latvijaspirts.lv
      
2024. gada 29. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
Ārstniecības augi
> Ārstniecības augi A 1-10
> Ārstniecības augi A11-21
> Ārstniecības augi A21-31
> Ārstniecības augi B 1-10
> Arstniecības augi C 1-10
> Ārstniecības augi D 1-10
> Ārstniecības augi E 1-10
> Ārstniecības augi F 1-10
> Ārstniecības augi G 1-10
> Ārstniecības augi H 1-10
> Ārstniecības augi I 1-10
> Ārstniecības augi J 1-10
> Ārstniecības augi K 1-10
> Ārstniecības augi L 1-10
> Arstniecības augi M 1-10
> Ārstniecības augi N 1-10
> Ārstniecības augi O 1-10
> Ārstniecības augi P 1-10
> Ārstniecības augi R 1-10
> Ārstniecības augi S 1-10
> Ārstniecības augi T 1-10
> Ārstniecības augi U 1-10
> Ārstniecības augi V 1-10
> Ārstniecības augi Z 1-10
> Eksotiskie augi A-B-C-D
> Eksotiskie augi E-F-G-H-I
> Eksotiskie augi J-K-L
> Eksotiskie augi M-N-O
> Eksotiskie augi P-R-S
> Eksotiskie augi T-U-V-Z
Dabas veltes
Veselība un skaistums
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
Mālu terapija
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Zaķpēdiņa


 Dumbrāju zaķpēdiņa - Gnaphalium uliginosum L.

Iesaka www.fitoterapija.lv

Dumbrāju zaķpēdiņa - Gnaphalium uliginosum ir pelēka, sīka nezālīte ar ļoti sīkiem dzelteniem ziediņiem, tā ir bieži sastopama mazdārziņos un tīrumos. Savu nosaukumu ieguvusi no grieķu vārda gnaphalon, kas nozīmē veltenis, un tiešām, šo augu ieraugot, liekas, ka, to saveļot, varētu iznākt silti apavi. Vācot zaķpēdiņas, tās izrauj ar visām saknēm, kuras pēc tam nogriež. Lakstus noskalo, jo parasti tie pēc lietus ir nošķiesti ar zemi, tad sagriež un žāvē.
 
Šī auga ķīmiskais sastāvs ir bagāts, satur tādas vielas, kas paplašina asinsvadus un tāpēc samazina asinsspiedienu un sāpes sirds rajonā stenokardijas gadījumā. Zaķpēdiņas veicina ievainojumu sadzīšanu, tās ir vienas no labākajām dabas zālēm kuņģa un 12 pirkstu zarnas čūlas ārstēšanai un tas ir tāpēc, ka šinī augā ir apvienota skābi mazinoša un antibakteriāla darbība, tā piedevām vēl veicina gļotādu atjaunošanos., novērš miega traucējumus un mazina neirozi.
 
Ņem 2 ēdamkarotes drogas aplej ar 2 glāzēm vāroša ūdens un vāra uz lēnas uguns 5 minūtes. Ļauj ievilkties 2 stundas. Lieto pa pusglāzei trīsreiz dienā pēc ēšanas.
Samaļ drogu pulverī un sajauc uz pusēm ar vazelīnu vai taukiem. Lieto kā ziedi, ja ir apdegumi, ievainojumi vai citi ādas bojājumi.

 Dumbrāju zaķpēdiņa (Gnaphalium uliginosum L.) ir peļu pelēka, nekaitīga nezālīte, bet ar daudzpusīgu darbību. Lietojot koncentrētu dumbrāju zaķpēdiņas tēju, novēro sirdsdarbības ritma palēnināšanos, kļūst sārta āda, kas liecina par kapilāru paplašināšanos. Novēro arī nomierinošu iedarbību. Asinsspiediens samazinās uz 4-6 stundām. Kā nevēlamu blakus parādību var atzīmēt pastiprinātu zarnu peristaltiku. Tautas medicīnā dumbrāju zaķpēdiņu lieto arī ādas ievainojumu, trofisku čūlu un kuņģa čūlas ārstēšanai. Šo augu ir ieteicams lietot, ja ir veģetatīvās nervu sistēmas disfunkcija ar simpātiskās nervu sistēmas aktivitātes pārsvaru, kuras raksturīgākās pazīmes ir paātrināta sirdsdarbība, nervozitāte, aizcietējumi un bezmiegs.
 
Asinsspiediena samazināšanai ņem 3 ēdamkarotes smalcinātu, žāvētu lakstu, aplej ar glāzi vāroša ūdens, sautē stundu, nokāš, nospiež. Lieto pa 2 ēdamkarotēm 4 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

_______________________
Dumbrāju zaķpēdiņa - Gnaphalium uliginosum L.

Viengadīgs lakstaugs ar zarotu stumbru. Aug mitros tīrumos, grāvmalās. Augs, kas uzskatāms par nezāli, taču tai ir daudzpusīgs pielietojums.

 Droga satur miecvielas (līdz 4% ), ēterisko eļļu, sveķveida vielas, karotīnu (12—55 mg% ) u.c. Gatavo tēju, uzlējumu, ekstraktus.

Tā uzskatāma par vienu no labākajām dabas zālēm kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas ārstēšanai, jo tai ir skābi mazinoša un antibakteriāla iedarbība. Ievāc ziedēšanas sākumā, izraujot ar visām saknēm, ko pēc tam nogriež. Lakstus nogriež, sasmalcina un žāvē +30-40°C temperatūrā.

 Lieto paaugstināta asinsspiedienā sākumstadijā. Ar zilās kāpnītes preparātiem kombinētas tabletes lieto pret; kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu; eļļas izvilkumu — slikti dzīstošu brūču un čūlu ārīgai ārstēšanai

No zaķpēdiņas gatavo tējas, uzlējumu un ekstraktus. Eļļas izvilkumu lieto slikti dzīstošu brūču un čūlu ārīgai ārstēšanai. Šis augs satur tādas vielas, kas paplašina asinsvadus un tādēļ samazina asinsspiedienu un sāpes sirds rajonā stenokardijas gadījumā. Tā veicina ievainojumu sadzīšanu, novērš miega traucējumus un mazina neirozi, kā arī ir vienas no labākajām zālēm divpadsmitpirktu zarnas čūlas ārstēšanai.

Lietojot uzturā koncentrētu zaķpēdiņas tēju, ir novērota sirdsdarbības ritma palēnināšanās, āda kļūst sārta, kas liecina par kapilāru paplašināšanos. Asinsspiediens tiek samazināts uz vidēji 4-6 stundām. Tautas medicīnā lieto ādas ievainojumu, trofisku čūlu un kuņģa čūlas ārstēšanai. Asinsspiediena samazināšanai ņem 3 ēdamkarotes sasmalcinātu, žāvētu lakstu, ko aplej ar glāzi verdoša ūdens, sautē stundu, tad nokāš. Lieto pa 2 ēdamkarotēm 4 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

Tēju ieteicams lietot ilgstoši, lai stiprinātu kuņģi un nepieļautu atkārtotu inficēšanos ar heliobaktēriju.

Savukārt, lai dziedētu ādas slimības, zaķpēdiņas drogu samaļ pulverī un sajauc uz pusēm ar vazelīnu vai taukiem. To lieto kā ziedi, ja ir apdegumi, ievainojumi vai kādi citi ādas bojājumi.

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties