latvijaspirts.lv
      
2024. gada 29. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
Ārstniecības augi
Dabas veltes
Veselība un skaistums
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
Mālu terapija
> Latvijas zilie māli
> Par sevi Nelija Ozoliņa
> Māli senatnē
> Mālu iedarbība
> Mālu iegūšana
> Pielietojums kosmētikā
> Vannu peldes
> Māli ārīgai lietošanai
> Mālu kompreses
> Māli iekšķīgai lietošanai
> Māls veselībai un skaistumam
> Zilie māli skaistumam
> Dabas dots "remontlīdzeklis"
> Māli palīdz
> Mālu pielietojums
> Mālu terapija
> Mālu dziednieciskās īpašības
> Tautas medicīnas receptes
> Māls viņas rokās - īsts brīnums!
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Mālu kompreses


Informācijas apkopojums no publiski pieejamiem info resursiem
Sandra Stumbre

Aplikācijas.

 Lai pagatavotu mālu aplikācijas izvēlas kokvilnas auduma gabaliņu. Uz auduma uzliek mālus 2-3 cm biezā kārtā. Uzliek ar mālu pusi uz iekaisuma vietas. Ja nepieciešamas aplikāciju nostiprina ar binti vai kādu citu pārsēju. Alikācijas vietu ietin siltā audumā.

 Aplikāciju tur līdz 2 stundām. Pēc procedūras mālu aplikāciju noņem un ādu noskalo siltā ūdenī.

 Izlietotos mālus otreizējai lietošanai neizmanto.

 Vienlaicīgi var uzlikt vairākas aplikācijas uz dažādām ķermeņa vietām. Aplikāciju daudzums un lietošanas biežumu nosaka katram individuāli, ņemot vērā kāda saslimšana vai vaina jādziedē.  Ļoti svarīgi ir ņemt vērā pacienta pašsajūtu. Ja sajūtas ir pozitīvas, procedūru kursa sākumā aplikācijas ar nelieliem atpūtas brīžiem var uzlikt vairākas reizes diennaktī.

Kompreses - plācenīši.

 Lai palīdzētu slimību ārstēšanā īpaši smagu formu gadījumos veiksmīgi pielieto mālu kompreses. Mālus sajauc ar ūdeni un izveido diezgan biezas konsistences masu. Izveido mālu plācenīšus. Plācenīšus uzliek uz iekaisuma vietām un pārsien, pārklāj ar kokvilnas audumu, komprešu papīru vai polietilēna materiālu un silti satin. Virsējā siltā auduma kārta nodrošinās komprese sasilšanu. Procedūras ilgums, ņemot vērā katra individuālās īpatnības, ilgst 2-3 stundas. Parasti pietiekoši ir dienā uzlikt 2-3 kompreses. Ja parādās nepatīkamas sajūtas: spēcīga dedzināšanas sajūta, komprese nekavējoties jānoņem un atkārtoti var uzlikt pēc 12-24 stundām. Pieļaujams ja pēc procedūras iekaisuma vietā ir sajūtamas sāpes un parādās neliels pietūkums. Tas liecina, ka notiek mālu sastāvā esošo vielu iedarbība un iekaisuma dziedēšana. Komprese like kamēr iekaisums nav pilnībā izdziedēts. Parasti iekaisumu var izdziedēt dažās dienās, bet īpaši sarežģītos gadījumos ārstniecības laiks var būt arī daži mēneši. Ieteicams ir komprese likt arī kādu laiku pēc pilnīgas izdziedēšanas, lai palielinātu organisma (izārstēto orgānu) aisargspējas.

 Kompreses kuņģa un krūšu rajonā liek 1-1,5 stundu pēc ēšanas. Uz citām ķermeņa vietām var likt jebkurā laikā. Vienlaicīgi var likt 2-3 kompreses uz dažadām ķermeņa vietām.

 Ļoti efektīgas ir komprese uz sāpošām vietām un uz vēdera lejas daļas.

 Mālu kompresēm izmanto vēsā veidā, to nesasildot. Karsts māls zaudē savas dziednieciskās īpašības.

 Ja ir pazemināta ķermeņa temperatūra (vecākiem cilvēkiem, anēmijas slimniekiem, saaukstēšanās gadījumā) kompreses var aizvietot ar siltām mālu ūdens vannu peldēm.

 Parasti mālu kompreses izmanto, ārstējot ādas saslimšanas, saplaisājumus, dermatītus, ekzēmas, čūlas, kā arī sasitumus, izmežģījumus, kaulu lūzumus, artrītus, radikulītus un osteohondrozi. To var likt uz apdegumiem un brūcēm.

 Ārstnieciskais efekts ir izskaidrojams ar to, ka māli, pirmkārt, ļoti labi silda, otrkārt, paātrina audu reģenerācijas procesu.

 Labāk likt mālus uz slimām vietām bez salvetes vai marles.

 Nav jābaidās no infekcijām, jo māliem piemīt spēcīgas baktericīdās īpašības.

 Izlietotos mālus izmet un otreiz nelieto.

 Visšķidrākās kompreses liek uz vēnām. Pagatavo mālu putriņu šķidra krējuma konsistencē, tajā iemērc drānu, no abām pusēm piesūcina un ietin kājas.

 Siltās mālu kompreses lieto hronisku locītavu iekaisumu un citu slimību ārstēšanā.

 Aukstās mālu kompreses tautas medicīnā lieto asinsizplūdumu, tūsku, mīksto audu segto traumu gadījumos, kā arī sāpju remdēšanai.

 Kompreses liek tik bieži, cik nepieciešams. Piemēram, uz iekaisuša vairogdziedzera var likt 2-3 reizes dienā un turēt līdz pusotrai stundai. Jo lielāks iekaisums, jo biežāk jāliek.

 Ja ārsts atļāvis lietot mālus kompresēm pret locītavu sāpēm, sasitumiem vai sastiepumiem, tad mālu masu gatavo mazliet blīvāku. To uzklāj ar otiņu vai koka mentīti, pārsedz ar celofānu vai impregnētu salveti, tur 1,5 stundas. Cilvēkam jāpaliek miera stāvoklī un jāsasedzas, lai neapaukstētos. Pareizi uzklāti māli blīvi pieguļ ķermenim, nevis uzvedas kā atlēkusi maizes garoza .Ļoti labi, ja pēc mālu procedūrām var vienkārši notīrīties, masējot ādu ar krēmu, ziedi, eļļu vai mitru salveti un uzvilkt kokvilnas veļu, bet mazgāties pēc 3-4 stundām. Pie ķermeņa palikušās mālu daļiņas nāk tikai par labu. Procedūru efektu var pastiprināt, ja pēc tam veic masāžu.

 Pagatvošana

  • Lai sagatavotu kompresi, jāņem mazliet mālu pulvera, jāieber nedziļā, emaljētā traukā, jāaplej ar tīru ūdeni tā, lai ūdens nosedz mālus. Var izmantot avota ūdeni, minerālūdeni, pienu, sūkalas, sulu vai saputotu olu.
  • Lai pulveris iesūktu mitrumu, traukam ir jāpastāv dažas stundas.
  • Pēc tam mīca, līdz masa kļūst vijīga, vienveidīga, lai netecētu un nebūtu arī pārāk cieta. Labāk to darīt ar rokam vai koka lāpstiņu (nekāda ziņā ar metāliskiem priekšmetiem).
  • Klāj uz slimās vietas. Kompresi 1,5 - 2 cm biezā kārtā liek uz slimās vietas pankūkas veidā.
  • Komprese jānoņem, kad māli sāk piekalst.
  • Uz ķermeņa liek mālu kompreses, tad virsū jāuzliek kāds plēvjveidīgs materiāls un virsū vēl jāuzsedz kaut kas silts. Lai māls labāk piespiestos pie ķermeņa, virsū jāuzliek kas smagāks, piemēram, griķu sēnalu spilvenu.
  • Ja ir iespējams, šādi vajadzētu pagulēt kādu stundu vai divas. Ja nav laika gulēt, var arī staigāt, apliekot ap pleciem siltu segu.
  • Pēc mālu procedūras jāiet dušā nomazgāties. Labāk ir ka mālu vienkārši ar roku nobrucināt un mazgāties tikai pēc pāris stundām, lai māla pārpalikumi vēl ilgāku laiku paliktu porās un varētu labāk iedarboties.
  • Jārēķinās vienīgi, ka pēc māla procedūrām āda kļūst pasausa. Tāpēc pēc procedūras āda noteikti jāiesmērē ar kādu krēmu vai ziedi. Šim nolūkam var izmantot Edgara Riņķa radīto ziedi "Evija".
  • Izlietotos mālus izmet un otreiz nelieto.

 

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties