latvijaspirts.lv
      
2024. gada 29. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
Ārstniecības augi
> Ārstniecības augi A 1-10
> Ārstniecības augi A11-21
> Ārstniecības augi A21-31
> Ārstniecības augi B 1-10
> Arstniecības augi C 1-10
> Ārstniecības augi D 1-10
> Ārstniecības augi E 1-10
> Ārstniecības augi F 1-10
> Ārstniecības augi G 1-10
> Ārstniecības augi H 1-10
> Ārstniecības augi I 1-10
> Ārstniecības augi J 1-10
> Ārstniecības augi K 1-10
> Ārstniecības augi L 1-10
> Arstniecības augi M 1-10
> Ārstniecības augi N 1-10
> Ārstniecības augi O 1-10
> Ārstniecības augi P 1-10
> Ārstniecības augi R 1-10
> Ārstniecības augi S 1-10
> Ārstniecības augi T 1-10
> Ārstniecības augi U 1-10
> Ārstniecības augi V 1-10
> Ārstniecības augi Z 1-10
> Eksotiskie augi A-B-C-D
> Eksotiskie augi E-F-G-H-I
> Eksotiskie augi J-K-L
> Eksotiskie augi M-N-O
> Eksotiskie augi P-R-S
> Eksotiskie augi T-U-V-Z
Dabas veltes
Veselība un skaistums
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
Mālu terapija
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Vērmele


 Vērmele – Artemisia absinthium L.

Iesaka www.fitoterapija.lv

Vēl viens liels kuņģa draugs, kaut arī rūgtais, ir  vērmele – Artemisia absinthium. Galvenā vērmeles darbība ir apetītes uzlabošana un gremošanas stimulēšana. Vērmelei rūgtumu dod rūgtais glikozīds absintīns, kas lielākās devās izraisa nomācošu darbību uz centrālo nervu sistēmu, bet ar specifisko smaržu mūs apvelta ēteriskās eļļas, kas lielās devās izraisa krampjus, tāpēc, uz receptēm, kur vērmeli iesaka lietot ēdamkarotēm un saujām, jāskatās ar, teiksim, gudru sapratni.
Terapeitiskā deva ir 1 tējkarote uz 2 glāzēm vāroša ūdens. Aplej, ļauj ievilkties 20 min., nokāš. Lieto pa pusglāzei 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Kaut arī rūgts līdzeklis, bet ļoti noderīgs gadījumos, kad galīgi nav apetītes, kad negremojas, kad iestājas zarnu mazkustība. Dažreiz, lietojot vērmeles tēju iziet cērmes, par kuru esamību savās iekšās cilvēks pat nenojauta un notiek strauja veselības uzlabošanās. Vērmeles tējas uzlējums palīdz arī mazasinības un bronhu iekaisuma gadījumā.

__________________________________

Vērmele, arī pelene - Artemisia absinthium L.
Daudzgadīgs 60 - 120 cm augsts kurvjziežu dzimtas lakstaugs ar spēcīgi rūgtenu smaržu un garšu. Ne visai bieži sastopams dārzos, ceļmalās, sētmalēs, nezāļainās vietās. Saknenis resns, bieži pārkoksnējies. 
 Zied no jūlija līdz septembrim. Ārstniecības augs un garšaugs. Ārstniecībā lakstus izmanto kuņģa, žults un aizkuņģa dziedzera sekrēcijas stimulēšanai, ēstgribas rosināšanai, kā vieglu pretsāpju un miega līdzekli, arī cērmju izdzīšanai. Satur ēterisku eļļu, ko lieto kā garšvielu vīna un liķieru rūpniecībā. Augs ir indīgs. Saindēšanās gadījumos var būt krampji, psihiski traucējumi.

Vērmele ir populārs ārstniecības augs, bet tas ir arī garšaugs, ko liek pie ēdieniem. Treknie gaļas ēdieni nekad nenodarītu organismam tik lielu postu, ja tiem būtu pievienotas kaut pāris lapiņas vērmeļu, ka to darīja mūsu senči. Tā neizsauktu žults lēkmes, toties garša noteikti uzlabotos. Kā vēsta Plīnijs, uzvarētājs četrjūgu skriešanas sacensībās guva tiesības nobaudīt pāris malku vērmeļu uzlējuma, jo uzskatīja, ka pati labākā balva ir veselība. Viduslaikos vērmeles ar pienu ieteica lietot organisma tīrīšanai. Vērmeles veicina imunitāti pret slimībām.

Arī senie latvieši labi zināja vērmeles ārstnieciskās īpašības, ārstē­ja anēmiju, gastrītu, tūsku, lietoja pret spalīšiem un kā diurētisku līdzekli, bet kompreses lika pie izmežģījumiem.

Senie romieši uzskatīja, ka vērmeles ir vislabākās zāles pret nogu­rumu.

Vērmeļu tinktūras lieto kā žults dzinēju, aizkuņģa dziedzera sulas izdalīšanas veicinātāju. Mājās gatavotajai tējai uz 0,5 litriem ūdens ņem tējkaroti drogas un 20 minūtes ļauj ievilkties. Dzer pusi glāzes trīs reizes pirms ēšanas.

________________________________________

 Biologi vērmeli uzskata par pašu rūgtāko ārstniecības augu. Latvijas dabā vērmele nav bieži sastopama. To var atrast ceļmalās, sētmalēs un nezāļainās vietās. Arvien biežāk cilvēki izvēlas vērmeli audzēt savos dārzos. Drogai ievāc auga galotnes, kas nav garākas par 25 cm un apakšējās lapas auga ziedēšanas laikā no jūlija līdz septembrim. Drogu var uzglabāt 2 gadus. Vērmele ir ļoti līdzīga Siversa vībotnei, taču to var atšķirt pēc tā, ka vērmelei viss augs ir segts ar pelēcīgu matiņu tūbu, nevis smalkiem, zīdainiem matiņiem, pēc augam raksturīgās smaržas, kā arī pēc tā, ka ziedu kurvīši ir salīdzinoši šaurāki.

Vērmeles satur rūgtvielas (absintīnu, artabsīnu, anabsintīnu), ēterisko eļļu, flavonoīdus, organiskās skābes, miecvielas u.c. vielas. No vērmeles gatavo tēju un tinktūru.

Ārstniecībā izmanto vērmeles lakstus. Tie palīdz kuņģa, žults un aizkuņģa dziedzera sekrēcijas stimulēšanai un ēstgribas rosināšanai, kā arī kā vieglu pretsāpju un miega līdzekli. To mēdz lietot arī cērmju izdzīšanai. Vērmelei ir pretiekaisuma, pretsāpju, spazmolītiska un prettārpu darbība. Lietojot nelielās devās tai ir nomierinoša iedarbība, bet lielās devās tā rada uzbudinājumu, kam seko atslābums.

Vērmeles tēju pagatavo, ņemot 1 tējkaroti drogas un aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens. Tēju atstāj ievilkties 20 minūtes, dzer pa 1/2 glāzei 3 reizes dienā aptuveni pusstundu pirms ēšanas. Tēja palīdzēs uzlabot apetīti, kā arī uzlabot gremošanas sistēmas darbību. Vērmeļu tēja jādzer, lai izārstētu nervu slimības, histēriju, melanholiju, atbrīvotos no dzīves apnikuma, pašnāvības domām, neiralģiskām sāpēm. Vērmeļu tēja uzlabo atmiņu, kā arī novērš mugurkaula sāpes. Vērmeļu tēju iesaka dzer cilvēkiem, kuri strādā ar indīgām vielām, tā palīdz arī pret parazītiem.

Vērmeles tinktūru gatavo, ņemot 1 daļu drogas un aplej ar 5 daļām 70% spirtu, atstāj ievilkties 7 dienas, palaikam saskalinot, tad nofiltrē. Lieto pa 15-20 pilieniem, atšķaidot ar ūdeni 3 reizes dienā pirms ēšanas.

No vērmelēm var pagatavot arī ziedi, ko izmanto ādas iekaisuma un brūču dziedēšanai. Lai pagatavotu ziedi nepieciešama 1 daļa svaigu lakstu sulas un 4 daļas nesālītu cūku tauku.

Ja māte baro bērnu ar krūti, bet pati lieto vērmeļu tē­ju, bērns būs pilnīgi imūns pret slimībām, lai kādas epidēmijas arī ne­nāktu.

Augs ir indīgs, tāpēc to jālieto uzmanīgi, nepārsniedzot devas. Saindēšanās gadījumos var būt krampji, roku drebēšana un psihiski traucējumi. Vērmeli nedrīkst lietot grūtnieces un mātes bērna zīdīšanas laikā, kā arī cilvēki, kas slimo ar mazasinību.

Vērmeļu vanna. Tai jāņem 16 ēdamkarošu drogas uzlē­juma vai arī 4-6 pudelītes tinktūras. Vienlaikus var sākt dzert arī vēr­meļu tēju. 30 g dienā — senajiem latviešiem tā bija dienas norma. Vērmela atjauno organismu, tā imūnsistēmu, ko ir noārdījuši ra­finētie produkti — cukurs un baltie milti. Latvietis no sena gala ir bi­jis liels ēdājs, tāpēc viņš uzskatīja, ka vērmeles ir jālieto, lai māga ar visiem apēstajiem produktiem tiktu galā. Vērmele atjauno arī ēstgri­bu, kuru pārskābētais organisms, pateicoties rafinētiem produktiem, ir pazaudējis, īpaši to var teikt par bērniem.

Tautā vērmeles, vībotnes un pelašķus dēvē arī par mērpuķēm. Tātad bija novērots, ka šie augi cilvēkus pasargājuši pat no mēra epidēmijas lai­kā. Bet, ja jau šie augi ir spējīgi ārstēt no mēra, tad no gremošanas sis­tēmas slimībām vēl vairāk. Nav tādas gremošanas sistēmas slimības, kurai pretī nevarētu stāties vērmeles vai pelašķi. Un nav svarīgi, vai skābes ir par daudz, vai par maz, vai ir traucējumi aknu, nieru, aiz­kuņģa dziedzera darbībā. Šo augu uzlējumi vienmēr dod labus rezul­tātus.

Vērmele (latīņu: artemisia absinthium) ir daudzgadīgs 60 - 120 cm augsts kurvjziežu dzimtas lakstaugs ar spēcīgi rūgtenu smaržu un garšu. Ne visai bieži sastopams dārzos, ceļmalās, sētmalēs, nezāļainās vietās. Saknenis resns, bieži pārkoksnējies. Stumbrs stāvs, zarains, ar ļoti daudziem piekļāvīgiem matiņiem un punktveida dziedzeriem. Lapu daudz, tās pamīšus, vienkāršas, visgarām stumbram un zariem; lapas plātne divkārt vai trīskārt plūksnaini dalīta, abās pusēs spīdīgi zīdaina, ar daudziem matiņiem. Apakšējās lapas ar 4 - 12 cm garu kātu un apmēram tikpat garu plātni, stumbra vidusdaļā lapas sēdošas, vienkāršākas, pat trīsstūrainas, augšējās lapas bieži vien ar veselu plātni. Zied no jūlija līdz septembrim. Ziedu kurvīšu ļoti daudz, tie nokareni, ieapaļi, ļoti zarainās skarās. Vīkala lapas jumstiņveidīgi, ārējās lineāri lancetiskas, iekšējās olveida, ar platu, caurspīdīgu, plēvainu apmali. Kurvīša gultne ar gariem matiņiem. Ziedi dzelteni. Kausmatiņu nav. Vainags stobrveida; kurvīša ārmalā sievišķi ziedi, bieži vien vainaga apmale divdaļīga, kurvīša vidū divdzimumu ziedi, bieži vien vainaga apmale ar 5 zobiņiem. Auglis - ļoti sīks sēklenis, bez lidmatiņiem. Ārstniecības augs un garšaugs. Ārstniecībā lakstus izmanto kuņģa, žults un aizkuņģa dziedzera sekrēcijas stimulēšanai, ēstgribas rosināšanai, kā vieglu pretsāpju un miega līdzekli, arī cērmju izdzīšanai. Satur ēterisku eļļu, ko lieto kā garšvielu vīna un liķieru rūpniecībā. Augs ir indīgs. Saindēšanās gadījumos
Artemisia ir viena no sastāvdaļām plaši pazīstamajam dzērienam absintam, taču tas tiek izmantots arī citu dzērienu ražošanā, jo augam piemīt raksturīga rūgtena garša. Arī slavenais mākslinieks Vincents van Gogs dzēra absintu, jo tas uzlaboja iztēli, kā arī lielākās devās kļūst halucinogēns. Viduslaikos augu pievienoja arī medalum.
Tomēr pat dzerot absintu ļjoti lielā daudzumā (kas netiek ieteikts), vienīgās sekas ir smags dzērums, un tikai pie alkohola satura ap/virs 75% tiek traumēta veselība, galvenokārt lielā alkohola procenta dēļ. Mūsdienās absints ir legāls visā Eiropā. Efekts. Vērmeles ir mentāls stimulants. Iedarbība ir narkotiska, viegli anestētiska, tā sniedz miera un atbrvīvotības sajūtu. Jaucot ar alkohulu vai palielinot vērmeļu devu iespējamas halucinācijas. No vērmelēm iespējams un ieteicams pagatavot tēju, it īpaši pēc-slimošanas un pēc-infekcijas laikā. Mazās devās vērmeles ir labas zāles pret saaukstēšanos, reimatismu un tārpiem, kā arī uzlabo apetīti. 
Lietošana. 
Viesvienkāršākais veids ir pagatavot tēju. Pievienot karstam (bet ne verdošam!) ūdenim vienu tējkaroti ar vērmelēm, ļaut ievilkties. Tā kā dzēriens ir ļoti rūgts, garšas uzlabošanai var pievienot piparmētras vai anīsu. Absinta pagatavošanai 40 gramus vērmeļu pievienot puslitram alkohola, atstāt ievilkties divas nedēļas. Iegūto uzlējumu nokāst. Lai noteiktu pareizo devu, sākumā ieteicams pamēģināt tikai nelielu glāzīti. Uzmanību! Vērmeles ir indīgas! Ilgstoša un intensīva lietošana var izraisīt atkarību, ķermeņa un psihes savārgumu, kas var novest pie nervozitātes, neiera un krampjiem. Liela deva var izraisīt galvassāpēs un reiboni. Lielākas devas ir psihoaktīvas un tām piemīt paralizējošs efekts. Pārdozešana var novest noved pie nekontrolētas izkārnīšanās, bezsamaņas, komas un un nāves. Pēc absinta pagatavošanas ieteicvams pagaršot vienu mazu glāzīti un nogaidīt apmēram stundu, lai saprastu kāda ir iedarbība. Labāk pamēģināt vairākas reizes mazāku tilpumu, nekā pārdozēt un smagi saindēties. Nevadīt automašīnu lietojot vērmeles!

 

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties