latvijaspirts.lv
      
2024. gada 29. marts
 Atgriezties uz sākuma lapu>>>
Dr. Artūra Tereško tējas
Veselības tējas 5. lpp.
Veselības tējas 4. lpp.
Veselības tējas 1. lpp
Veselības tējas 2. lpp.
Veselības tējas 3. lpp.
Tēju karalis pieslīpējas Eiropai
Zāļu diena vasaras saulgriežos

www.fitoterapija.lv

Ārsts – fitoterapeits Artūrs Tereško
Tālr. 29484457
E -pasts: arturs_teresko@inbox.lv

Ārsta Artūra Tereško fitoterapijas un adatu terapijas ārsta prakse
Cēsīs, Valdemāra ielā 13
Tālr. 64122134, mob. 29484457 fax. 64122134

Ārstes homeopātes Baibas Tereško privātprakse
Rīgā, Brīvības 37, 5. stāvā 8C. kabinetā, tālr. 29152772
Cēsu pilsētas poliklīnikā, Palasta iela 15, Cēsis, tālr. 29152772

Dr. Tereško tējas ražotne
„Kosas”, Amatas novads, Cēsu rajons, Latvija
Pasūtījumiem tālr. 28682627
Direktors 29484457
Komercdirektors 29152772
Fakss 64122134
E-pasts: arturs_teresko@inbox.lv

 Rakstiet mums!
info@fitoterapija.lv

 

Veselības tējas 2. lpp.

Veselības tēja ŽULTSAKMEŅU ŠĶĪDINĀŠANAI 
 Žultsakmeņi veidojas tikai tad, kad ir traucēta aknu darbība, kad ir iekaisums žultspūslī un apgrūtināta žultspūšļa iztukšošanās. Visbiežāk veidojas holesterīna akmeņi, tos var mēģināt izšķīdināt, lietojot ārstniecības augu tējas. Pigmentakmeņus, kuri veidojas no bilirubīna un kalcija sāļiem, ne ar kādiem līdzekļiem izšķīdināt neizdodas. Tāpat neizdodas izšķīdināt arī holesterīnakmeņus, ja tie piepilda visu žultspūsli un žults nevar ne pieplūst, ne aizplūst. Dakteru valodā to sauc par nefunkcionējošu žultspūsli; tādā gadījumā ir vajadzīga operatīva ārstēšana un jo ātrāk, jo labāk. Protams, nav tādu augu, kuri spētu šķīdināt žultsakmeņus kā ledus gabalus silts ūdens, taču visu šo pasākumu vieš cerīgāku tas, ka organisms pats spēj novērst akmeņu veidošanos un pat tos izšķīdināt, ja tikai normalizējas aknu darbība, pārtraucas iekaisums un sastrēgums žultsceļos, kas dod iespēju žultij normāli piepildīt žultspūsli, tur koncentrēties un, kad rodas vajadzība, aizplūst uz 12 pirkstu zarnu. Tieši uz šiem procesiem ir vērsta Veselības tējas ŽULTSAKMEŅU ŠĶĪDINĀŠANAI darbība.

  • Pelašķis un vērmele regulē gremošanas orgānu darbību un darbojas pret iekaisumu gremošanas traktā.
    Piparmētra samazina žultsceļu spazmas.
    Dzeltenais amoliņš sekmē aknu šūnu atjaunošanos.
    Sveķene, virši un pupiņu pākstis šķidrina žulti, uzlabo aknu darbību un novērš sāļu izgulsnēšanos.
    Cigoriņa saknes stimulē aizkuņģa dziedzera darbību, kura izdalītie fermenti aktivizē aknu darbību.
    Ugunspuķe veicina zarnu darbību, sekmē vēdera izeju, novērš aizcietējumus.

 Pārtikā, pirms katras maltītes, ieteicams noēst kādu karoti rīvētu melno rutku ar eļļu vai krējumu, nedrīkst pārēsties. 
 Absolūti precīzs ir teiciens: «Ja Tu ēd, kad negribi, Tu ēd savu veselību».
 Ja ir sūdzības par spiediena sajūtu labajā paribē un izmeklējumi norāda uz žults atplūdes traucējumiem, ieteicams vienlaicīgi lietot veselības tēju ŽULTSPŪSLIM. Lai panāktu vēlamo rezultātu, veselības tēja ŽULTSAKMEŅU ŠĶĪDINĀŠANAI jālieto ilgstoši, vismaz pusgadu. Ieteicams kontrolēt stāvokli, izdarot žultspūšļa izmeklēšanu ar ultraskaņas iekārtu. Autors būs pateicīgs, ja pacienti atsūtīs ultrasonoskopijas rezultātus, pirms un pēc tējas lietošanas.

Veselības tēja KUŅĢIM 
 Ir pierādīts, ka kuņģa un 12 pirkstu zarnas iekaisumu izraisa specifiskas baktērijas, kuras ir spējīgas dzīvot skābā vidē; skābes pārmērīga veidošanās ir organisma mēģinājums atbrīvoties no šīm baktērijām, kas reizēm arī izdodas, taču biežāk skābe bojā gļotādu un izveidojas kuņģa vai 12 pirkstu zarnas čūla. Ne vienmēr šīs baktērijas veido iekaisumu — ja organisma aizsardzības spēki ir stipri, tad tās ir «savaldītas» un klusītiņām dzīvo paslēpušās kuņģa gļotādā, gaidot izdevīgu brīdi. Ja tāds bridis pienāk un iekaisums sākas, tad ir jāveic speciāla ārstēšana ar antibiotiķiem un skābi mazinošiem līdzekļiem, lai pilnīgi iznīcinātu baktērijas. Taču ar to vien nepietiek — ir jānostiprina veselība un jāsakārto gremošana, lai baktērijas nevarētu atkal veikt savu postošo darbību. Par to, ka baciļi pēc kāda laika būs atkal atpakaļ kuņģī, varam nešaubīties — nedzīvojam sterilā kolbā.

Veselības tējas KUŅĢIM sastāvā ietilpst:

  • Pelašķa ziedi, kuru iespaidā samazinās iekaisums un pārtraucas erozīvā asiņošana, ja tāda ir bijusi;
    Cigoriņa sakne pastiprina aizkuņģa dziedzera darbību, arī insulīna izdalīšanos;
    Asinszāle iznīcina baktērijas, samazina iekaisumu un veicina kuņģa gļotādas atjaunošanos;
    Sarkanā āboliņa ziedi arī veicina kuņģa gļotādas reģenerāciju un padara to nepieejamu mikrobiem;
    Maura sūrene veicina saistaudu veidošanos, kas ir svarīgi sadziedējot kuņģa un 12 pirkstu zarnas čūlas;
    Gandrenes laksti samazina kuņģa skābes sekrēciju;
    Raudenes laksti stimulē gremošanu, samazina spazmas un nomierina;
    Viršu ziedi normalizē veģetatīvās nervu sistēmas darbību.

 Kopumā veselības tēja KUŅĢIM uzlabo gremošanas trakta funkcionālo stāvokli, stiprina organisma un kuņģa lokālo imunitāti, samazinot iespēju atkārtoti saslimt ar kuņģa iekaisumu, tā veicina ātrāku atveseļošanos un uzlabo pašsajūtu.

Veselības tēja TAVAM VĒDERAM 
 Gremošanas traucējumi bieži var izraisīt un būt par cēloni dažādām nopietnām organisma vainām, tāpēc ir ļoti svarīgi tos novērst savlaicīgi. To panāk, galvenokārt izvēloties cilvēkam piemērotus pārtikas produktus, kuri bez traucējumiem sagremojas, nepārēdoties un rūpīgi sakošļājot barību. Tomēr reizēm, lai normalizētu gremošanu, ir nepieciešami ārstniecības augi, kuri pastiprina gremošanas sulu sekrēciju, samazina iekaisumu, noņem zarnu spazmas un uzpūšanos, kā arī veicina gļotādu atjaunošanos. Ja mēģina to panākt ar tabletīšu palīdzību, tad tās jādzer saujām. Ārstniecības augiem ir tā priekšrocība, ka tie darbojas daudzos virzienos vienlaicīgi un savstarpēji «nekožas». Ārstniecības augi īpaši labi darbojas pret gremošanas trakta slimībām, varētu teikt, ka tas ir viņu īstais lauciņš; tieši caur gremošanas sistēmu tie labvēlīgi iedarbojas uz visu organismu un to atveseļo.

  • Asinszāle, pelašķi un ārstniecības veronika stimulē galvenokārt kuņģa sulas veidošanos.
    Puplaksis un vērmele veicina žults izdalīšanos un taukainas barības sagremošanu.
    Cigoriņa saknes iespaidā pastiprināti izdalās aizkuņģa dziedzera sekrēts un labāk gremojas olbaltumvielas.
    Piparmētra samazina gremošanas trakta spazmas un zarnu uzpūšanos.
    Ceļmallapas veicina bojāto gļotādu atjaunošanos.

 Kopumā veselības tēja TAVAM VĒDERAM veicina gremošanas dziedzeru saskaņotu darbību, uzlabo barības sagremošanu un palīdz tai uzsūkties. Šī tēja vairāk piemērota vecākiem cilvēkiem, jo jaunajiem visu sulu, parasti, ir par daudz.

Veselības tēja SIEVIETĒM 
 Sieviešu sevišķās fizioloģiskās norises ir atkarīgas ne tikai no hormonālā līmeņa, bet arī no viņu vispārējā veselības stāvokļa, kuru var uzlabot, lietojot ārstniecības augu tējas. Var iedarboties arī hormonu līmenī, tikai fitoterapijai tādā gadījumā jābūt ļoti individuālai.

Veselības tēja SIEVIETĒM sastāvā ir:

  • Augi, kuri samazina pārliecīgu asiņošanu un normalizē ikmēneša ciklu (raskrēslinš, ganu plikstinš un vībotne);
    Aasinszāle - augs ar ļoti daudzpusīgu darbību; tā darbojas pret iekaisumu, uzlabo reģe­nerācijas procesus, kas ir ļoti būtiski sievietes veselības atjaunošanas procesā pēc dzemdībām vai kādām citām manipulācijām. Bez tam asinszālei ir konstatēta tonizējoša un garastāvokli uzlabojoša iedarbība;
    Baltdadzis — augs, kurš pastiprina sirdsdarbību, tonizē zarnu trakta darbību; šo augu tautas medicīnā lieto arī nieru darbības traucējumu un iekaisuma novēršanai, bet nieres un reproduktīvie orgāni cilvēkam, kā zināms, ir apvienoti vienā sistēmā, tāpēc šis augs darbojas arī pret iekaisumu šajos orgānos un uzlabo sievietes pašsajūtu;
    Pret dažāda veida iekaisumiem darbojas arī Islandes ķērpis, kurš ir viens no spēcīgākajiem dabas antibiotiķiem un tieši tādēļ ir iekļauts tējas sastāvā. Tas neļauj vairoties mikrobiem un, novēršot varbūtējos iekaisuma procesus, palielina apaugļošanās iespēju.

Veselības tēja VĪRIEŠIEM 
 Vīriešiem labākajos gados lielākā rūpe ir par savu potenci. Ir daudz faktoru, kas to bojā. Lielākie potences ienaidnieki ir cigaretes, jo smēķējot sašaurinās asinsvadi, un alus, jo tas satur estrogēnus, kuri vājina dzimumtieksmi. Taču visvairāk potence cieš no priekšdziedzera iekaisuma un tā palielināšanās.
 Veselības tējā VĪRIEŠIEM ir iekļauti augi, kuri mazina iekaisumu un uzlabo asinsvadu stāvokli, kas būtiski uzlabo apskatāmo stāvokli, bet pārējais, kas attiecas uz kaitīgiem ieradumiem, mazkustību, pārtiku ir atkarīgs no paša vīrieša.

Šīs tējas sastāvā ietilpst:

  • Lazdas lapas un miza, kuras iespaidā paplašinās un tīrās asinsvadi un samazinās priekšdziedzera iekaisums;
    Zvērenes laksti tonizē un aktivizē nogurušo organismu;
    Nauduļi paaugstina dzimumtieksmi;
    Zeltsakne stimulē centrālo nervu sistēmu.

Veselības tēja IMUNITĀTES STIPRINĀŠANAI 
 Daudzi cilvēki bieži slimo, īpaši bērni skolas un bērnudārzos. Tas notiek tāpēc, ka dažādu iemeslu dēļ ir novājinātas organisma iekšējās aizsardzības spējas, ko zinātniski sauc par imunitāti.
 Veselības tējā IMUNITĀTES STIPRINĀŠANAI ir iekļauti augi, kuri vēsturiski ir lietoti tautas medicīnā kā organisma aizsardzības spēju veicinātāji.

  • Augi organisma aizsardzības spēju veicinātāji ir ehināceja, salvija un ugunspuķe.
    Ugunspuķes lapas tējā cilvēki lietojuši senatnē ne tikai pēc krietnas nosalšanas, lai nesaslimtu, bet ari ikdienā kā melnās tējas aizvietotāju. Jau senatnē cilvēki atklāja, ka, paturot tikko plūktas ugunspuķes lapas saspiestas māla podā, līdz pods sasilst un šīs nomelnējušās lapas izžāvējot, iegūst tēju, kura pēc savas krāsas, garšas un smaržas ir ļoti līdzīga Indijas melnajai tējai.
    Liepu ziedi, avenes lapas un vīgriezes ziedi veicina svīšanu, normalizē temperatūru.
    Islandes ķērpis, kavē nevēlamo baktēriju augšanu un vairošanos.

 Kopumā veselības tēja IMUNITĀTES STIPRINĀŠANAI paaugstina organisma aizsardzības spējas, mazinot risku saaukstējoties zaudēt darba spējas. Tā ari paātrina atveseļošanos pēc saaukstēšanās un gripas.

Veselības tēju ORGANISMA ATTĪRĪŠANAI
 
Cilvēkam ir seši orgāni, kuri attīra organismu no vielu maiņas produktiem un no svešām, nevēlamām vielām, kuras cilvēks uzņem ar barību, ūdeni, gaisu vai kuras nokļūst organismā kādā citādā veidā. Šie orgāni ir: zarnas, nieres, aknas, āda, plaušas un liesa. Šo orgānu uzturēšana labā darba kārtībā tad ari nodrošina organisma attīrīšanu un, līdz ar to, labu veselību un izskatu. Citādā veidā attīrīšana nenotiek. Cilvēks nav kafijas vārāmais katls, kuru var padarīt tīru ar skābi un skalošanu.
 Pie kvalitatīvas barības ir ieteicams pievienot ārstniecības augus, kuri veicina attīrošo orgānu darbību.
 Veselības tējas ORGANISMA ATTĪRĪŠANAI sastāvā ir augi ar ļoti bagātu saturu un vispusīgu darbību, tomēr katrs no tiem tautas praksē tiek lietots, lai salīdzinoši vairāk veicinātu kāda konkrēta orgāna attīrošo darbību.

  • Kumelītes ziedi stimulē zarnu darbību, novērš gāzu uzkrāšanos un aizcietējumus.
    Asinszāles lakstu ietekmē intensīvāk darbojas āda, izdalās vairāk sviedri, cilvēks intensīvāk elpo.
    Kaķpēdiņas ziedi uzlabo aknu darbību, to ietekmē veidojas vairāk žults.
    Zemenes lapas stimulē liesas darbību, kurā notiek asiņu attīrīšana.
    Bērza lapas stimulē nieru darbību.
    Gāršas laksti attīra no sāļiem locītavas un samazina skābi visā organismā.

 Šo tēju ieteicams lietot jebkuram cilvēkam vai slimam vai veselam kā garšīgu, aromātisku un veselīgu rīta dzērienu labai pašsajūtai un veselībai.

Veselības tēja KLIMAKTĒRISKĀ SINDROMA MAZINĀŠANAI
 
Daba tā ir izveidojusi, ka sievietes nevar dzemdēt bērnus bezgala ilgi, jo tie ir ari jāuzaudzina, tāpēc sievietēm pusmūža vecumā pakāpeniski samazinās dzi-mumhormonu daudzums un notiek organisma pārskaņošanās uz citu režīmu. Daudzos gadījumos šis process norisinās «sāpīgi» — ir iespējams, ka sievietes slikti jūtas, tās kļūst nervozas, pastiprināti svīst, izjūt karstuma viļņus, daudz ēd un aptaukojas, izjūt asinsspiediena svārstības un ar to saistītās galvassāpes. Šo stāvokli sauc par klimaktērisko sindromu, un to ir iespējams novērst lietojot dzimumhormonus, bet tas ir riskanti, jo pieaug iespēja saslimt ar dzemdes vai krūts audzēju.
 Otrs ceļš ir simptomātiska ārstēšana lietojot medikamentus, kas nomāc traucējošos simptomus, taču tad var rasties nevēlamas blakusparādības, piemēram, atkarība no "nervu" zālēm, miega traucējumi, izsitumi uz ādas, gremošanas traucējumi un daudz kas cits.
 Piedāvātā Veselības tēja KLIMAKTĒRISKĀ SINDROMA MAZINĀŠANAI ari ir simptomātiskās ārstēšanas variants, vienīgi apīnim ir estrogēniem līdzīga darbība, kas to ierindo pirmajā vietā šī sindroma radīto traucējumu samazināšanā.

  • Tējā vilkābeles augļi normalizē sirdsdarbību un miegu.
    Mežrožu augļi dod organismam nepieciešamos vitamīnus un mikroelementus.
    Asinszāle darbojas pret iekaisumu un depresiju.
    Klinģerītes veicina šūnu atjaunošanos un samazina asinsvadu spazmas, tātad arī karstuma viļņus.
    Kumelītes samazina spazmas gremošanas traktā, novērš vēdera uzpūšanos.
    Salvijas galvenā īpašība ir samazināt dažāda veida iekaisumus, kuri šī sindroma laikā pastiprināti veidojas, taču ne mazāk vērtīga ir salvijas spēja samazināt svīšanu, bet šis simptoms klimaksa laikā bieži ir pats mokošākais.
    Pelašķis samazina asiņošanu, ja tāda ir, veicina gremošanas sulu izdalīšanos un normalizē gremošanu.
    Mātere palēnina un nomierina sirdsdarbību, samazina asinsspiedienu, tā darbojas ari nomierinoši, bet neizraisa miegainību.

 Lietojot Veselības tēju KLIMAKTĒRISKĀ SINDROMA MAZINĀŠANAI samazinās traucējošie simptomi, uzlabojas sievietes pašsajūta un vispārējais veselības stāvoklis.

galerija