latvijaspirts.lv
      
2024. gada 28. marts
 FOTO DVD>>>>>>>>
PROGRAMMA
ПРОГРАММА
Presei
Latvijas pirtnieki - Латвийские банщики - Latvien sauna specialist
Десант литовских баньщиков - Lietuviškos pirties bičiulių draugija
Сергей Слубский (Maskava)
» Официальный отчет "РусПар" об участии Росс
» Баня в Латвии
BARREL pirts
Piratesauna (Ādaži)
Arido pirtis (Viļņa)
Daktera Tereško tējas
Ivita Pičukane, pirtniece
Baltijas SPA asociācija - Балтийская СПА ассоциаця - MasterClass
Чырва Николай - остеопат (St. Pēterburga)
Māris Laubergs - masieris
Pirts cepures no Beverīnas
Viktorija Jusel (Viļņa) - radošā darbnīca
Inetas radošā darbnīca
Ezotērikas un skaistumkopšanas centrs - Skaistumam un Harmonijai
Medrievę, передвижная баня
Līga Nulle, masiere
Roberts Grīslis - Ajūrvēda - Аюрведическая баня
Pirts skola
Anita Reščenko, pirtniece (Zemeņu krastiņi)
Jāņkalnu lauku sēta
Dzintara dziednīca
Viktors Djundiks, masieris, Su-Džok praktiķis
Georgs Celitāns, aromaterapeits
Farmācijas muzejs
Baldones dūņas
Pirtis - Viesu mājas - Бани - Гостевые дома - Sauna - Guest houses
Latvijas Radio ziņas: Vasaras festivāls "Latvijas pirts 2011"
Pirtniekiem sava skola!
Latviešu pirts festivāls - ekspertiem un zaļknābjiem!
Runā eksperti
Latvijas pirtnieki satiekas Brūveros
Pirts dienas Brūveros
Ko pirtī var paņemt dzemdību pieredzei
Atjauno pirtnieka profesiju
Latviešu pirts festivāls - ekspertiem un zaļknābjiem!

Info avots - www.tvnet.lv
Anita
Bula, TVNET
2011. g. 25. jūlijā

Šonedēļ, 28. un 29. jūlijā Siguldas pusē, "Brūveros" notiks ikgadējais vērienīgais pirtnieku un pirts cienītāju saiets, kurā ikviens var atrast sev prieku prātam, dvēselei un miesai.

Tā ir iespēja sastapt izcilus ekspertus. Piemēram, Sanktpēterburgas ārstu osteopātu Nikolaju Čirvu, kurš ar rokām vien pāris seansu laikā spēj saklikšķināt pa vietām pat tādus mugurkaulus, kas gadiem ilgi bijuši greizi. Iespēja noskatīties dažādu neparastāku masāžu demonstrējumus. Izzināt bagātīgo pirts piederumu klāstu, ko un kā varat gatavot savām rokām (mūsdienās aprobežoties vien ar bērza slotu jau liecina par fantāzijas trūkumu). Atrast "savu" pirtnieku un tūdaļ pat arī izbaudīt viņa sniegto pērienu.

Beidzot saprast, kāda atšķirība ir starp latviešu un krievu pirti (dalībnieku vidū arī kaimiņvalstu ciemiņi ar savām zinībām).

Gaidām visus!

Sandra Stumbre, organizatore: "Festivāls ir brīdis, kad pirtnieki no Latvijas malu malām reizi gadā atrāda sevi tautai, atdodas ar sirdi un dvēseli. Ierodas pirts mākslas meistari, atbrauc cilvēki, kas vienkārši vēlas uzzināt vairāk par to, ko labu var pasākt savā pirtī, un katru gadu festivālā ir arī tādi, kas nekad mūžā nav bijuši pirtī vai pie pirtnieka, bet te bara instinkts nostrādā."

No personiskās pieredzes: cilvēki, kas gadiem ir teikuši "ak, nē, es to nevaru, es nepanesu karstumu", pievakarē pareizi un pakāpeniski ievadīti latviešu pirts rituālā, vēl ilgi pēc pusnakts laimīgi tenterē no lāvas uz dīķi un atpakaļ un ij ar dzīšanu nav aizdzenami; turklāt, lai tikai varētu palikt pirtī vēl ilgāk, ņem slotas un mācās pērt paši! Latviešu zāļu pirts nav parasta mazgāšanās: pieredzējuša pirtnieka vadībā tās kulminācija var būt transs, levitācijas sajūta un aiziešana kosmosā....

Pietiek ar vienu šādu pieredzi, lai būtu āķis lūpā uz visu dzīvi.

Nav teikts, ka jūs to piedzīvosiet festivālā, bet milzums daudzveidīgas informācijas un plašs ieskats pirts mākslās - garantēts.

Ja Muhameds neiet pie kalna...


Aizspriedums "nepanesu karstumu" var būt arī tādēļ, ka jūsu (draugu, kaimiņu vai kur nu esat bijis) pirts ir nepareizi iekārtota vai tiek aplam lietota. Arī par to - plašas konsultācijas, kas jo vairāk noderēs būvniecības iecerēm. Tiem, kas pirti celt negrasās, kam ceļš pie pirtnieka par tālu, - Latvijā ir iespēja, ka pirtnieks ar visu pirti var atbraukt pie jums! Un ne tikai ar cisternu uz riteņiem, bet ar īsti plašu saliekamu būvi - kupolu no tā paša materiāla, no kura būvēti olimpiskie stadioni, to var novietot kaut vai vasarnīcas zālājā un piekurināt līdz pat 90 grādiem, pat ja ārā ir krietni zem nulles. Festivālā tā būs viena no daudzajām jums pieejamajām pirtīm, kur visu mazliet izbaudīt pašam uz savas ādas.

Uz skolu ar pirtsslotu!


Lūk, lieta, kur latvieši reiz ir apdzinuši visus pārējos! Nupat akreditēta profesionālā pirtnieku skola - pirmā Eiropā. Tur var apgūt zinības par ārstniecības augiem (mums, latviešiem, ir zāļu pirts, kur var likt lietā vai visu mežos un pļavās atrodamo), skaistumkopšanu, cilvēka anatomiju, fizioloģiju, psiholoģiskām lietām...

Ineta Pauga, Pirts skolas direktora vietniece: "Meistaram ir jājūt, kas ar notiek ar peramo, - pat pēc pirkstu kustībām, pēc elpošanas... Īsts pirts meistars ir dziednieks, kas palīdz atgūt fizisko un garīgo veselību. Un nav tā, ka visi tiek mācīti pēc vienas pareizās shēmas - mēs vēlamies, lai katrs mūsu skolnieks izkopj savu stilu!"

Skolā īpaši gaidīti viesu māju īpašnieki (skola piedāvā zināšanas, kā efektīvi strādāt ar klientu, lai tas būtu maksimāli apmierināts). Un festivālā - arī visi tie, kam jau ir nojausma, ka īsta pirts - tā nav vieta, kur iedzert šņabi, piebāzt vēderu un pie viena tā starp citu arī drusku pamazgāties...

 

galerija