latvijaspirts.lv
      
2024. gada 28. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
Ārstniecības augi
> Ārstniecības augi A 1-10
> Ārstniecības augi A11-21
> Ārstniecības augi A21-31
> Ārstniecības augi B 1-10
> Arstniecības augi C 1-10
> Ārstniecības augi D 1-10
> Ārstniecības augi E 1-10
> Ārstniecības augi F 1-10
> Ārstniecības augi G 1-10
> Ārstniecības augi H 1-10
> Ārstniecības augi I 1-10
> Ārstniecības augi J 1-10
> Ārstniecības augi K 1-10
> Ārstniecības augi L 1-10
> Arstniecības augi M 1-10
> Ārstniecības augi N 1-10
> Ārstniecības augi O 1-10
> Ārstniecības augi P 1-10
> Ārstniecības augi R 1-10
> Ārstniecības augi S 1-10
> Ārstniecības augi T 1-10
> Ārstniecības augi U 1-10
> Ārstniecības augi V 1-10
> Ārstniecības augi Z 1-10
> Eksotiskie augi A-B-C-D
> Eksotiskie augi E-F-G-H-I
> Eksotiskie augi J-K-L
> Eksotiskie augi M-N-O
> Eksotiskie augi P-R-S
> Eksotiskie augi T-U-V-Z
Dabas veltes
Veselība un skaistums
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
Mālu terapija
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Mārrutks


 Mārrutks - Armoracia rusticana L.

Lasiet plašāk -
Mārrutku un lupstāju bioloģiski aktīvo vielu izpēte  >>> (Petijums)

Iesaka www.fitoterapija.lv

Lieliski gremošanu stimulē arī parastā mārrutka - Armoracia rusticana sakne. Rīvēto mārrutka sakni var iegādāties katrā pārtikas bodē un tas būs labs. Mārrutkus pievieno dažādiem gaļas ēdieniem, lai veicinātu sagremošanu. Tie ļoti stimulē aizkuņģa dziedzera ārējo un iekšējo darbību, tātad veicina ne tikai tauku, olbaltumu un cietes šķelšanu, bet arī cukura izmantošanu, tāpēc īpaši ieteicami cukura diabēta slimniekiem. Mārrutks nomāc slimības izraisošo baktēriju attīstību gremošanas traktā un ir lielisks līdzeklis, lai nepieļautu atkārtotu inficēšanos ar baktēriju Helycobacter pylori, kas gandrīz vienmēr ir sastopama kuņģa gļotādā gastrīta un čūlas gadījumā.

Taču pārspīlēt ar mārrutku lietošanu arī nevajag, jo pārmērīga lietošana izsauc caureju un pat vemšanu. Ieteicamā deva ir pa 1 tējkarotei 3 reizes dienā pirms ēšanas.

___________________


 

 
Mārrutkus lieto svaigus, dažreiz arī kaltētus. Jo vecāki mārrutki, jo sīvāki. Taču tas ir vienīgais sakņu dārzenis, kas nezaudē savus cienītājus arī vecs: uzturā izmanto ne tikai viengadīgas saknes, bet arī divgadīgas.

Par mārrutku dzimteni tiek uzskatīta Austrumeiropa. Līdz pat 16. gadsimtam mārrutki Eiropā tika izmantoti tikai kā ārstniecības augi, ar kuriem ārstēja pilnīgi visu. 

Mārrutki ir apetīti rosinoša piedeva pie gaļas, zivju un citiem ēdieniem. Mārrutku aso garšu un smaržu var mazināt, samaisot tos ar krējumu.

Neskatoties uz samērā plašo izplatību Rietumeiropā, mārrutki līdz šim laikam saglabājuši seno krievu nosaukumu, kas cēlies no senfrīzu vārda «kren» — smarža. Šo dārzeni audzē Sibīrijā, Tālajos Austrumos un mūsu zemes dienvidos, tie labi aug soloncu augsnēs. Mārrutkus novāc vēlu rudenī, bet līdz salnām. Sakņu raža 6—10 tonnas no hektāra. Šim sakņaugam ir apbrīnojama dzīvotspēja — kur tas reiz. audzis, tur to grūti iznīcināt. Pietiek ar vismazāko saknes gabaliņu, lai tas izaugtu no jauna. Mārrutki savvaļā sastopami ne tikai Krievijā, bet daudzās Rietumeiropas zemēs (piemēram, Francijā), kaut gan tas skaitās sens Krievijas augs, jo citās Eiropas zemēs to ilgu laiku neaudzēja. 14. gadsimtā mārrutkus sāka audzēt Vācijā, bet 16. gadsimtā — Francijā un Anglijā, pie tam ilgu laiku tos audzēja tikai kā ārstniecības augus.

Pēc dažām mārrutku un rutku līdzīgām garšas īpašībām tos identificē, tāpēc ir ari krievu sakāmvārds «Mārrutki nav saldāki par rutkiem». Līdz mūsu dienām saglabājušos 16. gadsimta krievu pusdienu aprakstos teikts, ka mārrutki kā neaizstājama garšviela pasniegta pie tradicionālā galerta un, sagriezti gabaliņos, pie ceptas sivēna gaļas.

Uz ādas uzlikti svaigi sarīvēti mārrutki izraisa tādu pašu iedarbību kā sinepju plāksteri. Tāpēc tautas medicīnā no seniem laikiem tos lietoja pret saaukstēšanos. Bet sarīvētus un ar pienu sajauktus mārrutkus modes dāmas lika pie vaigiem kā kosmētiskas maskas. Dažās minūtēs šāda komprese nodrošināja dabisku sārtumu veselam vakaram.

Rutkos, redīsos un mārrutkos ir daudz kālija (100 g rutku — 357 mg, 100 g mārrutku — 579 mg), kalcija un C vitamīna. Protams, mārrutkiem kā šo vielu avotam nav būtiskas nozīmes, jo to patērē ļoti mazos daudzumos kā piedevu. Rutkos un redīsos daudz kokšķiedras, pektīnvielu, mārrutkos atrasts daudz fitoncīdu, kam piemīt baktericīda iedarbība.

  • Mārrutku saknes ļoti ātri vīst. Tāpēc pirms tīrīšanas tās uz 5—6 stundām jāieliek ūdenī.
  • Lai rīvējot mārrutki nekļūtu tumši, tos apslaka ar citronu sulu vai etiķi un samaisa.
  • Vislabāk izvēlēties 20—25 cm garas un 2—3 cm resnas saknes. To virsmai jābūt gludai un gaišai, bet mīkstumam baltam.

 

  • Mārrutku salāti ar skābiem kāpostiem un āboliem
    Četrus vai piecus ābolus nomizo, smalki sarīvē un pievieno mazliet citrona sulas, piejauc 250 gramu nemazgātu, smalki sakapātu skābo kāpostu, pieliek smalki sarīvētus mārrutkus un sāli pēc garšas. Salātus labi samaisa un novieto vēsumā. Galdā pasniedz ar sviestmaizēm.
  • Kartupeļu salāti ar mārrutkiem
    250 gramu vārītu kartupeļu nomizo, sagriež šķēlēs, saliek traukā un uzlej mazliet karsta sakņu vai gaļas buljona. Karstā pannā izkausē nedaudz sviesta, ieber miltus, sabrūnina un pielej klāt pāris karošu sakņu vai gaļas buljona, tā pagatavojot biezāku mērci. Pieliek sāli, smalkos piparus un citrona sulu vai etiķi pēc garšas. Mērci pārlej kartupeļiem, labi samaisa un, kad salāti atdzisuši, pēc garšas pievieno sarīvētus mārrutkus un smalki sakapātus marinētus gurķus.
  • Mārrutki holandiešu gaumē
    125 gramus biezpiena sajauc ar diviem līdz trim olu dzeltenumiem, vienu glāzi skāba krējuma, pieliek mazliet sāls un cukura, pievieno 125 gramus miltu. Masā iecilā saputotus olu baltumus un izcep plānas pankūkas. Tās saliek ugunsdrošā apaļā forma, pārziež ar krējumu un pārkaisa ar sarīvētiem mārrutkiem un dažām rozīnēm, virsū uzliek mazas sviesta piciņas. Tad pankūkas ievieto cepeškrāsnī, krietni sakarsē un pirms likšanas galdā vēlreiz pārkaisa ar sarīvētiem mārrutkiem.
  • Mārrutki poļu gaumē
    125 gramus mārrutku smalki sarīvē, sajauc ar 250 gramiem sarīvētu paskābu ābolu un tik daudz tomātu biezeņa, lai visa masa kļūtu sarkana, Tad pieliek vienu glāzi skāba krējuma, riekšavu sarīvētu riekstu un rozīņu un novieto aukstumā. Var pievienot arī dažus pilienus citrona sulas. Šādi sagatavoti mārrutki ir ļoti laba piedeva pie vārītām zivīm.
  • Zivs ar mārrutkiem
    Vārītu zivi, vienalga, kādas sugas, sadala mazos gabaliņos, izņem asakas, pārkaisa ar sarīvētiem mārrutkiem un sāli un apslaka ar citrona sulu vai etiķi. Visu krietni samaisa un īsi pirms pa­sniegšanas galdā pievieno mazliet skāba krējuma pēc garšas.
  • Mārrutku biezpiens sviestmaizēm
    250 gramu biezpiena sajauc ar vienu olas dzeltenumu, pievieno skābu krējumu, sarīvētus mārrutkus, sāli, papriku, smalki sakapātu sīpolu, lokus un dažus pilienus etiķa pēc garšas.
  • Mārrutku krēms pie zivīm un gaļas
    Glāzi skāba krējuma sajauc ar vienu olas dzeltenumu, pieliek mazliet sāls, citrona sulu pēc garšas un tik daudz sarīvētu mārrutku, lai masa kļūtu par pabiezu krēmu. Var pievienot arī smalki sakapātus pētersīļus, majorānu un citas garšvielas.
  • Mārrutku kotletes
    125 gramus samaltas vērša gaļas sajauc ar vienu olas dzeltenumu, pievieno sāli, kaperus un sarīvētus mārrutkus pēc garšas, izveido mazas kotletes, cep tās gatavas. Galdā pasniedzot, garnē ar cieti novārītu olu, tomātu vai redīsu šķēlītēm.
  • Mārrutku krēms pankoku pildīšanai
    Nomizo sešus ābolus, sarīvē un saputo tos ar cukuru, vienu ēdamkaroti jāņogu želejas, diviem olu baltumiem un citrona sulu. Masā iejauc trīs līdz četras ēdamkarotes sarīvētu mārrutku un 100 gramu caur sietu izrīvēta biezpiena. Izcep pankūkas, plānā kārtiņā pārziež ar šo masu, saloka un pasniedz galdā.
  • Dārzeņu aukstā zupa ar redīsiem
    Kartupeļus nomazgā un nemizotus izvāra. Burkānus notīra un izvāra atsevišķi. Dārzeņus atdzesē un sagriež sīkos kubiņos (2—3 cm). Sīpolu sīki sagriež un saberž kopā ar nelielu sāls devu, līdz parādās sula. Dārzeņu auksto zupu gatavo tāpat kā gaļas auksto zupu.
    600 g maizes kvasa, 100 g redīsu, 150 g kartupeļu, 150 g svaigu gurķu, 50 g burkānu, 50 g sīpolloku, 70 g skāba krējuma, 2 olas, 2 tējkarotes smalkā cukura, 1 tējkarote sinepju, sāls pēc garšas.
  • Salāti ar mārrutkiem
    Dārzeņus (burkānus un mārrutku sakni) rūpīgi nomazgā, nomizo un sarīvē uz smalkās dārzeņu rīves. Ābolus nomazgā, nomizo, sarīvē uz dārzeņu rīves un samaisa ar dārzeņiem. Svaigu citrona mizu saberž ar cukuru, pielej olu, citrona sulu, dārzeņu masai pieliek nedaudz sāls.
    Visu labi samaisa.
    1/2 mārrutku saknes, 1—2 burkāni, 2 āboli, 112 citrona sulai un citronu mizas, 1 tējkarote smalkā cukura šķipsniņa sāls.
  • Mencas salāti ar mārrutkiem
    Izvārītu atdzesētu mencu sagriež gabaliņos. Nomizotus vārītus kartupeļus un gurķus sagriež šķēlītēs. Bļodā ieliek sarīvētus mārrutkus, pieliek mērci, majonēzi, sāli, etiķi, samaisa ar sagriezto zivi, kartupeļiem, gurķiem un ieliek salātu traukā. Salātus rotā ar gurķu gabaliņiem, sīki sagrieztiem lokiem un zaļu diļļu zariņiem.
    500 g mencas, 200 g mārrutku, 9 kartupeļi, 4 gurķi, 1 glāze majonēzes, 4 tējkarotes etiķa, 100 g loku, sāls pēc garšas.
  • Sautēta menca ar mārrutkiem
    Dziļa sautējamā trauka dibenā, kas izziests ar sviestu, iekaisa uz dārzeņu rīves sīki sarīvētu plānu kārtiņu mārrutku, uz tās saliek svaigas zivs porciju gabaliņus 2 vai 3 rindās, katru rindu pārkaisa ar sarīvētiem mārrutkiem, zivi pārlej ar buljonu, pieliek nedaudz etiķa un sāls un sautē uz plīts 1 stundu, nosedzot trauku ar vāku. Uzmanīgi, lai nesaspiestu zivi, nolej daļu buljona, pievieno tam skābu krējumu un uzkarsē līdz viršanai, pieliek ar sviestu samaisītus miltus, uzvāra, pārlej zivij un vēl sautē 20 minūtes. Galdā pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, kas pārkaisīti ar zaļumiem.
    Tāpat var pagatavot arī līdaku.
    250 g mencas, 70 g mārrutku, 300 g buljona, 20 g 3% etiķa, 70 g skāba krējuma, 10 g kviešu miltu, 2 ēdamkarotes sviesta, sāls un zaļumi pēc garšas.
  • Mārrutku un etiķa mērce
    Nomazgātus un notīrītus mārrutkus sarīvē uz dārzeņu rīves, pēc tam mārrutkus nedaudz pakapā ar nazi, ieliek traukā, pārlej ar verdošu ūdeni, aiztaisa trauku ar vāku. Kad mārrutki atdziest, pieliek etiķi, sāli un cukuru un samaisa.
    Mērci pasniedz pie aukstiem un karstiem zivju un gaļas ēdieniem.
    300 g mārrutku (sakņu), 250 g 9% etiķa, 450 g ūdens, 2 tējkarotes smalkā cukura un 2 tējkarotes sāls.
  • Mārrutku un biešu mērce
    Mērci pagatavo, kā aprakstīts iepriekš, tikai vēl pievieno izvārītu uz smalkās dārzeņu rīves sarīvētu bieti.
    Šādu mērci pasniedz pie gaļas un zivju galertiem, aukstiem dārzeņiem, speķa, ceptas cūkgaļas.
    300 g mārrutku (sakņu), 200 g biešu, 250 g 9% etiķa, 450 g ūdens, 2 tējkarotes smalkā cukura un 2 tējkarotes sāls.
  • Mārrutku un skāba krējuma mērce
    Sagatavotos un sasmalcinātos mārrutkus samaisa ar skābu krējumu, pieliek sāli, cukuru un samaisa. Mērci pasniedz pie vārītas un aukstas cūkgaļas un galerta, kā arī aukstas zivs.
    300 g mārrutku (saknes), 700 g skāba krējuma, l½ tējkarotes smalkā cukura un llJ2 tējkarotes sāls.
  • Sviests ar mārrutkiem
    Sviestu saputo un samaisa ar sīki sarīvētiem mārrutkiem. Iegūto masu smērē uz maizes. 200 g sviesta, 50 g sarīvētu mārrutku. .
  • Mārrutki ar āboliem
    Uz smalkās dārzeņu rīves sarīvē mārrutkus, bet rupjās — svaigus ābolus. Visu samaisa.
    Galdā pasniedz kā izsmalcinātu piedevu pie gaļas un putnu gaļas.
    50 g sarīvētu mārrutku, 2 lieli āboli.
  • Mārrutki ar putukrējumu
    Sarīvētus mārrutkus samaisa ar putukrējumu. Pasniedz kā piedevu. 50 g sarīvētu mārrutku, 200 g putukrējuma.
  • Mārrutku salāti ar skābiem kāpostiem un āboliem
    Četrus vai, piecus ābolus nomizo, smalki sarīvē un pievieno mazliet citrona sulas, piejauc 250 gramu nemazgātu, smalki sakapātu skābo kāpostu, pieliek smalki sarīvētus mārrutkus un sāli pēc garšas. Salātus labi samaisa un novieto vēsumā. Galdā pasniedz ar sviestmaizēm,
  • Kartupeļu salāti armārrutkiem
    250 gramu vārītu kartupeļu nomizo, sagriež šķēlēs, saliek traukā un uzlej mazliet karsta sakņu vai gaļas buljona. Karstā pannā izkausē nedaudz sviesta, ieber miltus, sabrūnina un pielej klāt pāris karošu sakņu vai gaļas buljona, tā pagatavojot biezāku mērci. Pieliek sāli, smalkos piparus un citrona sulu vai etiķi pēc garšas. Mērci pārlej kartupeļiem, labi samaisa un, kad salāti atdzisuši, pēc garšas pievieno sarīvētus mārrutkus un smalki sakapātus marinētus gurķus.

 

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties