latvijaspirts.lv
      
2024. gada 29. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
Ārstniecības augi
Dabas veltes
Veselība un skaistums
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
> Ziemas Saulgrieži - Ziemassvētki 21. decembris
> Pavasara Saulgrieži - Lieldienas
> Vasaras saulgrieži Līgo Jāņi 21. jūnijs
> Rudens saulgrieži - Miķeļi (Apjumības) 29.septembrī
> Veļu laiks
> Advente
> Budēļi
> Pūpolsvētdiena
> Klusā nedēļa
> Māras dienas
> Janvāris
> Februāris
> Marts
> Aprīlis
> Maijs
> Jūnijs
> Jūlijs
> Augusts
> Septembris
> Oktobris
> Novembris
> Decembris
> Kurzemes ēdieni
> Talku tradīcijas
> Bēru tradīcijas
> Kāzu tradīcijas
> Uguns ozols
> Krustības
> Kāzas: no sirds uz sirdi
> Laika apstākļi
> Kalendārs
Mālu terapija
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Kurzemes ēdieni


 Informācijas avots: www.suitunovads.lv

Suitu novadā tradicionāli gatavotie ēdieni
Tāpat kā Suitu novadā ir saglabājušās dažādas unikālas tautas kultūras iezīmes, tāpat šeit vēl šodien, nododot no paaudzes paaudzē, ir saglabāti daudzi interesanti ēdieni.  Daži no tiem varētu sniegt mums labu ieskatu tajā, ko cilvēki Kurzemē ēda pat pirms vairākiem gadu simtiem.  Protams, cits ēdiens ir senāks, cits jaunāks.  Dažus no tiem vēl šodien lieto ikdienā, bet daži jau ir mazliet piemirsti.  Tomēr, ja kāds ēdiens ir bieži gatavots suitu zemnieku sētās, mēs to esam iekļāvuši šajā sadaļā.  Kas Suitu novadā ir atšķirīgs no citur pierastā?  Pirmais, kas krīt acīs ir tas, ka šeit nav pieņemts ēst zupai klāt maizi.  Parasti zupās ir gaļas gabals ar kaulu, kuru uz galda noliek uz atsevišķa šķīvja un, ēdot zupu, gaļu piekož klāt maizes vietā. 

Sklandrauši jeb Suitu rauši

30 – 40 gabaliem (pamatnēm 10 – 12 cm diametrā).

  • Mīklai:
    2 kg rudzu milti
    0,5 kg kviešu milti (rullēšanai)
    1 lits ūdens + ēdamkarote sāls
    3 – 4 ēdamkarotes eļļa vai tauki
    3 – 4 ēdamkarotes rūgušpiena
  • Pirmajam pildījumam:
    2 kg kartupeļu
    0,3 kg biezpiena
    0,7 litri uzvārīta piena
    10 olas
    0,5 kg krējuma
    0,2 kg cukura
    1 ēdamkarote sāls
    1 ēdamkarote ķimeņu
    1 ēdamkarote kviešu miltu
  • Otrajam pildījumam:
    3 – 4 kg burkānu
    10 olas
    0,7 kg krējuma
    0,3 kg cukura
    1 ēdamkarote ķimeņu
    1 tējkarote sāls
    2 ēdamkarotes kviešu miltu

Palielā bļodā ielietam ūdenim pievieno sāli, taukvielas, rūgušpienu, ar koka karoti izmaisa viendabīgu. Iemaisa rudzu miltus un ar rokām samīca biezu, viendabīgu mīklu. Liek uz galda kviešu miltos un rullē ar blīvu rulli. Ļauj brīdi nobriest. Griež ar nazi pabiezās šķēlēs, ko izveltnē ar mīklas rulli 1,5 – 2 mm biezās apaļās plātnēs, 10 – 12 cm diametrā. Ar abu roku pirkstiem uzrota un notupina maliņu, kam jābūt plānai, glītai, noturīgai 1 – 1,5 cm augstai. Rindo uz cepamām plātēm.

  • Pirmais pildījums – kartupeļu
    Pusi no kartupeļu daudzuma nomizo zaļus, sarīvē uz kartupeļu rīves, marlē stingri nospiestu liek bļodā, pievieno ķimenes, sāli un uzplaucē ar uzvārītu pienu. Otru pusi izvāra ar mizu, nomizo, samaļ gaļas mašīnā, izmaļ arī biezpienu. Liek bļodā masas kopā, pievieno olas, krējumu, cukuru, kviešu miltus, sastrādā viendabīgu.
  • Otrais pildījums – burkānu
    Burkānus vāra pusmīkstus, nomizo, sarīvē lielumu, pārējo izmaļ gaļas mašīnā (rīvēts smalkāks). Pievieno sakultas olas, krējumu, cukuru, kviešu miltus, sāli, ķimenes. Labi visu samaisa.

Liek pildījumu vienu pēc otra sagatavotajās mīklas formiņās. Pārkaisa nedaudz ar ķimenēm un šauj krāsnī. Cep dzelteni brūnus karstā krāsnī, lai ķimenes sprēgā un raušu maliņas skraukšķošas. Izņemtus no krāsns, nedaudz pārkaisa ar cukuru. Ēdami atdzesēti, auksti. Vislabāk otrā dienā. Pārgriežot uz pusēm redzamas trīs kārtas: rudzu maize, kartupeļu kārta, burkānu kārta.

Ēdot garšai jāsaplūst vienā harmoniskā buķetē – rudzu maizes, kartupeļu, burkānu ar ķimeņu pieskaņu. Vienīgā garšviela – ķimenes. Neder ne kanēlis, ne vaniļa, ne arī pārsaldināts. Tas vairs nav īsts sklandrausis.

Galdā pasniedz māla traukos vai pītos groziņos. Klāt dodot aukstu pienu. Var apziest ar sviestu vai medu.


Skābputra

1 litrs ūdens
50 grami miežu putraimu
0,5 litri rūgušpiena
70 grami skāba krējuma
naža galu sāls

Noskalotus putraimus ber verdošā ūdenī un vāra pavisam nedaudz – 5 min. Ar karoti liek klāt stingras konsistences rūgušpienu. Nemaisa, rodas kunkuļi. No uguns noņem vai uguni izdzēš. Pēc brītiņa nedaudz ar kausiņu izcilā. Iztur siltumā ap ½ stundu. Pieliek skābu krējumu un var ēst siltu vai vēlāk aukstu. Siltu smeļ šķīvjos, pieliek krējumu, klāt ēdot sviestmaizi vai siļķi, vai baltiem cūku taukiem apziestu maizi ar ķiplokiem. Putra pēc dienas vai dažām ātri ieskābst, ko smeļ krūzītēs un padzeras karstā laikā.


Auzu ķīselis – ķīsene

1 kg auzu milti – rupji milti
3 litri ūdens
½ ēdamkarote sāls
pāris maizes garozas

Var arī gatavot no auzu pārslām. Ja smalkās, vāra ar biezumiem.

Auzu miltus iepriekšējā dienā ber māla podā vai bļodā. Pārlej ar ūdeni. Pievieno dažas rupjmaizes garozas (veicina ieskābšanu) un noliek siltā vietā diennakti ieskābt. Kad maisījums mēreni ieskābis (ne par maz, ne par daudz, tad karsējot nebiezē) notecina caur sietiņu un biezumus vēl ar rokām labi nospiež. Lej katliņā un uz rēnas (lēnas) uguns uzvāra, pievieno sāli pamaisot karsē, līdz šķidrums sāk sabiezēt. Tad laiciņu iztur uz plīts malas, ļaujot nogatavoties. Smeļ šķīvjos un pasniedz galdā nedaudz padzisušu. Liek vidū speķa – sīpolu mērces actiņu vai pārkaisa ar cukuru. Klāt piedzer aukstu pienu. Oh, kā piesien dūšu!

Aknu pastēte

500 g aknas
350 g trekna cūkgaļa
100 g sīpoli
50 g ķiploki
1 – 2 olas
Galšvielas: sāls, pipari, lauru lapas

Lielos gabalos sagrieztas aknas vāra atsevišķi bez sāls un garšsaknēm. Cūkgaļu vāra atsevišķi pieliekot sāli, garšvielas: veselus piparus, lauru lapas, sīpolus, pētersīļus. Gaļai - padzisušai – atdala stingrāko speķi, ko sagriež sīkos četrstūrainos gabaliņos. Aknu un pārējo gaļu izmaļ 2 reizes gaļas mašīnā. Piemaļ arī sagrieztus apceptus sīpolus un ķiplokus.

Samalto masu liek katliņā mazā buljona daudzumā un ar koka karoti labi saspaida aknu stiebriņus. Tad pievieno buljonu vairāk un karsējot maisa un klapē. Karsēšanas laikā pa vienai pa laikam piesit olu. Turpina karsēt, lai olas sarec. Masa kļūst gaiša – vijīga. Pašās beigās pievieno sagriezto speķi – lai gabaliņi saglabātos veseli. Izgaršo, pieliek sāli, piparus. Ja vajadzīgs, arī buljonu. Gatava masa vidēji bieza, vijīga, trekna. Lej platā bļodiņā, nolīdzina virsmu, atdzesē. Griež slejās, ko savukārt šķēlītēs. Grezno ar sviesta taurītēm.


Asins desa

500 g miežu putraimu
1,5 – 2 litri gaļas buljons
1 kg trekna cūkgaļa
1 litrs asinis
100 g sīpoli
sāls, garšvielas, zarnas.

Miežu putraimus noskalo, liek gaļas buljonā un vāra pusmīkstus, pa reizei apmaisot. Pievieno šķidras konsistences asinis, ja gabalos – jāizmaļ gaļas mašīnā. Izcilā, vēl turpina karsēt, lai zūd sarkanā krāsa. Pieliek sīki sagrieztus taukos apceptus sīpolus, ķiplokus, smalkos piparus, majorānu vai timiānu, samaltu cūkgaļu, sīkos gabaliņos sagrieztu speķi, izmaisa un izgaršo. Ar sāli jāuzmanās, jo asinis parasti ir sasālītas.

Masa ir bieza, irdena. Padzisušu pilda tievajās zarnās pusmīksti, ap ¾ no zarnas tilpuma. Putraimi vēl turpina briest. Desas galus aizsien, veidojot nelielus apaļus rituļus. Liek verdošā sālsūdenī, pa daļām (ne pilnu katlu) un pavāra uz lēnas uguns 10 – 15 min, lai zarna ir apvārīta un kļūst balta. Ņem laukā un liek nākošās. Noliek paplātēs atdzist.

Pirms pasniegšanas galdā, desas uz pavarda vai cepeškrāsnī uz pannas taukos apcep. Klāt dod brūkleņu salātus, ceptu cūkas gaļu. Kas tie par salātiem? Vai maizi neēd?


Asins pankūkas

0,5 litri asinis
0,5 litri ūdens
ap 200 g kviešu miltu
sāls pēc vajadzības
tauki cepšanai

Asinis šķidras, izkāstas vai samaltas, lej pankūku bļodā. Pievieno ūdeni, sāli, ja vajadzīgs, un iemaisa kviešu miltus. Veido, ar koka karoti, pašķidru pankūku mīklu. Cep uz pannas, sakarsētos cūku taukos apaļas, nelielas pankūkas. Pasniedz galdā ar brūkleņu ievārījumu.

Cūku bērēs pirmais cienasts pie alus kausa.

Piena zupa ar klimpām

0,7 litri piena
0,2 litri ūdens
200 g skābs krējums
sāls, cukurs

Klimpām:
200 g kviešu bīdeļmilti
100 g ūdens
1 ola
sāls pēc garšas

Bļodā olu ar sāli un ūdeni sakuļ, pieber miltus. Sākumā ar koka karoti, vēlāk ar roku samīca pabiezu mīklu, veido palielas mīklas pledas, ko izklāj bļodā katru atsevišķi. Ļauj brīdi nogatavoties, sabriest.

Katliņā uzvārītam ūdenim pievieno pienu, uzvāra un tajā ar roku met – plucina plānas, nelielas klimpas. Kad pacēlušās virspusē un ir gatavas, ar sietiņu vai putu karoti izgrābj sausas. Pārlej ar skābu krējumu un ēd. Zupu piestreb pēc tam. Var arī ēst kā piena zupu, pieliekot sviestu. Klāt var ēst arī sālītu siļķi.


Piena zupa ar bērztām klimpām

0,7 litri piena
0,2 litri ūdens
10 g sviesta
cukurs

Klimpām:
100 g rupja maluma kviešu milti
50 g ūdens
1 ola
Sāls

Bļodā olu ar sāli un ūdeni sakuļ. Pieber ap ¾ no miltu daudzuma un ar koka karoti sastrādā mīklā. Tad pieber atlikušos miltus un ar rokām mīklu saberž, lai vārot izveidotos mazas klimpiņas.

Katliņā uzvārītam ūdenim pievieno pienu un lēni vārošā birdina saberzto mīklu. Kad klimpiņas pacēlušās virspusē, katliņu no uguns noņem plīts malā, pievieno sviestu un nedaudz cukura.

Brītiņu ļauj ēdienam nogatavoties un tad pasniedz galdā. Rupjos kviešu miltus var aizstāt ar rupjiem rudzu vai miežu miltiem.


Piena zupa ar kartupeļu klimpām

1 kg kartupeļu
1,5 litri ūdens
1,5 litri piena
50 g sviesta
sāls pēc garšas

Kartupeļus nomizo, noskalo. Sarīvē uz kartupeļu rīves. Sarīvēto kartupeļu masu lej uz salocītas 2 kārtējas marles un ciešu nospiež. Nospiesto masu izliek bļodā, pievieno sāli, vienmērīgi samīca. Ņem mīklas piciņas un ar roku plaukstām saveļ apaļas vai garenas bumbiņas, ko liek lēzenā traukā.

Ūdeni katliņā uzvāra, pievieno nedaudz sāls un saliek kartupeļu masas bumbiņas, ar kausiņu lēnām pacilājot. Kad klimpas gatavas, pievieno pienu. Nekarsēto pa daļām, karsēto visu reizē. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Liek plīts malā un ļauj brītiņu nogatavoties. Pieliek sviestu, izgaršo un pasniedz galdā.


Ķiļķēni ar gaļu

0,5 kg cauraugusi cūkgaļa
1 kg kviešu bīdeļmilti
garšvielas: sāls, pipari, lauru lapas, zaļumi

Gaļu vienā gabalā vai pārdalītu uz pusēm sālsūdenī uzvāra. Noņem putas un vāra gatavu uz lēnas uguns, pievienojot garšvielas.

Klimpām: vieglā sālsūdenī iemaisa miltus. Sākumā sastrādā ar koka karoti, vēlāk ar roku samīca pusmīkstā mīklā. Mīklu sadala vairākās pledās, apviļā miltos un saliek gar bļodas malu. Ļauj drusku uzbriest.

Gatavo gaļu no buljona izņem. Buljonu uzvāra un, lēni vārot, tajā met plānas, nelielas klimpas. Kad tās pacēlušās virspusē un gatavas, ar sietiņu vai putu karoti izgrābj bļodā sausas. Pasniedz galdā un ēd ar vārītu cūkgaļu. Klimpām var uzlikt arī krējumu. Pēc tam uzsmeļ šķīvī arī buljonu.


Uz oglēm cepta siļķe

1 siļķe, sālīta
300 g kartupeļi, vārīti ar mizu
0,5 litri rūgušpiens
150 g skābs krējums

Veselu, neizķidātu sālītu siļķi ietin slapjā papīrā, var arī avīzē. Liek uz oglēm un, apgrozot no abām pusēm, kārtīgi apcep brūnu, pat nedaudz apdegušu. Noņem papīru, kurš jau pārvērties oglē. Liek veselu uz šķīvja galdā. Lupina nost asakas un drupina šķīvī rūgušpienā sajauktā ar krējumu. Piekož nomizotus, ar mizu vārītus veselus kartupeļus.

Veselīgs un sātīgs paēdiens laukos. Gudenieku – Alsungas suitos parasti ēsts launagā vai vakariņās.


Kartupeļu pankūkas

1kg kartupeļu
1 ola
40 g kviešu miltu
nedaudz sāls
cepšanai cūku tauki vai eļļa

Kartupeļus nomizo veselus, noskalo un sarīvē uz kartupeļu rīves. Masai pievieno olu, sāli, kviešu miltus. Ar koka karoti samaisa. Liek uz pannas sakarsētos taukos nelielas masas pikas, izlīdzina plānas. Cep no abām pusēm gaiši brūnas pankūkas.

Jāievēro: pankūkas mazas, plānas jācep strauji, vienmērīgā karstumā, taukus nežēlojot. Tad pankūkas ir mīkstas, sulīgas ar skraukstošām maliņām.

Pasniedz galdā karstas, klāt dodot brūkleņu ievārījumu, skābu krējumu vai ēd arī ar cukuru. Piedzer pienu vai tēju. Pankūkas neder biezas, piesūcinātas ar aukstiem taukiem. Tas jau ir brāķis.


Putraimu – plunču zupa

2 cūku kājas
0,5 kg cūku mugurkaula
0,3 kg cūku taisnās zarnas (no resnā gala)
0,1 kg miežu putraimi
0,5 kg kartupeļi
sāls, sīpols, ķiploks, zaļumi

Cūkas resno zarnu jau iepriekš rūpīgi iztīrītu, apgrieztu uz otru pusi, noberztu ar sāli vai sniegā, vairākkārt noskalotu liek vārošā ūdenī un brīdi paplaucē. Tā kļūst balta, stingra, bieza un trekna. Noskalo aukstā ūdenī, izliek uz paplātes un ieberzē nedaudz ar sāli. Šādi apstrādātu var saglabāt dažas dienas.

Cūku kājas un mugurkaula gabalu sadala sīkāk, zarnu sagriež 1-2 cm biezās ripās un vāra pusmīkstus (pusgatavus). Pievieno noskalotus putraimus un zupai atbilstoši sagrieztus kartupeļus, sīpolus, ķiplokus – izgaršojot papildina sāli.

Gatavu iztur laiciņu uz plīts malas – nogatavina. Uz šķīvja izņem gaļu. Zupu smeļ bļodā un pārkaisa ar zaļumiem. Zupa ir sātīga, trekna, mazliet specifisku piegaršu. Tā bagātina ikdienas uzturu un dod spēku kaulos.


Pelēkie zirņi ar speķa mērci

200 g zirņu
60 g žāvēta speķa
40 g sīpolu
40 g krējuma
sāls

Pelēkos zirņus izmērcētus ber katliņā, pārlej ar karstu ūdeni un vāra mīkstus. Sāli pievieno vārīšanas beigās.

Speķi, sagrieztu sīkos četrkantainos gabaliņos sacep uz pannas kopā ar sīki sagrieztiem sīpoliem, pievieno sāli un krējumu.

Zirņus nokāš sausus, ber bļodā vai bļodiņās. Pārlej ar speķa mērci. Klāt pasniedz rūgušpienu.

Žāvēta speķa vietā var ņemt arī svaigu speķi. Zirņu vietā var vārīt arī pupiņas.


Pusnātnene – putraimu, kartupeļu biezputra

80 g miežu putraimu
300 g kartupeļu
200 g ūdens
200 g piena
100 g kūpināta speķa
80 g sīpolu
80 g krējuma
sāls

Vārošā ūdenī ber noskalotus putraimus, vāra pusmīkstus. Pievieno sīki sagrieztus kartupeļus, sāli, un vāra gandrīz mīkstus. Pielej uzvārītu pienu un uz lēnas uguns vai cepeškrāsnī sutina. Pa reizei apmaisa, ļaujot putraimiem pilnīgi uzbriest.

Gatavu pasniedz ar speķa mērces actiņu šķīvja vidū. Klāt piedzer pienu vai rūgušpienu.


Putraimu biezputra

150 g miežu putraimu
300 g ūdens
200 g piena
50 g speķa
50 g krējuma
sāls, sīpoli

Noskalotus miežu putraimus ber katliņā vārošā ūdenī un vāra pusmīkstus. Pievieno sāli. Pa reizei apmaisot. Tad pievieno uzvārītu pienu. Iztur uz plīts malas, pa reizei apmaisot, ļauj putraimiem uzbriest mīkstiem. Biezputra ir viegli irdena, bet ne staipīga.

Pasniedz uz šķīvjiem ar speķa mērces actiņu vidū. Klāt dod pienu vai rūgušpienu.


Piena zupa ar mājas nūdelēm

700 g piena
200 g ūdens
10 g sviests
sāls, cukurs

Nūdelēm:
150 g kviešu miltu
2 olas
30 g ūdens
sāls

Nūdeles sagatavo vismaz stundu iepriekš, ļaujot tām nedaudz apkalst – nogatavoties. Mīklai: olas, ūdeni, sāli nedaudz bļodā sakuļ. Pievieno kviešu miltus un samīca stingru mīklu (sākumā ar koka karoti, vēlāk ar rokām). Uz galda izveltnē plānas mīklas pledas (apaļas). Ļauj tām brītiņu apžūt – apkalst. Tad ar asu nazi griež tās ap 3 cm platās sloksnēs. Saliek 4 - 5 kaudzītē un veikli ar asu nazi sagriež cik vien iespējams (1 mm) smalkās strēmelēs (nūdelēs). Izbirdina tās plānā kārtā uz baltas drānas vai papīra – nedrīkst salipt.

Ūdeni ar daļu piena uzvāra, ber pa daļām sagatavotās nūdeles, ko ar kausiņu apmaisot izcilā. Vāra 5 – 7 minūtes, pielej pārējo pienu, pieber sāli, cukuru. Uzkarsē, brīdi iztur, pieliek sviestu un pasniedz galdā.


Vistu – tītaru buljons ar mājas nūdelēm

½ vista vai ½ tītars
1 gab burkāns
sīpols, sāls, pipari, lauru lapas, zaļumi – pētersīļi

Nūdelēm:
300 g kviešu miltu
4 olas
50 g ūdens
sāls

Nūdeles sagatavo jau iepriekš, ļaujot tām nedaudz apžūt, lai griežot nesalīp. Mīklai: olas, ūdeni, sāli bļodā nedaudz sakuļ. Pievieno miltus un ar koka karoti, vēlāk ar rokām samīca stingru mīklu. Labi izveltnē plānās pledās uz galda pakaisot miltus. Griež ap 3 cm platās strēmelēs, ko savukārt liek vairākas 4 – 5 kopā un ar asu nazi veikli sagriež cik vien iespējams smalkās strēmelēs (1 mm). Jo smalkākas nūdeles, jo skaistākas. Griežot izbirdina plāni, lai nesalīp kopā. Kad visas sagrieztas, pa daļām ber uzvārītā – izkāstā putnu buljonā. Pavāra brītiņu, nogatavina uz plīts malas. Pievieno smalkās zvaigznītēs izvārīto burkānu, zaļumus (pētersīļu) un sīki sagrieztu putnu gaļu. Gaļu var arī samalt, sacept ar olu plānā omletē, ko sagriež smalkās strēmelītēs (salmiņos) un pievieno buljonam.


Lauku miežu alus ar krējumu un cukuru

1 litrs alus
30 g svaigs krējums
30 g cukurs

Alu katliņā uzvāra, pievieno cukuru un krējumu (saldo).  Karstu lej krūzē un pasniedz nosalušam ciemiņam.  Ļoti garšīgs un veselīgs padzēriens. 


Jaunpiena pudiņš

1000 g jaunpiens
300 g ūdens
50 g cukurs
smalcināts kanēlis pēc vajadzības

Jaunpienam pievieno nedaudz ūdeni, lai tas nebūtu pārāk ciets un sauss.  Lej atbilstošā traukā, cep cepeškrāsnī.  Gatavu pārkaisa ar kanēļcukuru.  Daļu cukura pievieno masai pirms cepšanas.  Dala porcijās uz šķīvjiem ar ogu mērci vai kanēļcukuru. 


Jaunpiena lielās klimpas

700 g piens
300 g ūdens
20 g sviests
sāls, cukurs pēc vajadzības

Klimpām:
300 g jaunpiens
10 g kviešu milti
sāls pēc vajadzības

Pienu ar ūdeni uzvāra.  Pievieno sāli un vārošā lej tievā strūkliņā jaunpienu.  Jaunpiens saraujas garenās strēmeļu klimpās.  Ja jaunpiens nav pirmā slaukuma (otrais vai trešais), tam pievieno nedaudz kviešu miltus. 

Kad klimpas sataisītas un pacēlušās virspusē, katliņu brīdi iztur pavarda malā un nogatavina.  Izgaršo, pievieno cukuru, sviestu, un pasniedz galdā. 


Taukos cepta plekste

Iztīrītu, noskalotu un gabalos sagrieztu pleksti liek pannā sakarsētos taukos un cep no abām pusēm gatavu - dzeltenbrūnu.  Cepšanas beigās pievieno ripās sagrieztus sīpolus un apcep.  Gatavus noņem.  Taukos uzber nedaudz kviešu miltus, sabrūnina.  Pievieno karstu ūdeni un krējumu.  Uzvāra.  Pasniedz galdā ar vārītiem kartupeļiem. 


Siļķe, maize, skābputra

Šis salikums ir vesels ēdiens, ko izsenis latviešu lauku cilvēki ēda launagā vai vakariņās, gandrīz vai ik pārdienas.  Ir bijuši gadījumi, kad strādnieki ir sacēlušies pret saimnieku - ka nav ko ēst!  Bet saimnieks iznācis saimes priekšā un teicis:  "Kā nav ko ēst:  siļķe, maize, putra - ēd ko gribi!"

Atziņa:  šis senais ēdiens ir lieliski noregulējis holesterīna daudzumu organismā.  Siļķe lieko likvidēja, skābputra aizskaloja  Re, tā.  Holesterīna problēmas nebija.   


Mājas desa

Sadalot cūkas kautķermeni, iegūtos atgriezumus no šķiņķa, cepešu gabaliem, vēdera daļu, kakla gala, atgriezumus no kauliem (atkaulojot) sagriež sīkāk, kas der gaļas mašīnai.  Tos nedaudz apsāla un atstāj uz nakti vai diennakti ievilkties.  Cūkgaļai var pielikt daļu liellopa gaļas, ja liekas par treknu.  Samaļ gaļas mašīnā klāt liekot bagātīgi ķiplokus.  Daļu speķa taukuma var sagrieztu sīkos kubikos pievienot maltajai masai mīcīšanas laikā.  No tā desa gleznāka.  Masai mīcot pievieno piparus, ķimenes, ūdeni, majorānu vai nedaudz muskatriekstu.  Masu labi sastrādā (samīca), pa daļai pievienojot ūdeni.  Var pielikt šķipsniņu cukura un nedaudz šņabja.  Labi izgaršo sāli.  Nedrīkst būt par maz.  Masai ir jābūt valgai un vijīgai.  Pilda jeb štopē iepriekš sagatavotās zarnās, ne pārāk stingri.

Tūlīt liek žāvēt alkšņu malkas dūmos vispirms uzsākot lēnām, tad uzdodot karstumu, lai lejas galā desas līkumam parādās tauku piliens.  Nobeidz atkal lēnām.  Kūpināšanas ilgums 1 - 3 dienas. 


Zemnieku brokastis

3 olas
50 g piens
75 g žāvēta cūkgaļa
sīpoli, sāls

Žāvētu cūkgaļu sagriež šķēlēs un uz pannas apcep no abām pusēm dzeltenbrūnas.  Cepšanas beigās pievieno ripās sagrieztus sīpolus.  Gatavo gaļu ar sīpoliem no pannas noņem uz paplata šķīvja.  Taukos lej sakultu olu ar pienu.  Cep no abām pusēm gatavu omleti, apsviežot uz otru pusi veselu vai sadalītu divās vai �?etrās daļās.  Gatavu pieliek saceptai gaļai ar sīpoliem.  Pasniedz brokastu galdā ar rudzu maizi, kafiju vai ķimeņu tēju.  Izsenis bagāts brokastu ēdiens lauku ļaudīm.  Patīkamas bērnības atmiņas. 


Saldā zupa

50 g žāvēti āboli
30 g žāvētas plūmes
10 g rozīnes
10 g dzērvenes
citrona, apelsīna miziņas
1500 g ūdens
100 g cukurs
8 g kartupeļu ciete

Noskalotus žāvētos augļus ber katliņā paredzētajā ūdens daudzumā.  Uzvāra, pievieno citrona vai apelsīna miziņas, dzērvenes, cukuru.  Nedaudz pavāra.  Izgaršo saldumu, skābumu un tikai nedaudz uztumē ar kartupeļu miltiem, vai arī nē.  Atdzesētu pasniedz galdā dziļākā bļodā ar kausiņu, no kuras tad paši galda viesi smeļ sev vēlamā daudzumā uz šķīvjiem. 

Iecienīts saldais ēdiens pat lielās viesībās, izsenis otrā dienā pusdienās, kas lieliski atspirdzina "nogurušos" viesus.  Tad treknie krēmi vairs neder. 


Saldie ķiļķeni (klimpas)

a) ar žāvētiem āboliem vai plūmēm
100 g žāvēti āboli, plūmes
1000 g ūdens
100 g cukurs
citronskābe, citronu miziņa

Klimpām:
60 g kviešu milti
30 g ūdens
1/2 gab. ola
sāls

Noskalotus žāvētos augļus ber katliņā vārošā ūdenī.  Pievieno citrona miziņu, daļu cukura un nedaudz pavāra.  Pievieno ar karoti no mīklas atdalītas klimpas.  Ja bez olas, tad mīklu mīca biezāku un klimpas plūkā ar pirkstiem.  Kad klimpas paceļas virspusē, tās ir gatavas.  Izmaisa, izgaršo.  Pievieno pārējo cukuru.  Nogatavina un pasniedz galdā. 

b)  ar mellenēm
Mellenes ņem svaigas ogas vai kompotā.  Atšķirība tā, ka pievieno beigās, kad klimpas gatavas - pacēlušās virspusē. 


Ķirbju zupa
150 g ķirbis
300 g ūdens
700 g piens
30 g rīsi vai manna
sāls, cukurs, sviests

Ķirbi sadala, sagriež pabiezās šķēlēs.  Izņem sēklotni, nomizo, sagriež sīkos kubveida gabaliņos vai sarīvē uz sakņu rīves skaidiņās.  Rīsus noskalo, ber katliņā, pieliek sāli un 10 - 15 minūtes uz lēnas uguns pavāra.  Tad pievieno sagatavotos ķirbjus. 

Ja ņem mannu, tad ķirbjus pavāra pusgatavus pirmos, vēlāk pievienojot mannu.  Gataviem pievieno pa daļām aukstu pienu un uzkarsē līdz vārīšanai.  Izmaisa, izgaršo, ļauj brītiņu nogatavoties.  Var arī pasniegt galdā ar sviestmaizi.  Saldināt var vairāk vai mazāk, vai arī nemaz. 


Leitis ar rāceņiem (kartupeļiem)

Jāņem skābs krējums vidēja biezuma konsistencē un istabas temperatūrā.  Nodomāto krējuma daudzumu sadala apmēram trijās vienādās daļās.  Liek pirmo daļu māla bļodiņā un ar koka karoti maisa, līdz sāk veidoties sviestam līdzīga masa, bet nedrīkst atdalīt paniņas.  Tad liek bļodiņu karstā ūdenī, apmēram 60 grādos, un sildot maisa, kamēr paniņas pieņemās klāt pie krējuma.  Pēc tam beidz sildīt un pieliek nākošo krējuma porciju, un visu atkārto.  Maisa līdz gandrīz paniņām, sildot piemaisa paniņas klāt, beidz sildīt, pieliek atlikušo krējumu, un atkal gandrīz līdz paniņām, sildot maisa, līdz paniņas piemaisās klāt.  Maisot sāli pieliek pēc garšas.  Ja patīk sīpolloku vai sīpolu garša , tad var pievienot arī tos, smalki sagrieztus. 

Jāievēro, ka nedrīkst sasildīt par daudz, tad krējums izkusīs.  Jābūt ļoti lielai pacietībai un sildīšanu vislabāk var izdarīt katliņā, kurā vārās kartupeļi ar visu mizu, kurus mēs vēlāk ar leiti ēdīsim.  Ja viss labi veicas, tad leitis ir gatavs reizē ar kartupeļiem.   Leiti pasniedz galdā uz atsevišķa šķīvīša un ēd ar (ar mizu) vārītiem kartupeļiem. 


Dradži

1000 g jēltauki (cūku iekšu tauki)
sīpols, sāls, pipari, lauru lapas
1000 g kartupeļi

Ar aukstu ūdeni pālietus cūku jēltaukus vairākas stundas nomērcē.  Nieres pārgriež uz pusēm un mērcē atsevišķi, vairākkārt iepriekš izskalotas.  Nospiež sausus un sagriež sīkos gabaliņos.  Ber katliņā, kurā ieliets nedauz ūdens.  Uz lēnas uguns izkausē taukus.  Nieres pievieno vēlāk uz kausēšanas beigām.  Kad tauki, pasmelti karotē, vārās un dradži - dzeltenbrūni, tad taukus nokāš caur sietiņu. 

Dradžus ber atpakaļ katliņā, pievieno sagrieztu sīplu, sāli un garšvielas, vēl nedaudz pakarsē.  Šādus taukainus, karstus, ber māla bļodiņā un pasniedz galdā ar vārītiem kartupeļiem.  Klāt piedzer skābputru, rūgušpienu vai paniņas. 


Jauno biešu lapu zupa

200 g jaunas biešu lapiņas (galda vai lopbarības)
200 g ūdens
700 g piens
20 g sviests
sāls, cukurs

Biešu lapas vairākos ūdeņos noskalo, sīki sagriež, ber katliņā nelielā vāroša ūdens daudzumā.  Pieliek sāli un nedaudz , 3 - 5 minūtes pavāra.  Pievieno pa daļām nevārītu pienu un uzkarsē līdz vārīšanai.  Pieliek cukuru, sviestu un ļauj brītiņu nogatavoties.  Izgaršo, pasniedz galdā.  Klāt var pieēst sviestmaizi, siļķi vai ievārījumu. 


Nabagu zupa

200 g rudzu maize
700 - 1000 g ūdens
100 g cukurs
dzērvenes, citrona miziņa, kanēļa miziņa vai krustnagliņas

Nobriedušu rudzu maizi vai maizes galiņus sagriež mazos gabaliņos (kumosos).  Ber māla vai porcelāna bļodā, uzber cukuru un pārlej ar verdošu ūdeni.  Pievieno kādu no garšvielām.  Uzliek vāku vai šķīvi un ļauj ievilkties - nogatavoties.  Nedaudz padzisušu vai pilnīgi atdzesētu pasniedz galdā.  Der vakariņās pēc sātīgām pusdienām.  Visbiežāk lielajā gavēnī - jebkurā ēdienreizē. 


Svaiga zivs pienā

1000 g menca, līdaka
300 g ūdens
500 - 1000 g piens
30 g kviešu milti
1000 g kartupeļi
sīpols, sāls, pipari, lauru lapas

Svaigo zivi notīra, nomazgā, sadala palielos gabalos.  Liek katliņā, nelielā ūdens daudzumā.  Uzvāra, atsmeļ radušās putas.  Pievieno sāli, sagrieztu sīpolu, lauru lapas (1-2), smaržīgos piparus,  veselus (5-6 gab.).    Lēni pavāra - patvaicē.  Pievieno (pa daļām) treknu pienu un uzvāra, vai tikai uzkarsē līdz vārīšanai.  Ja šķidrums liekas par garu, var pievienot nedaudz izkarsētus kviešu miltus.  Izgaršo - nogatavina, lej visu kopā padziļā bļodā un pasniedz galdā ar kopā ar mizu vārītiem kartupeļiem, kurus nomizo un ēdot piekož klāt.

 

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties