staroja Brigita no Ķekavas, „esmu šeit pirmo reizi, bet nākošgad noteikti braukšu vēl. Ar gadiem cilvēks sāk meklēt mieru sevī – gribas sevi harmonizēt, dziļāk izprast. Jautājums - kā to izdarīt? Lūk, atbildi uz to arī es šeit atradu un baudīju. Mēs vēl tik daudz ko nezinām un esam tik tālu no dabas! Mēs nenovērtējam vidi, kura ir mums apkārt – šos vienkāršos dabas līdzekļus un veidus, kā pašam rūpēties par savu pašsajūtu un veselību – tepat, tepat, mūsu mīļajā zemītē.”

Arī Aldis no Rēzeknes bija apmierināts ar redzēto un izjusto. Viņš paguva gan gandrīz visas lekcijas apmeklēt, gan vairākās pirtiņās pabūt, gan masāžas izmēģināt: „Tā kā pats strādāju par masieri, man bija svarīgi iegūt ziņas par visu jauno gan teorētiski, gan praktiski, gan papētīt tos „knifiņus”, ar kuriem atšķiras tik dažādais piedāvājums. Daudz ko jaunu uzzināju un arī centos izjust pats – masāžu ar klūdziņām, baudīju lietuviešu pirts specifiku un Kaļiņingradas kolēģu masēšanas skolu. Pārsteidza viņu masāža, kā vizuālais priekšnesums - ļoti iespaidīgs.”

 Šogad pirts festivālā piedalījās arī Veselības ministrs Juris Bārzdiņš. Profesionālās izglītības iestāde „Pirts Skola” no LR izglītības ministrijas saņēma akreditācijas apliecību, kļūstot par pirmo mācību iestādi Eiropā, kas sagatavo profesionālus pirtniekus un pirts meistarus. Pasākumā Varam lepoties pirtnieka profesija beidzot ir valstiski legāli atzīta, esam apsteiguši citas Baltijas valstis, kā arī Somiju un Krieviju. Varam lepoties – Latvija kļuvusi par „pirts lielvalsti”, kura sagatavo pirts speciālistus.

Festivālā arī tirgotāju cunfte bija godam pārstāvēta. Viņu piedāvājums bija saistīts tikai ar un ap pirti – dažādi pirts piederumu un amatnieku izstrādājumi. Īpaši mīļi izskatījās filcēšanas tehnikā iestrādāti ziepju gabaliņi – tādas raibu raibās pelītes ar garām astītēm gozējās pa galdu.

 Šogad festivālā jaunums - „Pirtnieku duelis”, kad labāko duelantu novērtēja skatītājs. Sacensība? Varētu jau to nosaukt par sacensību, bet patiesībā tas bija kas vairāk – iespaidīgs šovs, izrāde, dinamiska, atraktīva pirtnieku deja, kas neatstāja vienaldzīgu nevienu skatītāju. Apmeklētājus jaunām idejām rosināja oriģinālu pirts tērpu modes skate Rēzeknes meiteņu radošās darbnīcas izpildījumā. Īpašs pārsteigums – jaunas, saliekamas, kupola formas ekopirtiņas konstrukcijas prezentācija. Un kur nu vēl pirtsslotu siešana, vingrojumi veselības nostiprināšanai un organisma pilnveidošanai, brīvais mikrofons diskusijām.

Par pasākuma apmeklētājiem mums skaidrs – viņi bija apmierināti – andelējās, baudīja, mācījās, kaut ko pierakstīja. Kā šādā pasākumā jutās paši pirtnieki un veselīga dzīvesveida izkopšanas meistari? To jautājām pirts zinību skolotājam, pirtniekam un dziedniekam Ziedonim Kārkliņam: „Arī man šī pasākuma apmeklējums ir devis daudz vērtīga. Pirmkārt, es šeit satiku mīļus kolēģus, draugus, ar kuriem ikdienā esam tālu cits no cita. Ar pirts zinību pētīšanu un skološanu nodarbojos jau trīsdesmit gadus. Šeit ir daudzi mani skolnieki, vēroju viņus, priecājos par izaugsmi. Otrkārt, tā ir brīva domu apmaiņa, jaunākā informācija par notiekošo pirts lietās. Katrs aug savā attīstības un izaugsmes ceļā, un ir interesanti uzzināt jaunumus un dalīties pieredzē. Pirtnieki – tā ir īpaša cilvēku kategorija - noteikti labākā un dāsnākā.”

 Z. Kārkliņš klausītājus priecēja ar pieredzes bagātu stāstījumu un demonstrēja sava darba materiālu specifiku. Drosmīgie varēja izmēģināt dažādu koku ripu, pagalīšu (īpaša likās rožu koka) un klūgu kociņu/rīkstīšu iedarbību.

Ar praktiskiem padomiem tiem, kas vēlas sakārtot veselību un uzturēt sevi labā fiziskā formā, dalījās dziednieks, pirtnieks, dažādu sporta veidu fiziskās sagatavošanas treneris Alvis Stankēvičs: „Pirtslietas Latvijā ir „aizgājušas”, par to varu būt mierīgs, ir beidzies laiks, kad braucu pa visu Latviju un vadīju mācību stundas „Dzīves skolā”. Diemžēl šodien statistika liecina, ka sabiedrības lielākā daļa dzīvo neaktīvi un ir ar dzīvi neapmierināti. Neko jaunu nepateikšu, tikai uzsvēršu to, ka cilvēkiem aktīviem ir jābūt no rīta - agri jāceļas, savukārt vakaros agri jāiet gulēt. Izvingrosimies no rīta – aktivizēsim asinsriti, vielmaiņu, lai būtu možs ķermenis un galva teicami strādātu, savukārt, vakarā veiksim mierīgākas nodarbes. Sāpīgs jautājums ir skolas bērnu fiziskā sagatavotība. Šai jomā Latvijā ir ļoti daudz darāmā.”

 Pasākuma koordinatorei, biedrības „Latvijas Pirts” valdes loceklei Sandrai Stumbrei ir ar ko lepoties, jo sešu gadu laikā nelielais pasākums „Pirts dienas” ir izaudzis par starptautiski atpazīstamu pirtnieku un ar pirts lietām saistītu nozaru speciālistu festivālu. Kāds ir šāda veida festivāla mērķis, jautājām S. Stumbrei: „Sabiedrībai ir jāstāsta un jārāda, ka tūrisma objektā var būt ļoti kvalitatīvi un profesionāli pirts lietu pakalpojumi, ka pirtnieks – tas ir cienījams un godājams amats. Ja salīdzinām pirts festivālu ar iepriekšējiem gadiem, nenoliedzami ir augusi kvalitāte - gan zinošāki, profesionālāki pirts aroda meistari, gan zināt gribošāki pasākuma dalībnieki.”

Latvijā līdz mūsdienām ir pārmantota tradīcija pirtī izmantot ļoti plašu augu valsts produktu dažādību, neiztikt arī bez „pirts gara” klātbūtnes, kas saista pirts radīto efektu ar garīgumu – fizisko un garīgo attīrīšanos, sevis harmonizēšana, kā arī enerģijas uzņemšanu. „Uz tikšanos nākamgad!” – festivāla noslēgumā apmeklētāju paustie vārdi skanēja no sirds un ar pārliecību – visi citi darbi un rūpes tiks atliktas, lai varētu atkal apmeklēt pirts festivālu „Brūveros”.

Baudot pasākumu tik jauku un zinošu cilvēku sabiedrībā, likās pati daba sarunājās ar mums....

galerija