latvijaspirts.lv
      
2024. gada 29. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
Ārstniecības augi
> Ārstniecības augi A 1-10
> Ārstniecības augi A11-21
> Ārstniecības augi A21-31
> Ārstniecības augi B 1-10
> Arstniecības augi C 1-10
> Ārstniecības augi D 1-10
> Ārstniecības augi E 1-10
> Ārstniecības augi F 1-10
> Ārstniecības augi G 1-10
> Ārstniecības augi H 1-10
> Ārstniecības augi I 1-10
> Ārstniecības augi J 1-10
> Ārstniecības augi K 1-10
> Ārstniecības augi L 1-10
> Arstniecības augi M 1-10
> Ārstniecības augi N 1-10
> Ārstniecības augi O 1-10
> Ārstniecības augi P 1-10
> Ārstniecības augi R 1-10
> Ārstniecības augi S 1-10
> Ārstniecības augi T 1-10
> Ārstniecības augi U 1-10
> Ārstniecības augi V 1-10
> Ārstniecības augi Z 1-10
> Eksotiskie augi A-B-C-D
> Eksotiskie augi E-F-G-H-I
> Eksotiskie augi J-K-L
> Eksotiskie augi M-N-O
> Eksotiskie augi P-R-S
> Eksotiskie augi T-U-V-Z
Dabas veltes
Veselība un skaistums
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
Mālu terapija
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Dadzis, lielais


 Lielais dadzis – Arctium lappa L.

Iesaka www.fitoterapija.lv

Viens no labākiem cīnītājiem pret dažādiem, bet īpaši krūts dziedzera audzējiem, ir lielais dadzis – Arctium lappa. Dadža preparāti palīdz arī labdabīgu veidojumu – polipu, miomu, cistu ārstēšanai. Dadzim irpierādīta pretaudzēja aktivitāte, tam ir arī urīndzenošas, žulti dzenošas, sviedrējošas, alerģiju mazinošas, sāpes mazinošas un mikrobu augšanu nomācošas īpašības. Tāpēc dadža preparātu pielietošanas iespējas ir ļoti plašas, to ar sekmēm lieto kuņģa čūlas, hroniska gastrīta, resnās zarnas iekaisuma, nierakmeņu un žultsakmeņu slimības ārstēšanai, hemoroīdu mazināšanai, reimatisma, diabēta, ekzēmas, ādas niezes, furunkulozes, apdegumu, ievainojumu, matu izkrišanas gadījumā.

Dadža lapas un ziedus ievāc ziedēšanas laikā, sēklas ievāc septembrī, bet saknes rok septembrī vai maijā. Dadzis ir divgadīgs lakstaugs un ārstniecībai der tikai pirmā gada saknes.

Ļoti vērtīga audzēju gadījumā ir dadža sula. Lai to iegūtu, visu augu samaļ gaļas mašīnā vai speciālā sulu spiedē, izspiež sulu, konservācijai pievieno 1/5 tilpuma daļu medicīniskā spirta, tad var ilgstoši uzglabāt. Lieto pa 1-2 ēdamkarotēm 3-4 reizes dienā pirms ēšanas. Ja nav izdevies izspiest sulu, var lietot lapu tēju. Ņem 1 ēd karoti sausu smalcinātu lapu, aplej termosā ar glāzi vāroša ūdens, ļauj ievilkties 3 stundas, nokāš. Lieto pa 2 ēd karotēm 3 reizes dienā pirms ēšanas.
Var pagatavot dadža saknes novārījumu. Ņem 1 ēd karoti sausu, sasmalcinātu sakņu, aplej ar 500 ml vāroša ūdens un vāra uz lēnas uguns 30 minūtes, atdzesē, nokāš. izdzer sadalot uz 3 reizēm pirms ēšanas.

Dadža ziedu tinktūras pagatavošanai ņem glāzi svaigu ziedu, aplej ar 0.5 litriem degvīna vai 40* spirta šķīduma, glabā tumšā, siltā vietā 2 nedēļas vai uzkarsē ūdens peldē 3-4 stundas, lai nezaudētu laiku. Lieto pa 1 tējkarotei 3-4 reizes dienā 15 min pirms ēšanas.

Sēklu pulvera pagatavošanai izberž no pogaļām sēklas, saberž tās piestā, lieto pa 1 tējkarotei 2 reizes dienā.

Sakņu eļļas pagatavošanai ņem 50 gr sakņu pulvera, aplej ar 250 ml eļļas, karsē vāroša ūdens peldē 25 minūtes, ļauj ievilkties 10 dienas, nofiltrē. Iegūto dadža eļļu lieto ārīgi kompresēm uz audzēja skarto rajonu. Ieteicams visus šos dadža preparātus lietot vienlaicīgi, nedaudz samazinot katra preparāta devu un vadīties pēc pašsajūtas. Dadža saknes vārītā veidā var lietot uzturā kā burkānus.

 _________________

Dadži aug visur – gar žogiem, gar mājām, dārzos un pļavās. Lielais dadzis ir plaši izmantots ārstniecības augs. Tam ievāc gan lapas, ziedus un sēklas, gan arī saknes. Lapas un ziedus ievāc ziedēšanas laikā, sēklas ievāc septembrī, bet saknes rok aprīlī, maijā un septembrī. Dadzis ir divgadīgs lakstaugs, bet ārstniecībai derēs tikai pirmā gada saknes.

Saknes satur līdz 45% inulīna, bardāna ēterisko eļļu līdz 0.17%, tāpat ir arī palmitīna un sterīna skābe, sitosterīns un stigmasterīns, miecvielas, rūgtvielas un taukveidīgas vielas. Minerālie sāļi, cukurs, organiskās skābes (kafijskābe, ābolskābe, citronskābe), B grupas vitamīni, olbaltumvielas (līdz 12%), visnotaļ liels askorbīnskābes saturs. Sēklās atrasts glikozīds arktīns un augu tauki (līdz 20%); lapās- ēteriskās eļļas, miecvielas, askorbīnskābe un karotīns.

Lielais dadzis ir viens no labākajiem dabas līdzekļiem pret dažādiem audzējiem, veidojumiem, polipiem, miomu un cistu ārstēšanai, bet jo īpaši efektīvs tas ir pret krūts dziedzera audzējiem. Tam ir pierādīta pretaudzēju aktivitāte. Tas ir arī urīndzenošs, žulti dzenošs, sviedrējošs, alerģiju un sāpes mazinošs, kā arī nomāc mikrobu augšanu. Tas ir arī labs sāpju remdētājs, ja tā svaigās lapas liek tieši uz sāpošās vietas. Sevišķi ieteicamas dadža lapas ir sāpošai galvai, kuņģa sāpēm, gremošanas traucējumiem un dažādām brūcēm.

Dadža sula ir vērtīga audzēju gadījumā. Lai to iegūtu, nepieciešams samalt visas auga daļas gaļas mašīnā vai speciālā sulu spiedē. Ja tai klāt pievieno 1/5 medicīnisko spirtu, to var uzglabāt ilgāk. Šo sulu lieto pa 1-2 ēdamkarotēm 3 līdz 4 reizes dienā pirms ēšanas.

Var lietot arī dadžu lapu tēju. Lai to pagatavotu, nepieciešama 1 ēdamkarote sausu sasmalcinātu lapu un glāze verdoša ūdens. Tējai ļauj ievilkties 3 stundas, tad to nokāš. To lieto pa 2 ēdamkarotēm 3 reizes dienā pirms ēšanas. Tēja palīdz reimatisma un podagras slimniekiem, cilvēkiem ar dažādiem ādas izsitumiem, strutojošiem augoņiem un audzējiem, kā arī ar nedzīstošām apdegumu brūcēm un ēdēm.

Tāpat var pagatavot arī dadža saknes novārījumu, bet kā jau iepriekš minēts, derēs tikai pirmā gada dadža sakne. Novārījumam būs nepieciešama 1 ēdamkarote sausu, sasmalcinātu sakņu, ko aplej ar 500 ml vāroša ūdens un 30 minūtes pavāra uz lēnas uguns. Tad to atdzesē, nokāš un dzer, sadalot visu tilpumu uz 3 reizēm pirms ēšanas. Saknes var uzturā lietot arī vārītā veidā, kā burkānus. Sakņu novērojumu lieto ādas slimību ārstēšanai, kuņģa čūlas, locītavu ārstēšanai, tāpat tas samazina cukura līmeni asinīs, tīra nieres, palīdz limfmezglu tuberkulozes un prostatas adenomas ārstēšanai.

Ja galvu mazgā ar dadžu novārījumu, ātri pāriet un sadzīst galvas izsitumi, mati aug labāk un pazūd blaugznas. Ar dadžu novārījumu galvu jāmazgā 3-4 reizes nedēļā.

Var arī pagatavot eļļu no dadža saknēm. Tam būs nepieciešami 50 gr sakņu pulvera, kas aplieti ar 250 ml eļļas. Tad šo eļļu karsē vāroša ūdens peldē 25 minūtes, ļauj ievilkties 10 dienas un tad nofiltrē. Eļļu var lietot ārīgām kompresēm uz audzējiem. Tāpat dadža eļļa tiek lietota matu kopšanai – tā palīdz matiem augt un padara tos kuplākus, tāpat arī uzlabojot galvas ādas stāvokli un atbrīvojot galvas ādu no blaugznām. Eļļas lietošana ir vienkārša – eļļu iemasē galvas ādā un matu saknēs, to vajadzētu darīt aptuveni 10 minūtes. Dadža eļļu matu un galvas kopšanai droši var lietot kaut katru dienu.

  • sakņu novārījums: 10gr drogas ievieto emaljētā traukā un aplej ar 200ml kārstu, iepriekš vārītu ūdeni. Aizver vāciņu un liek ūdens peldē., bieži apmaisot apmēram 30 minūtes, atdzesē istabas temperatūrā 10 minūtes, biezumus izspiež. Iegūto novārījumu papildina ar vārītu ūdeni līdz 200ml. Iegūto novārījumu uzglabā vēsumā ne ilgāk par 2 dienām. Lieto siltā veidā ½ glāzes, 2-3 reizes dienā.
  • Saknes nostādinājums: 10-25gr sasmalcinātu drogu aplej ar 400ml verdoša ūdens, notur 1h termosā, tad atdala biezumus. Lieto siltu pa ½ glāzes, 3-4 reizes dienā pēc ēšanas.
  • Ziede : 40gr svaigas saknes nostādina 100ml augu eļļā 24h, tad vāra uz vājas uguns 15minūtes. Otra versija- 50gr svaigu sakni sarīvē un sajauc ar 50gr cūku tauku. Trešā versija- 25gr lapu, 25gr sakņu novāra 100ml ūdenī, 20 minūtes. Pēc tam biezumus sarīvē un sajauc ar 100gr sviesta.
  • eļļa: sasmalcinātas saknes nostādina mandeļu vai olīveļļā pāris dienas. Ja izmanto matiem, tad var pievienot klāt arī aso piparu.
  • lapu nostādinājums: 60gr drogas aplej ar 600ml verdoša ūdens, nostādina 4h, tad atdala biezumus. Lieto pa 1 glāzei, 3 reizes dienā.
  •  lapu sula: spiež no svaigi ievāktām, jaunajām lapām. Lieto kopā ar medu (10:1), pa 1/3-1/2 glāzes pirms ēšanas.
  • lapu un ziedkopu novārījums: 20gr drogu vāra 200ml ūdenī, 5 minūtes. Tiek lietots kompresēm un vannām.
  • sēklu nostādinājums: 20gr sēklu aplej ar 200ml verdoša ūdens, nostādina, tad atdala biezumus. Lietot pa 25-50ml, 3-4 reizes dienā.
  • sakņu izvilkums ūdenī: 1 tējkaroti sasmalcinātas saknes, aplej ar 0,5L verdoša ūdens, nostādina visu nakti. Lieto kārstu, izdzer dienas laikā. Izmanto urīnpūšļa akmeņu un nierakmeņu, gastrīta un kuņģa čūlas gadījumā.
  • uzlabo matu augšanu. Tam gatavo sakņu novārījumu, kuru lieto ilglaicīgi, katru dienu, slapinot ar to galvas ādu. Piepilda 1/3 neliela katla ar lielā diždadža saknes un aplej ar ūdeni, gandrīz līdz katla malai, vāra uz mazas liesmas 30-40 minūtes, atdala biezumus. Šādu novārījumu var uzglabāt ledusskapī ne ilgāk par 5 dienām. Izmanto pēc nepieciešamības, pirms lietošanas mazliet uzsilda.
  • Iekšēji lietojams nostādinājums: 2 ēdamkarotes saknes aplej ar 500ml verdoša ūdens- diennakts deva.
  •  preparāti ir labi attīrītāji ar antioksidantu īpašībām. Sakņu novārījums no organisma izvada ne tikai liekos sāļus, šlakvielas un toksīnus, bet arī tādas vielas, kā dzīvsudraba savienojumus. 10gr žāvētu sasmalcinātu sakneni aplej ar vienu glāzi kārsta ūdens, vāra 15-20 minūtes, atdala biezumus, papildina novārījumu līdz sākotnējam tilpumam. Lieto pa 1 ēdamkarotei, 3-4 reizes dienā.
  • Asu sāpju gadījumā vēderā lieto novārījumu no auga vai tā sulu: 1 ēdamkarote uz 1/3 glāzes silta ūdens.
  • Aizcietējuma gadījumā labi palīdz lielā sēklu novārījums: saujiņu nobriedušu sēklu aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens, vāra 2h, atdala biezumus un izdzer vienā piegājienā.
  • Holecistīta, žultsakmeņu, hroniska pankreatīta gadījumā dzer sakņu novārījumu: 20gr sausu sasmalcinātu drogu uz 1 glāzi ūdens, vāra 30 minūtes, nostādina 20 minūtes, atdala biezumus, papildina līdz sākotnējam tilpumam. Lieto pa 1-2 glāzēm 3 reizes dienā pirms ēšanas.
  • Drudža mazināšanai: 4 ēdamkarotes žāvētas saknes uz 4 glāzēm ūdens, vāra līdz ūdens tilpums samazinās uz pusi, atdala biezumus. Novārījumam pievieno 2-3 ēdamkarotes medus. Lietot pa 1 glāzei, 3 reizes dienā pēc ēšanas.
  • Skalošanas līdzeklis, stomatīta gadījumā: 1 ēdamkaroti žāvētas saknes uz 1 glāzi ūdens, vāra 15 minūtes, nostādina 1h, atdala biezumus, papildina līdz sākotnējam tilpumam.
  • Izmežģījumu un sastiepumu gadījumā no gatavo kompreses un liek tieši uz sāpošo vietu, var likt arī svaigu diždadža sakni, sajauktu ar augu eļļu- kas palīdzēs pat stipru sasitumu un hematomu gadījumā.
  •  var lieliski atbrīvoties no ādas kārpiņām, ja tā sulu samaisa ar galda etiķi un pa 1-2 pilieniem dienā pilina to uz kārpu.
  • Urīnceļu akmeņu gadījumā, gatavo novārījumu: 20gr žāvētas saknes, aplej ar 1 glāzi kārsta ūdens, vāra 10 minūtes un nostādina 2h, pēc tam atdala biezumus. Dzer pa ½ glāzei, 3 reizes dienā.
  • Podagras gadījumā, no sausām vai svaigām lapā taisa lokālu aplikāciju. Tās noplaucē un liek lokāli uz sāpīgo vietu 5-6 lapu biezumā, apsien ar kompreses papīru un apsien ar audumu.
  • Cukura diabēta gadījumā lieto lielā saknes novārījumu, pa 1 ēdamkarotei, 3-4 reizes dienā: 10gr žāvētas drogas aplej ar glāzi ūdens, vāra 15-20 minūtes, nostādina 30 minūtes, atdala biezumus, papildina līdz sākotnējam tilpumam.
  • Lai ārstētu rahītu, lieto sakņu novārījumu, siltu pa 2 ēdamkarotēm, 2-3 reizes dienā pirms ēšanas. (1 ēdamkaroti uz 1 glāzi ūdens, vāra 30 minūtes, atdzesē 10 minūtes, atdala biezumus un atjauno tilpumu).

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties