latvijaspirts.lv
      
2024. gada 28. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
Ārstniecības augi
> Ārstniecības augi A 1-10
> Ārstniecības augi A11-21
> Ārstniecības augi A21-31
> Ārstniecības augi B 1-10
> Arstniecības augi C 1-10
> Ārstniecības augi D 1-10
> Ārstniecības augi E 1-10
> Ārstniecības augi F 1-10
> Ārstniecības augi G 1-10
> Ārstniecības augi H 1-10
> Ārstniecības augi I 1-10
> Ārstniecības augi J 1-10
> Ārstniecības augi K 1-10
> Ārstniecības augi L 1-10
> Arstniecības augi M 1-10
> Ārstniecības augi N 1-10
> Ārstniecības augi O 1-10
> Ārstniecības augi P 1-10
> Ārstniecības augi R 1-10
> Ārstniecības augi S 1-10
> Ārstniecības augi T 1-10
> Ārstniecības augi U 1-10
> Ārstniecības augi V 1-10
> Ārstniecības augi Z 1-10
> Eksotiskie augi A-B-C-D
> Eksotiskie augi E-F-G-H-I
> Eksotiskie augi J-K-L
> Eksotiskie augi M-N-O
> Eksotiskie augi P-R-S
> Eksotiskie augi T-U-V-Z
Dabas veltes
Veselība un skaistums
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
Mālu terapija
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Pomeranci


 Pomeranci (Citrus aurantium subsp. aurantium),  skābais, rūgtais vai Seviļas apelsīns

 Pomeranci (Citrus aurantium subsp. aurantium) jeb rūgto apelsīnu mūsu valstī nekultivē, jo augam nepieciešams maigāks subtropu klimats.

Negatavus pomeranča augļus un augļu eksokarpu izmanto kā garšvielas, arī medicīnas vajadzībām — rūgtās tinktūras pagatavošanai, kuru lieto ēstgribas ierosināšanai, gremošanas orgānu sekrēcijas stimulēšanai, ja ir gastrīts. To dzer pa 15 pilieniem 3 reizes dienā 15—20 minūtes pirms ēšanas.

 To lietot nav ieteicams, ja ir paaugstināta kuņģa sulas sekrēcija, čūlas slimība. No negataviem augļiem, vasām, lapām un ziediem iegūst dažādas ēteriskās eļļas.

  • Ikdienā vairāk atpazīstams, kā  skābais, rūgtais vai seviļas apelsīns. Pomerences augļi ir ieapaļi, oranžīgi – sarkanā krāsā un ar skābi – rūgtu mīkstumu.
  • Pomerances koks ir 13 m augsts ar ļoti aromātiskām lapām. Dzimtene ir Himalaju priekškalnes, bet tagad tos audzē Eiropas dienvidos. Kamēr koks ir mazs, to var audzēt arī istabā.  Augļi diametrā sasniedz 5 – 15 cm.
  • Svaigā veidā augļi praktiski ir nelietojami, izmanto sulu iegūšanā. Sula, kura jau izsenis slavena ar dziednieciskām īpašībām, kā arī izmanto marmelādes, želejas, ievārījumu gatavošanā un  putnu gaļas ēdieniem.
  • No ziediem iegūst ēteriskās eļļas, kuras izmanto smaržu ražošanā.
  • Augļus ēd pusgatavus, jo nogatavojušies tie kļūst tumši. Negatavi augļi satur 0,7 % ēterisko eļļu, rūgtvielas un fitoncīdus.
  • Pomerances augļi ir slaveni pamatā pateicoties savai mizai, kura satur 1 -3 % ēterisko eļļu. Šo vērtīgo ēterisko eļļu izmanto liķieru, saldumu ražošanā. Izmanto arī tējas un citu dzērienu garšas uzlabošana

 Rūgtais apelsīns (ziedi)  - Neroli - Citrus aurantium var. Amara L.

 
No grāmatas 
" Ароматерапия от А до Я" 
Autors: Patrīcija Dēvisa,

Neroli eļļu iegūst no rūgtā apelsīna ziediem. Nosukta par godu itāļu princesei, kas šo eļļu izmantoja savām vismīļākajām smaržām. Eļļa satur linalolu, linalilacetatu, limonenu, nerolu, nerolidolu, geraniolu, indolu, jasmonu, sarežģītos ēterus un skabes.

Eļļu paratsti iegūst ar anflerāžas metodi, dažkārt pielieto arī tvaika destilāciju. Eļļa ir biezs šķidrums tumši brūnā krāsā ar rūgteni saldu aromātu. Koncentrētā veidā nevisai patīkams. Atšķaidīta masāžas eļļas koncentrācijā, tās aromāts šķitīs viens no brīnišķīgākajiem un neaizmirstamākajiem no visiem aromātiem, ko izmanto aromaterapijā. Eļļu plaši izmanto parfimērijā.

  • Eļļai ir antiseptiska, sapzmolītiska, antidepresanta un nomierinoša iedarbība. To uzskata par afrodiziaku.
  • Eļļai ir dažas būtiskākķas iedarbības sfēras, kaut dažkārt uzskata par svarīgāko sfēru risināt emocionālās problēmas. Eļļa Īpaši labi palīdz pie satraukuma stāvokļa, to var lietot kā nomierinošu līdzekli pirms saspringtām situācijām (pirms eksāmeniem, uzstāšanās publikas priekšā). Vislielākā vērtība ir spēja palīdzēt pie daudz nopietnākiem stāvokļiem, kad cilvēks nemiera stāvokli izjūt pastāvīgi.
  • Neroli eļļa noderēs pie šoka, vismaz terētiski, derētu arī pie histērijas. Efektīvi cīnās ar bezmiega sindromu, īpaši ja tas attīstās uz nemiera fona. Labāk ir izmantot vannās pirms nakts miega.
  • Neroli ir lielisks līdzeklis āda skopšanai, stimulē jaunu šūnu augšanu un sniedz atjauninošu efektu. Noderēs visu tipu ādai, labāk sausai un jūtīgai ādai.
  • Eļļu droši var izmantot grūtniecības laikā, pievieno kopā ar mandarīna eļļu krēmiem, kas aizkavē ādas striju veidošanos.
  • Eļļa veicina gludās muskulatūra satslābināšanos (zarnu muskulatūra). Tā ir īpaši efektīvs līdzeklis pie hroniskas diarejas, īpaši jā tās celonis ir stress un pārdzīvojumi.
  • Neroli eļļu ir labi sajaukt ar gandrīz vai visām citām ziedu eļļām (īpaši ar rozi). Lai veidotos vēl izmeklētāks aromāts var sajaukt ar rozi un jasmīnu.
  • Afrodiziaka īpašības, pamatojas ne uz hormonālo un stimulejošo efektu, kā gadījumā ar citām eļļam. Bet drīzāk uz eļļas spēju nomierināt nervu spriedzi, kas nereti parādās pirms seksuālā kontakta. Tieši tāpēc līgavas kāzu vainagā iepin apelsīnkoka ziedus. Musdienās, nezinot patieso mērķi, galvas rotās ievieto mākslīgos ziedus.
  • Pēdējie pētījumi ir parādījuši, ka neroli eļļa labi palīdz pie pirmsmenstruāciju saspringuma, visticamāk, pateicoties tās nomierinošai un antistresa iedarbībai. Tikpat efektīvi mazina depresiju vecākām sievietēm, ari menopauzes laikā.

 _______________________

  Sicīlijā apelsīnkoki un citronkoki zied tieši tagad (Aprīlī – Maijā) … un tas ir kaut kas vārdos neaprakstāms. Šo mazo, baltās krāsas pieclapu ziediņu smarža ir tik spēcīga, ka jūtama pa gabalu. Tā ir salda, izteiksmīga, bet neuzbāzīga …. tāda, kurai gribās sekot un kuru gribās izjust, tāpēc ikreiz, braucot caur ziedošo apelsīnkoku laukiem, atveru mašīnas logu un ļauju tai ieplūst mašīnas salonā, vai atverot logus, ļauju tai ieplūst mājā. Tas nav retums vienlaikus redzēt apelsīnkoku pilnu ar augļiem un apelsīnu ziediem. Un tas ir tik skaisti!
   Sicīlijā citruskoku ziedi tiek saukti par “zagara” un to vārds cēlies no arābu valodas vārdiem “zahr” (zieds) un “zahara” (spīdēt, būt baltā krāsā). Tie ļoti plaši tiek izmatoti smaržu gatavošanā, kosmetoloģijā, konditorejā un no tiem vulkāna Etna teritorijā sicīliešu melnās bites gatavo īpaši aromātisku medu.
   Apelsīnu ziedi ir viens no kāzu simboliem, līgavas pušķa neatņemamiem elementiem un tiek uzskatīts, ka šī tradīcija apmēram 7.-9.gadsimtos pārņemta no arābiem vispirms Sicīlijā (tieši šeit tie uzsāka audzēt citruskokus) un tālāk izplatījās visā Itālijā. Tie ir tīrības, nevainības un auglības simbols! Jaunības simbols!

 
 

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties