latvijaspirts.lv
      
2024. gada 29. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
Ārstniecības augi
> Ārstniecības augi A 1-10
> Ārstniecības augi A11-21
> Ārstniecības augi A21-31
> Ārstniecības augi B 1-10
> Arstniecības augi C 1-10
> Ārstniecības augi D 1-10
> Ārstniecības augi E 1-10
> Ārstniecības augi F 1-10
> Ārstniecības augi G 1-10
> Ārstniecības augi H 1-10
> Ārstniecības augi I 1-10
> Ārstniecības augi J 1-10
> Ārstniecības augi K 1-10
> Ārstniecības augi L 1-10
> Arstniecības augi M 1-10
> Ārstniecības augi N 1-10
> Ārstniecības augi O 1-10
> Ārstniecības augi P 1-10
> Ārstniecības augi R 1-10
> Ārstniecības augi S 1-10
> Ārstniecības augi T 1-10
> Ārstniecības augi U 1-10
> Ārstniecības augi V 1-10
> Ārstniecības augi Z 1-10
> Eksotiskie augi A-B-C-D
> Eksotiskie augi E-F-G-H-I
> Eksotiskie augi J-K-L
> Eksotiskie augi M-N-O
> Eksotiskie augi P-R-S
> Eksotiskie augi T-U-V-Z
Dabas veltes
Veselība un skaistums
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
Mālu terapija
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Citronmētra Melisa


 Ārstniecības melisa jeb citronmētra (Melissa officinalis L.)

 Ir daudzgadīgs mētru grupas lūpziežu dzimtas augs. Tā dabiskā izplatības vieta ir Dienvideiropa un Vidusjūras reģions. Melisa izaug līdz 70—150 cm gara. Vasarās melisai parādās ar nektāru pilni balti ziedi. Tie pievilina bites un no tiem arī melisa ir ieguvusi savu nosaukumu (tas latīņu valodā nozīmē medus bite).

 

 

Melisu izmanto pārtikā kā piedevu saldējumam un kā zāļu tēju un kā sastāvdaļu Svētā Benediktīna liķierī. Melisai ir pretbakteriālas un pretvīrusa īpašības (tā ir efektīva herpesa novēršanā). Melisa tike lietota arī kā nomierinošs līdzeklis. Tā satur rozmarīnskābi ļoti lielos daudzumos, kas iedarbojas kā GABA transamināzes inhibitors, izraisot vieglu pretstresa iedarbību.

Iesaka www.fitoterapija.lv

Labvēlīga iedarbība uz sirds muskuļa spēku ir citronmelisas (Melissae officinalis L.) lakstu tējas uzlējumam un tinktūrai.
Vāc citronmelisas lakstus īsi pirms ziedēšanas. jo ziedēšanas laikā vāktajai melisai nav diez cik laba smarža un garša. Žāvē ne vairāk kā 40 grādu siltumā, kā vienmēr, ēnainā, labi vēdināmā telpā. Citronmelisa Latvijas apstākļos ir kultūraugs, dārzniecībās var iegādāties dēstus, gadās, ka bargās ziemās tas izsalst, tāpēc rudenī jāpiesedz. Ieteicams katrā mājas aptiekas dārziņā.

Citronmelisas tēju lieto kā lielisku nomierinošu līdzekli, tā palīdz pie sirds mazspējas, kas kombinējas ar sirds aritmiju, ātru sirdsdarbību un nospiestu garastāvokli. Arī pie kuņģa - zarnu trakta kolikām šī auga tēja palīdz mazināt sāpes. Citronmelisa īpatnēji darbojas uz psihi- kad cilvēks kādu laiku palieto šo tēju, viņam rodas vēlēšanās būt veselam, tāpēc šī zāle ir neaizvietojama pie hipohondrijas, tas ir, tāda stāvokļa, kad viss sāp, bet ārsti neko neatrod. Pārbaudīts, labs līdzeklis.

Ņem 2 tējkarotes drogas, aplej ar glāzi vāroša ūdens, ļauj ievilkties 12-15 min., visu izdzer pirms ēšanas. Nākošai reizei ieteicams gatavot jaunu porciju, jo melisas tēja ir garšīga un smaržīga, svaigi uzlieta, pēc stundas tā zaudē ēteriskās eļļas un paliek ne tik laba.

Šis augs tautas medicīnā tiek pielietots siltuma dūriena gadījumā - izdzer glāzi atdzesētas tējas un ārīgi pie deniņiem liek saberztas auga lapu kompreses.

Tinktūras pagatavošanai ņem 50 gr sausu smalcinātu galotnīšu, aplej ar 500 ml degvīna, tur siltā, tumšā vietā 10 dienas, nofiltrē. Lieto pa 15-30 pilieniem 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Šie preparāti samazina aizdusu, sirdsklauves, mazina asinsspiedienu, nomierina nervu sistēmu un uzlabo garastāvokli.

Šis augs ir gan Bitnera balzama, gan Rīgas melnā balzama, gan Doppel Herz sastāvā.

 ____________________________

Jau senie arābi, grieķi un romieši ir atzinuši ārstniecības melisu par lielisku garšaugu. Tā ir daudzgadīgs augs, kas plaši tiek audzēts arī piemājas dārziņos. Tā ir līdzīga piparmētrai, taču to viegli var atšķirt, paberzējot lapiņas – tām ir svaiga un patīkama citronu smarža. Cenšoties saglabāt pēc iespējas vairāk aromātisko vielu, kaltējot vajadzētu lapiņas atdalīt no stublājiem un censties ātri izžāvēt ~2-3 dienu laikā 30-35 °C temperatūrā.

Melisa satur 0,2% ēteriskās eļļas, miecvielas, rūgtvielas, karotīnu, kofeīnskābi, oleanolskābi, tanīnu, C vitamīnu un askorbīnskābi.

Tautas medicīnā melisas lieto pret vēdera uzpūšanos un spazmām, ēstgribas uzlabošanai, saaukstēšanās slimību gadījumā, kā arī kā nomierinošu līdzekli. Melisa pazemina asinsspiedienu, tādēļ to nedrīkst lietot cilvēki ar zemu asinsspiedienu.

Melisas tējai ir nomierinoša, atslābinoša, sāpes remdinoša, sviedrējoša, gāzu izdalīšanās veicinoša iedarbību. Tēju pagatavo 1-2 tējkarotes drogu aplejot ar glāzi verdoša ūdens un ļauj ievilkties 20-40 minūtes.

Valda uzskats, ka melisa piesaista naudu, tā kā to noteikti ieteicams audzēt mājas dārzā!

 Melisu sauc arī par citronmētru, kas ilustrē tās smaržu. Vieglais aromāts un pikantais rūgtenums piedien daudziem ēdieniem, tāpēc nevar pateikt, kuriem tā nederētu.

Melisas drogai ievāc lapas un galotnes. Melisa satur ēterisko eļļu, miecvielas, askorbīnskābi, minerālvielas, augam un drogai piemīt raksturīga citrona smarža. Aktīvo vielu kompleksam ir daudzveidīga iedarbība. Tas novērš spazmas, nomierina, atslābina nervu sistēmu, pazemina arteriālo asinsspiedienu, mazina sāpes un veicina gāzu izvadīšanu no organisma.

 Svaiga, sakapāta melisa liekama jebkuros salātos, bet zupām, mērcēm, zivju un gaļas ēdieniem to pārkaisa pasniedzot. Gatavojot kokteiļus un boles, lapiņas liek ne vien smaržai, bet arī dekorēšanai. Svaigas, tikko plūktas lapiņas iederas rotājumā gan sāļām, gan saldām tortēm. Saldēdienos, piemēram, maizes zupā, rabarberu, ērkšķogu ķīselī melisa aizstāj citronmiziņas.
Izkaltētas melisas lieto tējai, bet izkaltētas un samaltas kopā ar dillēm, pētersīļiem, baziliku u. c. — garšvielu maisījumam. Pastāv uzskats, ka melisu tēja novērš galvassāpes, sirdskaites un kopā ar piparmētrām — bezmiegu.

Melisa ir daudzgadīgs augs ar citronam līdzīgu smaržu. Tā dzim­tene ir Dienvideiropa, kur to audzēja jau pirms mūsu ēras. Bizantijas lauksaimniecības enciklopēdijā un X gadsimta "Geoponikā" teikts, ka melisa pasargā cilvēku no bišu dzēlieniem. Un tiešām, to var saukt par "bišu baldriāniem". Melisu biškopji izmanto, kad jāatdala divas saimes.

Senatnē melisu izmantoja ka ārstniecības līdzekli. Ibn-Sina, pie­mēram, to slavēja kā dzīvības spēju vairotāju, kas palīdz atbrīvoties no melanholijas. Latviešu tautas medicīnā šī auga novilkumu kopā ar majorānu lieto atmiņas nostiprināšanai.

Melisa ir labs līdzeklis aknu dziedniecībā un brīnišķīga garšviela pie salātiem, dzērieniem, saldiem ēdieniem. Dānijā melisu lieto gaļas konservēšanā. Melisas eļļu izmanto parfimērijā.

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties