latvijaspirts.lv
      
2024. gada 28. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
Ārstniecības augi
Dabas veltes
Veselība un skaistums
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
Mālu terapija
> Latvijas zilie māli
> Par sevi Nelija Ozoliņa
> Māli senatnē
> Mālu iedarbība
> Mālu iegūšana
> Pielietojums kosmētikā
> Vannu peldes
> Māli ārīgai lietošanai
> Mālu kompreses
> Māli iekšķīgai lietošanai
> Māls veselībai un skaistumam
> Zilie māli skaistumam
> Dabas dots "remontlīdzeklis"
> Māli palīdz
> Mālu pielietojums
> Mālu terapija
> Mālu dziednieciskās īpašības
> Tautas medicīnas receptes
> Māls viņas rokās - īsts brīnums!
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Tautas medicīnas receptes


Termiskie apdegumi

  •  Mālus sajauc ar etiķi, izveido plāceni un uzliek uz traumētās (apdegušās) vietas. Nebaidieties, infekcijas briesmas nedraud! Apmaina plāceņus katras 5-7 minūtes. Mazināsies sāpes, novērsīs čūlu veidošanos.
  • Uz apdeguma vietas var uzkaisīt sausu mālu pulveri.
  • Plašu apdegumu riezēs ir obligāti jāgrieža medicīnas iestādē pēc palīdzības, jo reizēm ar mālu aplikācijām ir nepietiekoši lai sadziedēti traumas vietas. Šādās reizēs mālus lieto aplikāciju veidā, uzliekot marles kompreses un mainot ik katru 2 stundu (visu diennakti, un ilgāk), līdz izveidojas jauns ādas slānītis. Pēc tam lieto 3-4 kompreses diennaktī, procedūras ilgums 2 stundas.

Aknu saslimšanas, hepatīts

  • Lieto iekšķīgi mālu dzērienu. 15 min. pēc mālu dzēriena lietošanas izdzer ārstniecības augu žultsdzenošas tējas uzlējumu.
  • Pielieto arī mālu aplikācijas uz ķermeņa aktīvajām zonām, kuras atspoguļo aknu darbību. Aplikācijas uzliek uz vēdera, aknu rajonā un kājām – 1 reizi diennaktī. Procedūra ilgst 2-3 stundas. Izlietotos malus otreiz nelieto, jo tie satur no organisma izvadītās indīgās vielas.

Nieru un urīnceļu saslimšanas

  • Pielieto kompreses no klijām un kāpostu lapām, mainot ar aukstu māla plāceņu uzklāšanu. Komprese uzliek nieru rajonā un vēdera lejas daļā.
  • Paralēli mālu aplikāciju procedūrām ieteicams lietot arī iekšķīgi malu dzērienu.

 Audzēji un jauni veidojumi organismā

  • Mālus uzskata par iedarbīgu līdzekli vēža agrīno stadiju ārstēšanai, jo māli tonizē dzīvās šūnas un traucē vēža veidojuma attīstībai. Tomēr mālu terapija ir efektīga tikai gadījumos, kad neizmanto citas ārstēšanās metodes: operācijas, ķīmijas terapiju, uti. Obligāts noteikums - veģetāra diēta.
  • Katru stundu izdzer dažus malkus māla ūdens ( 20 g. māls, 150 ml ūdens).
  • Uz slimajiem orgāniem četras - piecas reizes dienā liek aukstus māla plāceņus. Mālu plāceņus var pagatavot ūdens vietā izmantojot dažādu ārstniecības augu tējas un sulas. Paņem māla piku, izmērcē ūdenī, izmaisa ar kociņu līdz ziedes konsistencei, pievieno mazliet etiķi, ceļmallapu sulu un struteņu novārījumu (ēdamkaroti), (var arī tīruma kosas). Saberž sausus mālus,  pievieno mazliet kāpostu sulu un struteņu novārījumu.
  • Mālu aplikācijas uzliek 1,5 cm biezumā (aplikācijas lielumama jābūt nedaudz lielākam par iekaisuma vietu). Mālu nosedz ar siltu kokvilnas vai vilnas audumu. Pārsien lai aplikācija kustoties nenoslīdētu no iekaisuma vietas. Aplikācijas var likt bieži. Ļaundabīgu audzēju gadījumos liek visu diennakti. Vienu aplikāciju tur 2-3 stundas, tad nomaina.

Kuņģa un zarnu rtakta saslimšanas

  • Pret kuņģa dedzināšanu palīdz māla ūdens lietošana iekšķīgi (1-ēdamk. dienā). Mālu ūdens proporcija – 20 g. māls un 150 ml ūdens.
  • Aizcietējumu gadījumā dzer mālu ūdeni (20 g. māls un 150 ml ūdens) pa 50 ml. trīs reizes dienā.
  • Gastrīta gadījumā lieto mālu dzērienu - 1 tējk. mālu pulveris uz 1 gl. ūdens. Ja slimību pavada sāpes, pielieto mālu aplikācijas.
  • Ja ir palielināts gāzu daudzums zarnu traktā pielieto silta sālsūdens kompreses. Periodiski mainot ar māla ūdens kompresēm un plānām mālu aplikācijām. Šādas procedūras sniedz ļoti ātru stāvokļa uzlabošanos.
  • Gastrīta, dedzināšanas sajūtas, kuņģa žūlas, zarnu kolikas, enterokolītu, caurejas gadījumos dzer mālu ūdeni (20 g. māls un 150 ml ūdens ) 2 reizes dienā, no rīta un vakarā pirms ēšanas, pa 1 ēdamkarotei. Pakāpeniski devu palielina līdz 4 ēdamkarotēm dienā. Pielieto arī mālu aplikācijas uz vēdera rajona. Mālu ūdens norobežo kuņģa sulas iedrabību un attiecīgi veicina čūlu sadzīšanu.
  • Mālu ūdeni ir ieteicams dzert arī  dizentērijas gadījumā.
  • Jaundzimušajiem caurejas gadījumā katru dienu dod izdzert dažas tējkarotes mālu ūdeni (20 g. māls un 150 ml ūdens). Nav jābaidās pārdozēt, jo mālu preparāti nav bīstami pat ļoti lielās devās.
  • Kolītu un enterikolīta gadījumā lieto iekšķīgi mālu dzērienu – 1 tējk. mālu pulveris uz 1 gl. ūdens.
  • Pielieto aplikācijas uz vēdera, nabas rajonā. Visas procedūras ieteicams apvienot ar mālu ūdens klizmām. Klizmu pielietošanas biežums ir atkarīgs no slimnieka pašsajūtas un slimības stadijas vai 1-2 reizes nedēļā.
  • Kuņģa un 12 pirkstu zarnas saslimšanu gadījumos pielieto mālu aplikācijas uz aktīvajām organisma zonām, kuras atspoguļo iekšējo orgānu darbības traucējumus. Ieteicamas mālu procedūras uz galvas pakauša daļas, uz muguras no kakla līdz pleciem, garenvirzienā, neskarot lāpstiņu rajonus.
  • Lietojot iekšķīgi rūpīgi jāseko kuņģa stāvoklim, lai neveidotots kuņģa sulas skābes līmeņa pazemināšanās. Tāpēc mālu iekšķīgu lietošanu labāk veikt ārstu uzraudzībā.

Elpošanas ceļu saslimšanas

  • Stipru klepu var remdēt izsūkājot mazu māla gabaliņu. Labi palīdz māla plāceņu uzklāšana uz krūtīm. Pagtavojot mālus plācenīšiem ūdenim var pievienot nedaudz melno rutku sulu.
  • Klepus gadījumā izmanto izšķaidītus (mīklas konsistences) istabas temperatūras mālus. Uz krūts rajoniem no muguras puses, uzliek 6-7 cm biezu mālu kārtu. Pa virsu uzklāj komprešu papīru vai polietilēna materiālu un vilnas (siltu ) segu vai audumu. Prosedūra ilgsts 2 stundas. Pēc tam no ādas noņem mālu un dodas gulēt. Vēlams pec procedūras nenoskalot mālu paliekas pilnībā, bet to darīt pēc nakts miega. Lai pastiprinātu iedarbības efektu mālu masai var pievienot nedaudz asos piparus, sakāpātas vībotnes vai skujas (jebkādas).
  • Iesnu gadījmā dažas reizes nedēļā uz pakauša un pieres uzklāj māla plāceņus. Izskalo vai arī iepilina degunā māla ūdeni. Liek mālu aplikācijas uz pieres un vaigiem.
  • Adenoīdu un polipu gadījumā degunā pilina mālu ūdeni divas reizes dienā, no rīta un vakarā. Skalo kaklu ar vēsu mālu ūdeni. Liek mālu aplikācijas uz pieres un vaigiem.
  • Haimorīta un frontīta gadījumu ārstēšanas laikā ir nepieciešamas izraisīt pastiprinātu šķaudīšanu ar dažiem pilieniem kalanhojas sulas. Tas veicinās intesīvāku strutu izdalīšanos no haimora dobumiem. Vienlaicīgi uz šīm vietām, zem acīm uzliek mālu aplikācijas. Māliem piejauc nedaudz alvejas sulu. Procedūru diennakts laikā atkārto vairākas reizes. Procedūru biežumu nosaka slimnieka pašsajūta un spēja izturēt šo ārstēšanas metodi. Uz nakti uzliek mālu aplikācijas un silti sasedz slimnieku. Iekšķīgi lieto mālu dzērienu – 1 tējk. mālu pulveris uz 1 gl. ūdens. Dzēriens samazinās toksīnu daudzumu organismā. Šīs metodes rezultātā, pateicoties māla antibakteriālajām īpašībām, iespējams pilnībā izdziedēt iekaisumu, neuzsākot ķirurģisku ārstēšanu.
  • Siena drudža gadījumā deguna dobumu skalo ar mālu ūdeni. Liek mālu aplikācijas uz pieres un vaigiem.
  • Deguna asiņošanas gadījumā nāsīs ieliek vates tamponiņus samērcētus māla ūdenī.
  • Bronhīta, pneimonijas, pleirīta, klepus gadījumā, kā arī ja slimības procesā ir asiņainas krēpas dzer mālu ūdeni. Divas reizes dienā krūšu rajonu ierīvē ar šķidrāku mālu masu, kurai pievienots saberzts ķiploks. Divas reizes dienā uz krūtīm un kakla uzliek mālu aplikācijas.
  • Laringīta gadījumā kakla rajonā uzliek mālu aplikācijas. Mutes dobumu un kaklu skalo ar mālu ūdens un jūras sāls maisījumu.
  • Bronhīta gadījumā  aplikācijas uzliek uz muguras, nedaudz zemāk par lāpstiņu rajonu. Procedūru veic 1 reizi dienā, divas nedēļas. Aplikāciju tur 2-2,5 stundas. Trešajā nedēļā aplikācijas uzliek krūšu pusē zem atslēgas kauliem. Lai palielinātu mālu aplikāciju iedarbību procedūru pielietošanas pirmajās dienās pirms māliem var uzlikt sinepju plāksterus. Mālu plācenīšus uzliek uzreiz pēc sinepju plāksteru noņemšanas. Pēc divu nedēļu aplikāciju ārstniecības kurša lieto iekšķīgi maļu dzērienu - 1 tējk. mālu pulveris uz 1 gl. ūdens. ). Šo devu izdzer dienas laikā, katru stundu pa mazam malciņam.

Stressa situācijas, depresija, vispārējs organisma vājums, bezmiegs, baiļu sajūta, histērija, neirostēnija.

  • Noguruma un spēku izsīkuma gadījumā, nedēļas laikā lieto iekšķīgi pa 1-2 ēdamk. māla ūdeni (1 tējk. mālu pulveris uz 1 gl. ūdens). Uzlabo asinsriti un mazina nogurumu.
  • Bezmiega gadījumā ir ieteicams uz pieres uzlikt kompresi no māliem, izšķīdinātiem rūgušpienā. Vienlaicīgi aptin kāju potītes ar marli, kas samērcēta vājā etiķa un ūdens šķīdumā. Ieteicamas arī mālu kompreses uz kājām. Mālus sajauc ar purva vaivariņa novārījumu.
  • Nervu sistēmas saslimšanu gadījumos pielieto mālu aplikācijas pakauša, mugurkaula un vēdera lejas daļas rajonos. Ierīvē mugurkaula rajonu ar mālu ūdeni, veicot masāžas kustības.

 Kāju iekaisumi

  • Dažkārt cilvēki ar traucētu asinsriti žēlojas par aukstām rokām un kājām. Šādā gadījumā palīdzēs lokālās 20-minūšu māla vannas ( māli izšķīdināti līdz šķidra krējuma konsistencei), vai arī ierīvēšanās ar māla ūdeni kam pievienots smalki saberzts ķiploks.
  • Kāju sāpju gadījumā palīdz lokālās mālu vannas. Ir ieteicams paturēt bļodu ar mālu šķīdumu saulē. Mālos ievietojiet tikai pēdu lejasdaļu.
  • Ja pēc ilgstošiem pārgājieniem kāju muskuļos novēro krampjus, kā arī noguruma mazināšanai pagatavo dzērienu – 1 ēdamk. māli uz 1 glāzi ūdens. Samaisa un kad nosēdumi nosēžas izdzer.
  • Varikoza vēnu paplašināšanas. Pirms uzsākt ārstēšanos ir jāiztīra organisms. Dzer mālu ūdeni.
  • Pēc organisma tīrīšanas katru dienu pie slimās vietas uzliek kompreses (apsējus) ar mālu ūdeni, kam pievieno saberztus ķiplokus. Ķiploks pastiprināns mālu iedarbību. Vakarā veic lokālās sāls vannas un uzliek mālu plāceņus uz 10-15 min.
  • Uzliek arī  kompresi no kāpostu lapām. Paņem kāpostgalvu ( labāk sarkankāpostu), noņem centrāllapas un iemērc karstā ūdenī uz 5 min. Tad sagriež un izveltnē. Uzliek lapas uz slimajām vietām un pārsien ar drēbi. Kompresi tur 2-3 stundas. Noņem, kad izjūt aukstumu.
  • Papēža kaula pieši. Divas, trīs reizes nedēļā iztvaicē kājas karstā vannā, tad uz 20 min. apklāj ar mālu plāceņiem. Šķīdinot mālus pievieno 2-3 tējk. struteņu novārījumu.
  • Kāju locītavu sāpju gadījumos uzliek mālu aplikācijas divu pirkstu biezumā. Mālu aplikācijai pilnībā jānosedz sāpošā vieta. Palikāciju apsien ar siltu auduma gabalu vai kādu citu apsēju. Aplikāciju tur 2-3 stundas. Ieteicams šādas procedūras veikt 2-3 reizes dienā.
  • Kājas der paturēt siltā mālūdenī, pēc tam ar skrubi ir viegli noņei papēžiem cieto ādu. Pamērcējiet vismaz divas reizes nedēļā kādas 20 minūtes, bet ne ilgāk. Ļoti labi pēc tam var notīrīt visus sacietējumus - māls ir kā skrubis. Māls ar mikroelementiem baro pēdas, arī kāju nagi paliek stingrāki, nelobās, nedalās.
  • Saplaisājušus papēžus dziedēs zilo mālu kompreses. Ar krējuma konsistences mālu masu iesmērē pēdas, lai komprese nesažūtu aptin ar polietilēna plēvi, uzvelk zeķes un patur 1,5 līdz 2 stundas.

Asins un limfātiskā sistēmas problēmas

  • Ja no deguna tek asinis, paņemiet sausu mālu pulveri un rudzu miltus 1:1, samaisa un aizpilda ar šo maisījumu nāsis.
  • Ja no deguna stipri tek asinis, ko izraisījis nelaimes gadījums (sasitums, trieciens), uzreiz uz pakauša, pleciem un vēdera lejasdaļas jāuzliek māla plāceņi. Sagatavo tamponus no vates un marles, samērcē tos māla ūdenī un ievieto nāsīs.
  • Anēmijas slimniekiem audu šūnu demineralizācijas rezultātā zūd spēki, parādās vispārējs vājums un nespēks. Pēc mālu terapijas kursa (8 dienas) sarkano asinsķermenīšu (eritrocītu) daudzums asinīs palielinās un āda iegūst veselīgu izskatu. Māli ir eritrocītu eneģijas avots, kā rezultātā tiek veicināta to veidošanās un stimulēta to darbība organisma labā. Mālu  lieto iešķīgi. Lieto 2 reizes dienā pa 1 tējk. māla pulveri, no rīta un vakarā. Uzdzer ūdeni.
  • Limfmezglu iekaisumu gadījumos dzer mālu ūdeni un pielieto mālu aplikāciju procedūras.
  • Anēmijas gadījumā pielieto mālu ūdens vannu peldes. Vannas pelde ilgst 5-20 min. Pielieto ik pēc 2 dienām vai 2 reizes nedēļā, viena mēneša laikā. Tad nodrošina pārtraukumu uz 3-4 nedēļām.

Ādas iekaisumi, strutošas brūces, abscesi, gangrēna

  • Mālu pulveri var izmantot kā talka aizvietotāju.
  • Mālu pulveri izmanto lai iepūderētu maziem bērniem ādas krokas, slimniekiem izgulējumu vietas, psoriāzes skartās vietas, kā arī citu ādas saslimšanu gadījumos.
  • Abscesu, karbunkulu un citu strutainu ādas saslimšanu gadījumos uz iekaisuma vietas (tiešā saskarē ar audiem) uzliek biezus māla plācenīšus un tur vienu stundu. Procedūru dienā atkārto 4-6 reizes. Lai paātrinātu ārstniecības procesu aplikācijas var mainīt ik pēc 30 - 60 minūtem un likt visas diennakts laikā un ilgāk. Ja iekaisums nav pārāk bīstams aplikāciju var uzlikt vakarā un turēt visu nakti. To nemainot.
  • Gangrēna. Čūlas apmazgā ar sālsūdeni, pēc tam uzliek plāceņus uz 20-25 min.
  • Uz mazām brūcītēm ir pietiekoši uzlikt māla plāceniti, pieturot to ar roku līdz tā pielīp.
  • Traumu un lielu asinszaudējumu gadījumā ir labāk no sākuma uzkaisīt uz brūces sausu mālu pulveri, tad brūci noklāt ar biezu māla plāceni un labi piespiest. Māla plācenis apturēs asiņošanu un tiks novērsta iespējamība vēl vairāk zaudēt asinis. Ja ir šaubas par brūces tīrību, proti vai tajā nav iekļuvuši mikrobi un citi svešķermeņi, nav jāuzsāk nekādi citi ārstniecības pasākumi. Māli parūpēsies par bruces tīrību un nodrošinās neiespējamu brūces tālāku inficēšanos. Pēc dažām aplikācijas reizēm no brūces svešķermeņi tiks izdalīti, “māli tos izsūks”.
  • Ja abscess ir mutes dobumā, tad pa muti paviļā māla gabaliņu vai uz iekaisuma uzliek māla gabaliņu, kas ietīts marlītē. Nomainot to ar jaumu gabaliņu, pēc nepieciešamības. Ārstēšanas procesu vēlams kontolēt medicīnas darbiniekam.

 Acu saslimšānas

  • Konjuktīva, trijzaru nerva iekaisuma, katarakta dadījumā uz pakauša, pieres un deniņiem uzliek lielus māla plāceņus. Plānus plācenīšus aptin ar marli un liek uz acīm 2-3 reizes dienā.
  • Uz acīm uzliek mālu ūdens kompresītes un cenšas pēc iespējas biežāk tās mainīt, nepieļaujot tām izžūt. Vienlaicīgi var dzert mālu ūdeni, veicot organisma attīrīšanu.
  • Konjuktivīta gadījumā skalo acis ar mālu ūdeni.

Galvas vainas

  • Galvas sāpju gadījumā māla plāceņus liek uz pakauša un pieres. 2 reizes dienā pielieto sēdvannu ar salviju. Vakarā sagatavo sekojošu kompresi: ņēm māla piku, izmērcē to ūdenī un ar kociņu izmaisa, līdz ziedes konsistencei, pievieno mazliet etiķi. Ziedi uzklāj uz kāju pēdām, aptin pēdas un uzvelk siltas zeķes. Pēc stundas kompresi var noņemt.
  • Galvas smadzenēs ssinizplūduma, tombozes, audzēju gadījumā dzer mālu ūdeni un like mālu aplikācijas uz pakauša un pieres.
  • Saules dūriena gadījumā uzliek māla kompreses sejai uz 1 stundu. Maina vairākas reizes diena laikā. Uzliek arī aplikācijas vēdera rajonā 2 reizes dienā un tur 2 stundas.

Cukura diabēts

  • Aizpilda baltstikla pudeli ar ūdeni (ūdens vietā var izmantot auzu stiebru novārījumu), pievieno 4-5 ēdamk. māliem un atstāj saulē uz 5-6 stundām. Pirmajās dienā lieto 2-3 ēdamk. dienā, pakāpeniski lietošanas laikā devu smazina. Pirms lietošanas pudeli katru reizi labi sakrata.
  • Dzer maziem malciņiem. Šķīdumu nenorij uzreiz, patur mazliet mutē.

Infekciju un vīrus-saslimšanas

  • Dzer māla  ūdeni (1 tējk. mālu pulveris uz 1 gl. ūdens),  pa  vienai  tējk.  katru  pusstundu. Organisma šūnās, māla ūdens "atsūc" slimības izraisītājus.
  • Epidēmiju laikā un profilaktiskos nolūkos mālu dzērienu pagatavo uz vāja vīna bāzes.

Kukaiņu kodumu vietās

  • Uz koduma vietām pietiks uzlikt māla kompresi, pieturot to ar roku līdz tā pielīp ādai.

Sastiepumi, traumas, sasitumi

  • Sastiepumu gadījumā uz slimās vietas uzklāj plāceni no māliem, kas atšķaidīti ar etiķi.
  • Punu un sacietējumu gadījumos ēdamkaroti asinszāļu lakstu aplej ar glāzi vārīta ūdens un izsviedrē termosā 1,5 stundas. Tad atdzesē, šajā uzlējumā samērcē salveti uz kuras uzliek māla plāceni, ko uziek uz iekaisuma vietas. Pēc divām stundām plāceni noņem, atpūta 2 stundas un uzliek vēlreiz kompresi uz 2 stundām.
  • Traumu, izmežģījumu, kaulu lūzumu, saišu satiepumu gadījumos dzer mālu ūdeni un pielieti mālu aplikācijas iekaisumu vietām. Šis vietas arī regulāri ierīvē (ar masāžas kustībām) ar mālu ūdeni.
  • Kontūzijas gadījumā pielieto mālu aplikācijas 2-3 reizes dienā uz divām stundām. Naktī uzliek mālu ūdens kompreses.

Roze

  • Sagatavo maisījumu no sausa mālu pulvera un saberzta ķieģeļa (1:1). Sasilda, izklāj uz papīra salvetes, satin, uzliek uz rozes skartās vietas un tur līdz maisījums atdziest. Atkārtojiet procedūru trīs reizes dienā.

Mutes dobuma un kakla slimības

  • Angīnas gadījumā vārīta ūdens glāzē izšķīdina vienu tējk. mālu pulvera un ar šo šķidrumu skalo kaklu 3-4 reizes dienā. 3 reizes dienā lieto mālu pulveri (uz naža galiņa), uzdzerot nelielu daudzumu svaigas citrona sulas, kas atšķaidīta ar vārītu ūdeni 1:1. Kakla rajonam uzliek mālu aplikācijas, tur 12 stundas. Kaklu cieši nosien ar siltu audumu. Pēc aplikācijas noņemšanas obligāti ir nepieciešams izdzert glāzi karsta dzēriena (tēju, pienu u. c.). Regulārai kakla skalošanai pagatavo šķīdumu – 1 tējk. mālu pulveris, 1 gl. ūdens. Katru stundu arī iedzer malciņu šī škidruma. Var vienlaicīgi arī sūkāt māla gabaliņu pārmaiņas ar citrona šķēlīti.
  • Angīnas gadījumā pielieto kopējo un lokālo ārstēšanas metodi. Kopējās metodes rezultātā mazinās vispārējā organisma intoksikācija, bet lokālā aizkavē iekaisuma procesa tālāku attīstību un veicina strutu izdalīšanu no mandelēm. Lai mazinātu organisma intoksikāciju dzer mālu ūdeni (1 tējk. mālu pulveris uz 1 gl. ūdens). Šo devu izdzer dienas laikā, katru stundu pa mazam malciņam. Kā lokālo ārstēšanu veic kakla skalošanu un aplikāciju uzlikšanu. Kakla skalošanai pagatavo mālu šķīdumu – ¼ ēdamk. mālu pulveris, 1 gl. ūdens. Pēc skalošanas aršo šķidrumu ir vēlams kaklu izskalot ar tīru ūdeni kuram nedaudz pievienots kālija permanganāts (zilie graudiņi). Alpikācijām mālu pulveri sajauc ar ūdeni un izveido skābam krējumam līdzīgu masu, pagatavo mālu plācenīšus 1-1,5 cm biezumā. Plācenīšus uzliek priekšpusē, kakla rajonā. Kaklu apsien ar siltu audumu vai šalli. Alpikāciju tur 2 stundas. Labi ir šo procedūru veikt no rīta un vakarā, bet ne vairāk kā 2 reizes dienā.
  • Zobu, mēles, smaganu iekaisumu gadījumos ieteicams 1-2 reizes dienā tīrīt zobus ar māliem, kā arī skalot mutes dobumu ar mālu ūdeni. Nostiprināsies zobi, smadanas, zobiem izzudīs dzeltenie aplikumi.
  • Zobu sāpju gadījumā uzliek mālu aplikācijas uz vaiga sāpšā zoba tuvumā. Mālu uzliek arī tieši uz sāpošā zoba.
  • Abscesu gadījumā māla plācenīti ievieto mutes dobumā un patur pēc iespējas ilgāk, līdz 2 stundām. Cenšas nenorīt siekalas, kas sakrājas mutē. Labāk tās ir izspļaut.
  • Zobu un smaganu iekaisuma gadījumā lielas koncentrācijas sālsūdenim piejauc mālus un  zobu pastu, ko lieto ikdienā. Ār šo sķidrumu skalo mutes dobumu 2’-3 minūšu olgumā
  • Smaganu asiņošanas gadījumā tās regulāri parīvē ar tamponu, kas samitrināts mālu ūdenī.
  • Māli labvēlīgi iedarbojas arī uz zobiem un smaganām. Var arī vienkārši ņemt mazu mālu piku, viļāt pa muti un pamasēt smaganas. Ja mālu kompreses regulāri liek uz smaganām, tad gandrīz droši var teikt, ka cilvēks neslimos ar parodontozi un arī vecumā smaganas būs stingras, veselīgas kā jaunībā.

Ateroskleroze, artrīts, reimatisms

  • Aterosklerozes, artrīta, reimatisma gadījumos viena mēneša garumā 2 reizes dienā 15 min. pirms ēšanas lieto iekšķīgi mālu pulveri (1 tējk. uz glāzi ūdens). Pirms tam veic asins tīrīšanu sekojoši. Pirmajā nedēļā katru rītu tukšā dūšā izdzer 1 citrona sulu, kas ir atšķaidīta ar pusglāzi vārīta ūdens.
  • Otrajā nedēļā dzer 2 citronu sulu, trešajā- trīs, utt, palielinot to daudzumu līdz 5-7. Pēc tam citronu daudzums ir jāsamazina atpakaļejošā secībā līdz vienam. Piesūcina ar mālu šķidrumu lielu vates vai marles tamponu un berzē ar to slimo vietu. Lai palielinātu iedarbību mālu ūdenim var pievienot 2-3 samaltas ķiploka daiviņas.
  • Mālu ārīga pielietošana uz sāpošajām vietām ir efektīvs līdzeklis cīņai ar slimību. Uzliktās aplikācijas var turēt ilgi – 10-12 stundas.
  • Aterosklerozes gadījumā mālus lieto iekšķīgi, vienlaicīgi ar citiem preparātiem, piemēram ārstniecības augu novārījumiem. Māli labvēlīgi iedarbojas uz zarnu trakta mikrofloru un peristaltiku. Vienlaicīgi ieteicams ir arī pielietot mālu aplikācijas, kuras bagātinātas ar ārstniecības augu ekstraktiem.
  • Artrīta un reimatisma gadījumā pielieto mālu ūdens vannu peldes. Vannas pelde ilgst 5-20 min. Pielieto ik pēc 2 dienām vai 2 reizes nedēļā, viena mēneša laikā. Tad nodrošina pārtraukumu uz 3-4 nedēļām.
  • Artrīta sāpju gadījumā palīdzēs mālu aplikācijas ar sviestu. Mālu pulveri sajauc ar sviestu un izveido pastai līdzīgu masu. Aplikāciju uzliek uz sāpošās vietas un tur līdz māli sakalst. Pēs maļu aplikācijas sāpošajai vietai pieliek saildītu, mīkstu kāpostu lapu. Procedūras rezultātā mazināsies sāpes un tiks uzsākt slimības skarto locītavu ārstniecības process. Dažkārt ja ir lieli sāls nosēdumi procedūru sākuma periodā sāpes var pastiprināties. Tas ir normāli un jācenšās sāpes pārciest. Pēc 2-3 procedūru dienas obligāti iestāsies satvieglojums un slimības simtomi mazināsies.
  • Ceļu locītavu, elkoņu locītavu, jostas vietas sāpju gadījumā ieteicamas ir mānu ūdens vannu peldes. Mālu koncentrācijai ir jābūt pietiekoši lielai – 10 ēdamkarotes mālu pulvera uz 10 litriem ūdens.
  • Locītavu ierīvēšanai pagatavo mālu eļļu. Mālu pulveri sajauc ar jebkuru masāžas eļļu, olīveļļu līdz izveidojas skābam krējumam līdzīga masa. Ar šo masu ieziež iekaisumu vietas. Lielu sāpju gadījumā ierīvēšanu veic ar ļoti maigām kustībām, bet hronisku saslimšanu gadījumos kustībām ir jābūt daudz enerģiskākā un intesīvākām. Ierīvēšanu veic 2 reizes dienā. Pēc procedūras sāpīgo vietu silti satin un ne mazāk kā stundu patur nekustīgu. Ja pēc procedūras ir sajūtamas stipras sāpes locītavā un apkārtējos audos, tas liecina par ļoti lielu organisma piesārņojumu ar sāļu nosēdumiem un šlakām. Ierīvēšanu veic katru dienu līdz sāpes pilnībā izzūd, bet ne ilgāk par 3 nedēļām. Pē 3 nedēļu ārstniecības kursa ir nepieciešms pārtraukums.

Bronhiālā astma

  • Slimības remisijas laikā dzer mālu ūdeni.
  • Pielieto mālu vannu peldes, lai attīrīttu organismu no toksīniem.
  • Pielieto mālu aplikācijas uz krūtīm un muguras 2-3 reizes dienā.

Paralīze

  • Dzer mālu ūdeni.
  • Liek mālu kompreses uz pakaiša daļas un mugurkaula.
  • Ierīvē  paralizētās ķermeņa dalās ar mālu ūdeni, kuram ir pievienota ķiploku sula.

Grūtniecība

  • Māli attīra organismu no šlakām un toksīniem. Iekšķīgi lietojot mālu pulveri tiks attīrīts ķermenis, paaugstinātas organisma aizsargspējas, papildināsies enerģijas krājumi. Ieteicams ir lietot grūtniecēm toksikozes laikā un jaunajām māmiņām mazuļu zīdīšanas laikā.
  • Lieto mālu dzērienu – 1 tējk. mālu pulveris uz 1 glāzi ūdens. Lieto 1 reizi diennaktī grūtniecības toksikozes laikā.
  • Grūtniecības laikā spēcīgas toksikozes gadijumā ir ieteicams izdzert divas tējk. mālu, kas ir atšķaidīti vienā ūdens glāzē. Ir ieteicams katru dienu uzklāt mālus plānā kārtā vēdera lejasdaļā.

Sieviešu saslimšanas

  • Sieviešu dzimumorgānu saslimšanu gadījumos dzer mālu ūdeni un like mālu aplikācijas uz vēdera lejas daļas.
  • Mastopātija. Procedūru apvieno ar arganisma attīrīšanas citrona kūri. Uz krūtīm liek kompresi no sarīvētiem burkāniem, pārmaiņus ar māla kompresēm. Plāceņus uzliek arī vēdera lejasdaļā. Dzer maļu ūdeni.
  • Neauglība. Sievietēm ieteicams pagatavot dzērienu no: māliem, terkezāna, asinszāles uzlējuma.
  • Vagīnas skalošanai un klizmām pagatavo šķidrumu no 3-4 ēdamk. mālu pulvera un 1 litra ūdens. Šķidrumu nedaudz sasilda, līdz ķermeņa temperatūrai.
  • Pret celulītu zilos mālus lieto, ejot pirtī. Pēc pirmās izsviedrēšanās visam ķermenim uzliek zilo mālu masku, tur 15-20 minūtes, tad noskalojas zem dušas. Mālu maska pirtī (visam ķermenim) noņem nogurumu, atsvaidzina ādu un padara to maigu.
  • Iejauc mālus, pievieno nedaudz ābolu etiķa, vienmērīgi iezied visu ķermeni, ietinies plēvē, pēc tam uzvelc frotē peldmēteli un šādā izskatā pavadi 15-20 minūtes. Katru nedēļu desmit reizes pēc kārtas atkārtojot šo procedūru, iemantosi maigu, gludu ādu un mazināsi celulīta izpausmes.
  • Mālu ūdenī var vannot arī zīdaiņus.

Mālu vannas palīdz pret celulītu

  • To sagatavo šādi - apmēram +38 °C siltam ūdenim pievieno 100 gramus mālu pulvera.
  • Šādā vannā var gulēt, ja vēlaties, pat līdz stundai.
  • Pēc šādas peldes jānoskalojas zem siltas dušas un jāsasedzas.
  • Malu vannas noņem nogurumu, baro un attīra ādu.
  • Regulāri vannojoties, organisms saņem vērtīgas minerālvielas.
  • Šo procedūru izmanto arī organisma stiprināšanai, profilaksei, kā arī ādas tīrīšanai un atsvaidzināšanai.
  • Pēc skalošanās jāiesmērējas ar ķermeņa krēmu.
  • Ja āda sausa, vannā nedaudz iepilina eikalipta, smiltsērkšķu vai olīveļļu.
  • Regulāras peldes mālu vannā palīdzēs atbrīvoties no liekā svara un celulīta.
  • Izlietotos mālus izmet un otreiz nelieto.

Vīriešu saslimšanas

  • Vīriešu dzimumorgānu iekaisumu dagījumos dzer mālu ūdeni un pielieto mālu aplikācijas vēdera rajonam.
  • Neauglība. Vīriešiem, lai aktivizētu dzimumhormonus, ieteicamas koncentrēta māla ūdens vannu peldes.

Ādas saslimšnas un defekti

  • Mālus sajauc 1:1 ar rupjo sāli. Pielietojot šādu maisījumu mālu aplikācijām var būtiski palīdzēt psoriāzes slimniekiem.
  • Ekzēmu, psoriāzes gadījumā dzer mālu ūdeni un lieto mālu aplikācijas uz slimības skartajām vietām. Regulāri pielieto mālu ūdens dušu. Veic lokālas un vispārīgas vannu peldes mālu ūdenī.
  • Dermatozes un ekzēmas. Māli lieliski palīdz gandrīz visu ādas iekaisumu gadījumos, pat tad kad medikamentozā ārstēšana ir bezspēcīga. Vislabāk palīdz mālu aplikācijas uz iekaisumu vietām. Pēc aplikāciju uzlikšanas, tās cieši pārsedz ar siltu materiālu. Procedūra ilgst vairākas stundas, periodiski mainot aplikācijas, pēc nepieciešamības, kad tās izžūst. Var arī uzlikt pirms nakts miega un turēt visu nakti. Tajos gadījumos, kad ādas saslimšanas ir izraisījuši organisma iekšējo orgānu darbības traucējumi pielieto mālu dzērienus. Mālus var pievienot ārstniecības augu novārījumiem vai ūdenim Šo procedūru rezultātā tiks attīrīts organisms un noregulētas orgānu darbības funkcijas. Šos augu novārījumus ieteicams izmantot arī mālu aplikāciju pagatavošanai.
  • Regulāras mālu maskas uz nagiem novērš to šķelšanos.
  • Pēc operācijas mālu kompreses ir ļoti noderīgas, lai šuve būtu mīkstāka, lai rētaudi izlīdzinātos.
  • Mālu ūdens vannas ir efektīvs līdzeklis pret nagu sēnīti, bet iepriekš jāveic medicīniskais pedikīrs. Labi rezultāti iegūstami dažādu ādas slimību ārstēšanā, tomēr neaizmirstot pirms tam konsultēties ar dermatologu.

 

26. Sirds slimības

 

Sirds saslimšanu gadījumā dzer mālu ūdeni un sirds rajonu ierīvē ar mālu ūdeni.

 

Pastiprinātu sirds sitienu gadījumos sākumā lieto mālu ūdens komprese un pēc tam mālu aplikācijas. Procedūras veic dažas reizes nedēļā. Procedūras ilgums ir 1-2 stundas. Aplikācijas uzliek sirds rajonā.

 

 27. Botulisms

 

Botulisms ir bīstama slimība. Šīs rekomendācijas ir jāuzskata par pirmās palīdzības līdzekli, kas nekādā gadījumā neizvieto medicīnisko palīdzību. Ja notiek saslimšana obligāti, pēc iespējas ātrāk ir jāgriežas medicīnas iestādē. Ieteicams ir izdzert 1/3 glāzes koncentrēta māla ūdens. Nepieciešams izaukt vemšanu. Pēc vemšanas izdzer mālu ūdeni – 1 tējk. mālu pulveris uz 1 gl. ūdens.

 

28. Hemoroīdi

 

Tautas medicīna vēsta, ka var pielietot klizmas ar māliem un ceļteku lapu sulu. Vienlaicīgi lietojot mālus arī iekšķīgi. Lieto pa 1 tējk. dienā. 

 

29. Herpes

 

Iekšķīgi lieto mālu dzērienu – 1 tējk. mālu pulveris uz 1 gl. ūdens. Dzēriens attīrīs organismu no infekcijas. Uz herpes vietām uzliek mālu un asinzāles uzlējuma maisījumu. Šo maisījumu var papildināt ap propolisu. Maisījums samazinās pūtītes šķidrumu, tiks sausināta un dezinficēta āda. Novērsīs niezi un apsārtumu.

 

30. Epilepsija

 

Epilepsija sgadījumā dzer mālu ūdeni un ierīvē mugurkaula un pakauša rajonu ar mālu ūdeni.

 

31. Alerģijas

 

Pavasarī daudziem cilvēkiem novēro alerģiskas reakcijas. Daudzos gadījumos spēj palīdzēt tikai spēcīgas iedarbības sintētiskie medikamenti. Māliem piemīt ne mazāk efektīva iedarbība, bet absalūti organismam nekaitīga. Mālu lieto iekšķīgi pulvera veidā uzdzerot nelielu daudzumu ūdens. Sākumā lieto 1 tējk.pulvera uz 1 glāzi ūdens. Šo devu izlieto 2 reizēs dienas laikā. Katru nākošo nedēļu mālu devu palielina par 1 tējkarotīti.

 

Bērniem labāk lietot mālu lodītes, bērma vidējā pirkstiņa naga lielumā. Lieto 5-7 lodītes lietošanas reizē, pakāpeniski devu palielinot par 2-3 lodītēm. Ārstniecības kurss ilgst 2-3 mēnešus. Tad ir mēneša ilgumā pārtraukums. Pēc tam ārstniecības kursu atkārto.

 

Ja alerģiskās reakcijas izpaužas uz ādas, tad efektīvi palīdzēs mālu ūdens vannu peldes. 4 ēdamk. mālu pulveri sajauc ar ½ litru silta ūdens unšo maisījumu ievenovannas ūenim. Vannas ūdenim var arī pievienot ārstniecības augu novārījumus un uzlējumus. Šajos gadījumos nav vēlams imantot

 

 

rūpnieciski ražotos vannu sāļus. Vannu ūdeni cenšas pagatavot pēc iespējas karstāku. Pēc peldes obligāti jānoskalojas ar daudz vēsāku ūdeni.

 

Alerģiska bronhīta gadījumā tradicionālo ārstēšanu var papildināt ar mālu ūdens dzeršanu un mālu aplikāciju uzlikšanu uz muguras. Pirmajā dienā aplikācijas uzliek uz muguras virs lāpstiņām, apkaklītes rajonā, bet nākošajā dienā – zem lāpstiņām līdz pašai apakšējai ribai. Ārstniecības kurss – 2 nedēļas.

 

Alerģisku ienu gadījumos palīdzēs mālu aplikācijas. Mālu plācenīšus uzliek uz pieres un rajonā zem acīm. Galvu ietin siltā lakatā vai šallē. Procedūra ilgst 2 stundas. Ārstniecības kurss – ne mazāk kā 7 seansi. Degunu var skalot arī ar mālu ūdeni. Skalošanas procedūru vienā reizē atkārto 2-4 reizes. Iesnas parasti smazinās pat pēc 2-3 dienām.

 

32. Ausu saslimšanas

 

Ausu iekaisumu gadījumā pielieto mālu aplikācijas un silti satin galvu ar lakatu vai šalli.

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties