latvijaspirts.lv
      
2024. gada 28. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
Ārstniecības augi
> Ārstniecības augi A 1-10
> Ārstniecības augi A11-21
> Ārstniecības augi A21-31
> Ārstniecības augi B 1-10
> Arstniecības augi C 1-10
> Ārstniecības augi D 1-10
> Ārstniecības augi E 1-10
> Ārstniecības augi F 1-10
> Ārstniecības augi G 1-10
> Ārstniecības augi H 1-10
> Ārstniecības augi I 1-10
> Ārstniecības augi J 1-10
> Ārstniecības augi K 1-10
> Ārstniecības augi L 1-10
> Arstniecības augi M 1-10
> Ārstniecības augi N 1-10
> Ārstniecības augi O 1-10
> Ārstniecības augi P 1-10
> Ārstniecības augi R 1-10
> Ārstniecības augi S 1-10
> Ārstniecības augi T 1-10
> Ārstniecības augi U 1-10
> Ārstniecības augi V 1-10
> Ārstniecības augi Z 1-10
> Eksotiskie augi A-B-C-D
> Eksotiskie augi E-F-G-H-I
> Eksotiskie augi J-K-L
> Eksotiskie augi M-N-O
> Eksotiskie augi P-R-S
> Eksotiskie augi T-U-V-Z
Dabas veltes
Veselība un skaistums
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
Mālu terapija
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Mātere


 Sirds mātere - Leonurus cardiaca L.
Latvijā ir sastopamas divas māteru sugas – sirds mātere un piecdaivu mātere (Leonurus quinquelobatus Gilib).

 Latvijā arī ir sastopamas dažas māteru sugas, iespējams ar līdzīgu iedarbību. Cik var spriest pēc materiāliem tad latvijas māteres (atsevišķas sugas) lieto arī relaksejošās un nomierinošās iedarbības sakarā, gan vienas pašas gan kombinējot ar citām drogām, it sevišķi bezmiega un pārpūlēšanās gadījumos lai relaksētu centrālo nervu sistēmu un panāktu atslābumu.

Iesaka www.fitoterapija.lv

Sirds mātere (Leonurus cardiaca L.) ir daudzgadīgs augs, kur vienreiz iestādīts, aug desmitiem gadu, pamazām atjaunojoties ar sēklām. Mātere ir liela auguma augs, ar četršķautņainu stumbru, sasniedz 2 metru augstumu, tās lapas ir ar pieciem stariem, ziediņi sīki, balti. Vasaras otrajā pusē māteres laksti kļūst adataini, bet tad jau vākt ir par vēlu.


Māteres tēju un tinktūru var droši lietot pie arteriālās hipertensijas sākuma stadijas, īpaši, nervoziem cilvēkiem ar veģetodistoniju un pastiprinātu vairogdziedzera darbību, pie Menjēra slimības, kā arī sirdsdarbības ritma traucējumu gadījumā. Nomierinošās īpašības māterei ir 4 reizes spēcīgāk izteiktas nekā baldriānam. Tautas medicīnā šī auga tēju un tinktūru lieto pie sirds vājuma, aizdusas, sirds mazspējas izraisītām tūskām, pie galvas sāpēm un reiboņiem, pie mazasinības, gremošanas trakta un elpošanas ceļu iekaisuma gadījumā. Tik plašs pielietojuma diapazons ir izveidojies pateicoties ļoti daudzpusīgajam aktīvo vielu sastāvam, kas slēpjas māteres lapās un ziedos, kur ir alkoloīdi, glikozīdiskas rūgtvielas, flavonglikozīdi, holīns, ēteriskās eļļas, 16 svarīgākās aminoskābes. Māteres preparāti neizsauc toksiskas parādības, tomēr pārcensties, pēc principa, jo vairāk, jo labāk, arī nevajag, jo pārdozējot iestāsies ilgstošs miegs vai, gluži otrādi, nemiers. Māteres tēja ir diezgan rūgta. Aptiekā var iegādāties māteres tinktūru, ko lieto pie iepriekš minētām kaitēm.

 Kā jau var noprast pēc tās nosaukuma, māteru laksti ir viens no populārākajiem sirds līdzekļiem. To var lietot sirds neirožu, stresa situācijās un paaugstināta asinsspiediena gadījumā. Māteres aktīvās vielas palēnina sirds ritmu, pastiprina sirds muskuļa saraušanās spēju un pazemina arteriālu asinsspiedienu. Māteri nedrīkst lietot, ja ir pazemināts asinsspiediens vai palēnināta sirdsdarbība.

Nomierinošās īpašības māterei ir 4 reizes spēcīgāk izteiktas, kā baldriānam. Tautas medicīnā tēju lieto pie sirds vājuma, aizdusas, sirds mazspējas izraisītām tūskām, pie galvas sāpēm un reiboņiem, mazasinības, gremošanas trakta un elpošanas ceļu iekaisuma gadījumā. Tik daudzpusīgi tā pielietojama, jo tai ir ļoti daudzpusīgs aktīvo vielu sastāvs. Māteres preparāti neizsauc toksiskas parādības, tomēr nevajadzētu tos pārdozēt. Jābrīdina, ka tēja ir diezgan rūgta

__________________

Leonurus cardiaca subsp.cardiaca 
Leonurus cardiaca subsp. villosus 
Sirds mātere - Leonurus cardiaca L.
Daudzgadīgs, liels (ga 30-120 cm) lūpziežu dzimtas lakstaugs. Stublājs stāvs, zarains, kails (dažreiz apmatoti tikai mezgli un šķautnes).  Zied no jūnija līdz septembrim. Sirds mātere sastopama reti, lielākoties valsts rietumu daļā.
 Suga cēlusies mērenā klimata joslā Āzijā, no kurienes ieviesta Eiropā un plaši izplatījusies. Nereti sugas ietvaros nodala 2 pasugas: L.c. ssp. cardiaca (L. cardiaca s.str.) un L.c. ssp. villosus, no kurām otrā pasuga dažu autoru skatījumā atbilst sugas rangam. Leonurus cardiaca s.str. izplatība vairāk saistīta ar Viduseiropu, bet L. quinquelobatus (=L. cardiaca ssp. villosus (Desf. ex D Urv.) Hyl.) mūsdienās ļoti plaši sastopama Eirāzijā. Pievienotajā izplatības kartē atzīmēta abu sugu kopējā izplatība.

 

 

 

 

Leonurus quinquelobatus Gilib
Piecdaivu mātere (Leonurus quinquelobatus Gilib) Пустырник пятилопастный
Biežāk sastopama ir piecdaivu mātere. Tā ir ļoti līdzīga sirds māterei, tā atšķirtas vien ar to, ka uz to stublāja un lapām ir vairāk matiņu, arī ziedu kauss ir blīvi apmatots. Arī lapas ir salīdzinoši dziļāk šķeltas vai daivainas. Tās zied no jūnija līdz septembrim un ārstniecībai var ievākt abu māteru ziedošās galotnītes, taču ieteicams to ievākt vasaras pirmajā pusē, kamēr laksti nav kļuvuši adataini.

 

 

 

 

 

Leonurus marrubiastrum L.
Leonurus japonicus L.
Leonurus japonicus L.
 
Leonurus sibiricus L.
 
Leonurus leonotis L.
 
Leonurus leonotis L.
MARŪBIJU HAITURA -
CHAITURUS MARRUBIASTRUM (L.) RCHB. 
 
Ļoti reti, divreiz XX gs. sākumā nezālienēs Rīgā atrasto marūbiju haituru (Chaiturus marrubiastrum (L.) Rchb., syn. Leonurus marrubiastrum L.) daži autori aplūko māteres (Leonurus) ģintī.
 Marūbiju haitura sastopama Eiropas centrālajā un dienvidaustrumu daļā un Āzijas rietumdaļā. Divgadīgs, vidēja lieluma (ga 20-60 cm) lūpziežu dzimtas lakstaugs ar stāvu, zarainu, pieguloši īsmatainu stublāju. Augs pelēkzaļš. Zied jūlijā un augustā. Meklējama gar dzelzceļiem un sausās nezālienēs. Atšķirībā no māterēm, kam tā ir ļoti līdzīga, zieda kauss un vainags aptuveni vienāda garuma, vainaga abas lūpas daudzmaz vienādas, vainaga stobriņā matiņu gredzena nav. Raksturīgas īlenveidīgas pieziedlapas kausa garumā. Parasti gan māteres ir lielāka auguma, piecdaivu mātere turklāt ir manāmi apmatotāka.

 Leonurus sibiricus(Sibīrijas mātere)
 
Leonurus sibiricus ir zināms arī kā sibīrijas mātere. Šis vienu līdz divus metrus augstais krūms jau izsenis ir ticis izmantots Āzijas tautu medicīnā kā nomierinošs un relaksējošs līdzeklis. Tradicionāli augs tika smēķēts vai arī no tā tika gatavota tēja, ļaujot apmēram 3 tējkarotēm ar žāvētu augu ievilkties uz 15 minūtēm. Augs pārsvarā tiek lietots tā nomierinošo efektu dēļ, taču tas papildus ir veselīgs ādai(palīdz sadzīt nobrāzumiem un rētām) un sievietēm, lai cīnītos pret menstruālajām problēmām.
Pazīstams arī kā Sibīrijas misa un mazā marihuāna. Krūms sasniedz 1 - 2 metru augstumu, Āzijas medicīnā to izmanto vairākus gadimtus tā nomierinošā un sāpes remdējošā efekta dēļ. Uzskata, ka augs uzlabo potenci, palīdz menstruāciju laikā un ātrāk dziedē brūces. Dienvidamerikā un Meksikā augs ieguva marihuanillas vārdu. Iespējams lietot gan maisījumā ar citiem augiem, gan vienu pašu. Piemīt viegli apreibinoša iedarbība.
 Lielākoties tiek lietots tā relaksējošā efekta dēļ, tam ir patīkama, maiga garša. Lai gan augs ir viegli apreibinošs un satur vairākus alkaloīdus, tai skaitā leonurīnu, nav īsti zināms, kas izraisa reibuma stāvokli. Tradicionālā lietpošana ir diezgan plaša: tiek regulēts asinsspiediens, palīdz pret ādas problēmām, menstruāciju laikā, kā arī ātrāk dziedē brūces.
 Dienvidamerikā sasmalcināas auga lapas tiek smēķētas, savukārt Āzijas medicīnā izmantoja tēju - 1 - 3 tējkarotes auga aplej ar karstu ūdeni un ļauj ievikties 15 minūtes. 

 

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties