latvijaspirts.lv
      
2024. gada 29. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
> Noguruma indes kausētājs. Saruna ar aromterapeitu Georgu Celitānu
> Svētku aromāts arī ķermenim un garam
> Kas ir kas...
> Ēteriskās elļas satur...
> Ēteriskās eļļas
> Absolūti, konkrēti
> Sveķi
> Augu eļļas, bāzes eļļas
> Saslimšanas un ēterisko eļļu lietošana
> Aromterapija pirtī
> Augu kvēpināšana
> Rakstu arhīvs
> Rakstu arhīvs
> Kvēpināmās nūjiņas
> ĀRSTNIECISKĀS EĻĻAS uzturā un masāžām
> Kā attīrīt telpu un no savas mājas izkvēpināt nelabo
> ASTROLOĢIJA: Arom­te­ra­pi­ja. Smal­kā smar­žu pa­sau­le
> Kā uzburt Ziemassvētku smaržu
Ārstniecības augi
Dabas veltes
Veselība un skaistums
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
Mālu terapija
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Svētku aromāts arī ķermenim un garam


 Autors: Georgs Celitāns, aromterapeits
23.12.2009.
Avots.
www.sievietespasaule.lv

 Mājās ienāk svētki. Katri svētki ienāk ar savu, tikai šiem svētkiem raksturīgu aromātu, kuru atpazīstam acis neatverot. Ziemassvētki bez egles, zem kuras atrodam savas dāvanas, bez mandarīniem, kuri izripo no dāvanu maisiņa, un smaržīgām piparkūkām nav iedomājami! Šie aromāti nemanot ieplūst mūsu zemapziņā. Un nemanāmi, tikpat nemanāmi kā atnāk Ziemassvētku laiks, kaut kas izmainās mūsos. Un cilvēki apkārt liekas mīļāki un skaistāki. Vai esi aizdomājusies, ka daudzas no pacilājošajām emocijām un sajūtām tevī izsauc tieši aromāti?

Ja pagātnē ir bijusi pozitīva svētku pieredze, tad nav šaubu, ka aromāti, kuri ar mūsu atmiņām ir saistīti, izsauks pozitīvās emocijas un arī šodien stiprinās pozitīvas izjūtas. Tā mēs varam, vārda labākajā nozīmē, manipulēt ar savām emocijām.

 Veidojot mājoklī īpašu svētku gaisotni, to aromatizējot, ir jāpatur prātā, ka katram no mums ir individuālā pieredze un deguna jūtīgums.

Ziemassvētku aromaterapija

 Aromātu recepte, lai radītu Ziemassvētku noskaņojumu: egles, mandarīnu un kanēļa ēterisko eļļu sajaukums. Šis kokteilis noderēs gan lai radītu svētku aromātu telpās, gan arī skaistumkopšanā!
Telpu aromatizācijai

 Sajaucot tās atsevišķā pudelītē jau varam ķerties pie telpu aromatizācijas. Tam var izmantot vai nu marles vai vates gabaliņu, kuru var novietot kur vien vēlas. Ir tikai jāatceras, ka uz lakotas virsmas ēteriskā eļļa var atstāt neiznicināmas pēdas. Tāpēc tos labāk novietot uz keramiskiem vai stikla paliktnīšiem.

 Ēterisko eļļu kvēpināšanai izmantojami speciālie svečturi ar ūdens tvertnīti virs tā saucamās tējas svecītes. Tādā „uzpariktē" var pilināt 2 -4 pilienus neatšķaidītas eļļas, ja ir vajadzība vēl piepilinot dažus pilienus.

 Taču ir jāpatur prātā, ka bērnu deguni ir jūtīgāki un ēterisko eļļu koncentrācija gaisā ir jāpielāgo tieši viņu labsajūtai.
Skaistumkopšanai un garam

 Šo pašu kokteili var izmantot ne tikai telpu aromatizācijai, bet jebkurā sev pieņemamā veidā. Mājas apstākļos to var lietot vannā, gan masāžai vai ādas ierīvēšanai. Tikai jāievēro, ka ēteriskās eļļas pirms tās lieto uz ādas, ir jāatšķaida bāzē. Par bāzes produktiem aromaterapijas pasaule parasti sauc jebkuru vielu, kurā var atšķaidīt ēteriskās eļļas. Tās var būt eļļas, ziepes bez smaržvielām utt. Šādas bāzes vielas lielākoties nopērkamas turpat, kur tirgo ēteriskās eļļiņas. Ja nav citu iespēju, tad var ņemt arī cepamo eļļu, bet kvalitatīvu, piemēram, vīnogu kauliņu, saulespuķu eļļu, mandeļu eļļu. Tās labi iesūcas ādā un aizvada ēterisko eļļu pa ķermeni.

 Ejot vannā, drīkstam bez bailēm iepilināt līdz pat 8 pilieniem no vēlamās ēteriskās eļļas vai to maisījuma. Sava noskaņojuma uzlabošanai var lietot pat uz pusi mazāku devu. Masāžai lietojamā masāžas eļļā iepilina ēterisko eļļu (3 pilieni ēteriskās eļļās uz 5 mililitriem masāžas eļļas).

 Dažu eļļu aprakstos parādās apzīmējums - ādas kairinoša iedarbība. Izlasot šādu apzīmējumu, ēterisko eļļu koncentrācija ir jāmazina uz pusi. Sanāk, ka 3 pilieni ēteriskās eļļas ir jāatšķaida 10 ml bāzes produkta. Mūsu pagatavotais Ziemassvētku kokteilis ir pieskaitāms tieši pie šīs kategorijas un tas būtu drīzāk rekomendējams ķermeņa un muguras masāžai un ierīvēšanai nevis sejas. Ziemas vakaros ķermenis būs neizsakāmi pateicīgs par satikšanos ar šādu brīnummaisījumu!

Aromaterapija kopā ar mālu - mieram un skaistumam

 Uz cilvēka sejas var pamanīt jebkuras viņa raizes, pārdzīvojumus un dvēseles noskaņojumu maiņu. Sen zināms māla dziednieciskais spēks. Māla iedarbību uz ādas cilvēku dara mierīgu un skaistu.

 Nebūšu oriģināls rekomendējot mājas lietošanai tieši zilo mālu. Tas derēs jebkuram ādas tipam. Un lai to iegādātos nav vajadzības doties ekspedīcijā pie Latvijas ūdeņiem, to var nopirkt, piemēram, "Drogās".

 Māla lietošanas pamācība būs smalki aprakstīta uz iepakojuma, bet iesaku ūdens vietā lietot rožu ūdeni, kurš arī ir rekomendējams jebkuras ādas tipam un kura sastāvā ir rožu ēteriskā eļļas. Ja tev ir iespēja, izmēģini uz savas ādas starpību starp maskām ar rožu ūdeni un bez tā, un man nav nemazākās šaubas par izjūtām un turpmāko izvēli pēc šī mēģinājuma! Starp citu, tā ir vēl viena ideja dāvanai - rožu ūdens ir tā vērts, lai to dāvinātu cilvēkam, kuru tu mīli.

Lavandas ēteriskā eļļa - jābūt katrā mājā!

 Kā vienu no pirmajām ēteriskām eļļām, kuru izvēlēties mājas aptieciņai ikdienas lietošanai, pilnīgi pamatoti ir jārekomendē lavandas ēteriskā eļļa. Tai ir ļoti plašs iedarbības spektrs un prakstiski nav kontrindikāciju. Attiecībā uz ādu tai ir reģenerējoša iedarbība. Vakara mieram var ieteikt eļļas sejas maskas, kurām jau minētās devās pievieno lavandas ēterisko eļļu.

 Runājot par ēteriskām eļļām, ir jāpiemin arī to saderīguma kopā sajaukšanai kokteiļos - sinerģismu. Vienkāršā valodā runājot, var pateikt tā - samaisot divas vai pat vairāk ēteriskās eļļas vienā kokteilī to iedarbība būs stiprāka, izteiktāka, nekā lietojot tās katru atsevišķi. Pie jau minētās lavandas ēteriskās eļļas sejas maskām var pievienot klāt vīraka ēterisko eļļu, kurš gan palielinās lavandas iedarbību, gan lavandas klātbūtnē spilgtāk izrādīs savas spējas saglabāt ādas dabīgo elastīgumu. Proporcijas, kurās būtu jāņem abas eļļas, nebūs grūti eksperimentu rezultātā atrast pašiem. Kokteilis ir uzskatāms par kokteili tad, ja jūsu eksperimentu rezultātā izdevies panākt, ka tas nesmaržo pēc tā sastāvdaļām. Proti, nezinātājs neuzminēs, kas īsti ir sastāvā. Atsevišķi lietota vīraka ēteriskā eļļa nomierina prāta aktivitāti. Ar vīraka palīdzību ir vienkāršāk panākt meditatīvo stāvokli.

Ēteriskā eļļa - auga dvēsele

 Lai būtu vieglāk atšifrēt ēterisko eļļu iedarbības noslēpumus var iet dažādus ceļus. Grāmatas ir pārbaudīts zinību avots. Vienīgais, kas tajās nebūs aprakstīts - jūsu personīgā pieredze. Kad tā sakrāsies pietiekamā daudzumā, tā būs par pārbaudītu pamatu nākamajām reizēm. Tātad - jāsāk krāt personīgā pieredze! Ēteriskās eļļas var iegūt no visa, kas smaržo. Ja ziemas vakarā pietrūkst siltuma, tad varam eļļošanas procedūrām izvēlēties tos aromātus, kurus iegūst no augiem, kuri aug siltās, ziemu un aukstumu nezinošās, zemēs. Tādejādi no eļļas izdabūnot laukā to siltumu un saules daudzumu, kuru augs ir piedzīvojis augot, jo ēterisko eļļu reizēm sauc par auga dvēseli. Auga dzīve turpinās ēteriskajā eļļā un tai piemīt tās pašas ārstnieciskās īpašības, kuras ir raksturīgas pašam augam. Un tā kā ēteriskās eļļas pie mums nāk no augu valstības, tām piemīt arī viss gara spēks, kurš tai piemīt.

 

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties