latvijaspirts.lv
      
2024. gada 28. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
Ārstniecības augi
> Ārstniecības augi A 1-10
> Ārstniecības augi A11-21
> Ārstniecības augi A21-31
> Ārstniecības augi B 1-10
> Arstniecības augi C 1-10
> Ārstniecības augi D 1-10
> Ārstniecības augi E 1-10
> Ārstniecības augi F 1-10
> Ārstniecības augi G 1-10
> Ārstniecības augi H 1-10
> Ārstniecības augi I 1-10
> Ārstniecības augi J 1-10
> Ārstniecības augi K 1-10
> Ārstniecības augi L 1-10
> Arstniecības augi M 1-10
> Ārstniecības augi N 1-10
> Ārstniecības augi O 1-10
> Ārstniecības augi P 1-10
> Ārstniecības augi R 1-10
> Ārstniecības augi S 1-10
> Ārstniecības augi T 1-10
> Ārstniecības augi U 1-10
> Ārstniecības augi V 1-10
> Ārstniecības augi Z 1-10
> Eksotiskie augi A-B-C-D
> Eksotiskie augi E-F-G-H-I
> Eksotiskie augi J-K-L
> Eksotiskie augi M-N-O
> Eksotiskie augi P-R-S
> Eksotiskie augi T-U-V-Z
Dabas veltes
Veselība un skaistums
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
Mālu terapija
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Maijpuķīte


 Maijpuķīte jeb parastā kreimene (Convallaria majalis L.)
Var izraisīt kairinājumu kuņģī, šķebināšanu un pat vemšanu. Sargāt no bērniem!


 

Convallaria majalis Albostriata
 
Convallaria majalis Rosea 
 
Convallaria majalis Plena  
Indīgs mežā augošs ziedaugs,
kura dabiskais izplatības areāls ir Ziemeļu puslodes mērenā josla Eiropā un Āzijā, kā arī Apalaču kalnu dienvidi Amerikas Savienotajās Valstīs. Iespējams tā ir vienīgā suga kreimeņu ģintī (Convallaria), lai gan pēc atsevišķu speciālistu domām tiek izdalītas vēl C. keiskei un C. montanasugas. Pēc APG III sistēmas klasifikācijas kreimenes pieder asparāgu dzimtai, kas pēc iepriekšējām klasifikācijām ietilpa liliju dzimtā.
  Vēl 2005. gadā tā bija iekļauta Latvijas Sarkanajā grāmatā un to plūkt bija aizliegts, taču tagad tā no turienes izņemta.

Maijpuķīti izmanto tautas medicīnā un farmācijā. Auga ziedus, lapas un lakstus ievāc no ziedošiem augiem pēc rasas nožūšanas. Augus nogriež 3-5 cm virs zemes, bet ziedkopas – 3 cm zem apakšējā zieda.

Ziedus, lapas un lakstus ievāc no ziedošiem augiem pēc rasas nožūšanas. Augus nogriež 3 – 5 cm virs zemes. Ziedkopas nogriež 3 cm zem apakšējā zieda. Žāvēšanai lakstus un lapas izklāj irdenā, plānā slānī uz paklājiem vai sastatņiem labi vēdināmās, siltās telpās. Saulainā laikā var žāvēt bēniņos, bet vislabāk kaltēs 50…60 ºC temperatūrā. Žāvēšanas laikā lakstus un lapas ieteicams pārcil āt. Ziedus izklāj apmēram 1 cm biezā slānī un žāvēšanas laikā 1 vai 2 reizes pārcilā, lai tie nekļūst dzelteni, brūngani.

Savvaļā tās aug lielos klājienos, biežāk mežos un koku noēnojumos, bet var izaudzēt arī piemājas dārzā kādā ēnainākā vietā. Maijpuķītes sastāvā ir vielas, kas tiek izmantotas farmācijā – saponīns, konvallarīns un sirds glikozīdi, kas tonizē sirds mazspējas gadījumos.

Maijpuķīšu preparātus lieto sirds slimību, tūskas, epilepsijas un drudža gadījumos. Ārīgi uzlējumu lieto acu kompresēm. Taču jāuzmanās ar patvaļīgu ārstēšanos, jo, kā zināms, robeža starp zālēm un indi var būt pavisam maza. Mājas apstākļos var pagatavot ziedu tinktūru, stingri ievērojot pagatavošanas norādījumus un dozēšanu. Ņem 10 gramus svaigu ziedu, uzlej 100 ml 70% spirta, ļauj ievilkties divas nedēļas, tad nokāš. Lieto ar ūdeni pa 10 pilieniem 2-3 reizes dienā pie sirds mazspējas, krampjiem un konvulsijām.

Senos laikos šādi pagatavotu maijpuķīšu tinktūru pārdeva apzeltītos traukos ar nosaukumu Aqua aurea, kas tulkojumā no latīņu valodas nozīmē „Zelta ūdens” un lietoja sirds un nervu stiprināšanai, paralīzes ārstēšanai, pret galvassāpēm un kā līdzekli, kas stiprina veselību.

Jāuzmanās, jo maijpuķīšu preparāti var izraisīt kairinājumu kuņģī, šķebināšanu un pat vemšanu. Tās būtu jātur drošā attālumā no bērniem, īpaši rudeņos, kad tām nogatavojas oranžie augļi. Arī ūdeni, kurā stāvējušas maijpuķītes, vajadzētu uzreiz izliet, neļaujot to nejauši iedzert ne bērniem, ne mājdzīvniekiem.

Medicīnā izmanto ziedus, lakstus, lapas. Ievāc ziedēšanas laikā (maijā—jūn.), lieto svaigus vai žāvē siltumā (50—60°). Derīgums katru gadu jāpārbauda. Droga satur sirds glikozīdus. Svarīgākie ir glikokonvalozīds, konvalozīds, konvalatoksīns. Glikozīdi samērā labili, iekšķīgi darbojas vāji, nekumulējas, tos lietosirds neirozes gadījumā, bieži kopā ar baldriāna, māteres, vilkābeles un nātrijabromīda preparātiem.
 Intravenozi ietekmē sirdsdarbību ātri un spēcīgi. Lieto gk. šādus preparātus: iekšķīgi — tinktūru, sauso ekstraktu; intravenozi (tikai ar ārstaziņu) — korglikonu. Ietilpst Zeļeņina pilienos un valokormīdā.

Maijpuķītes ir daudzgadīgs liliju dzimtas augs, tomēr tam ir nevis sīpols, bet saknenis. Turklāt sakne ir resna, šņorveidīga, un ātri izplatās uz visām pusēm.  Zināms ir, ka jau 1. gadsimtā pirms mūsu ēras ēģiptieši ir kultivējuši ne tikai rozes, bet arī maijpuķītes. Mūsdienās jau ir daudz šķirņu, atliek tikai izvēlēties savējo. 

Viena no vispopulārākajām - Berlīnes maijpuķīte - Convallaria majalis f. berolinensis - šai maijpuķītei ir lieli ziedi. Rosea šķirnei ir rozā ziediņi, Flore Pleno lepojas ar pildītiem, lieliem, baltiem ziediem. Vislielākie ziedi ir Fortins Giant un Grandiflora - ziedkāts pat sasniedz 35 cm garumu.  Ne tikai ziedi atšķiras šķirnēm, bet arī ar lapām dažas var lepoties. Albostriata šķirnei ir tumši zaļas lapas, kas klātas ar baltu dzīslojumu. Hardwick Hall ir zaļas lapas ar zeltītu apmali. 

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties