latvijaspirts.lv
      
2024. gada 29. marts
Atgriezties uz sākuma lapu>>>
Kas slēpjas aiz Anniņas lodziņa?
Ūdens prieki
Nāras Džakūzī
Naktsmītne
Krodzinieks piedāvā
Aivara ūdensblusa
Brauciens ar plostu
Pirtnieks piedāvā
Anniņas pirts receptes
Naukšēnu villenes jeb kā es sabiju āliņģī
Nāras atklāj sezonu - 2009.
Atkalredzēšanās Naukšēnos! Pirmā diena Aivara Nārās.
Atkalredzēšanās Naukšēnos! Otrā diena Naukšēnu Cilvēkmuzejā.
Ziemassvētku pirts Naukšēnos!
Центр отдыха «Нарас»(«Русалки»)
PUHKEKESKUS «NĀRAS»
Spēkavīru pirts diena - Kā Senajā Romā ...
Naukšēnu Nāras Daiņa Jansona vērojumā

Nāras, Naukšēni, Naukšēnu pagasts, Valmieras rajons, LV-4244
Tālr.: 29431081, 64268194
E-pasts: naras@naukseni.lv
E-pasts: naras@tvnet.lv

www.naras.naukseni.lv

Strādā pirtnieks
Aivars Rullis
T.: 29431081

Atlaides!
Ugunsdzēsējiem,  uzrādot dienesta apliecību, 10% atlaide visiem pakalpojumiem !

Aivara ūdensblusa

ĒRMI RŪJAS UPĒ
Rūjas bebra Antona stāstu pierakstīja
Naukšēnu Cilvēkmuzeja vadītājs Arnis Ozoliņš

 Ir piektdienas vakars. Plaukst Rūjmalas kārkli un dzeltenās vizbulītes. Ūdens līmenis tik augsts, ka gan parādes, gan sētas durvis stabili turas zem ūdens un pusdienu graužamo apsi jāvelk vien pāris soļi līdz krastmalai. Var labsajūtā piesaulītē gulšņāt un kasīt pavēderi. Tik vienu dienu, pašā aprīļa sākumā, redzu – mans kaimiņš Ruļlu Aivars no Naukšēnu „Nārām” jau atklāj peldsezonu. Melni dzeltens hidrotērps, kājas basas, uz laipiņas krāmējas ar tādām divām cilvēkauguma kastēm. Parasti jau pie „Nārām” motorplosta „Ruhjas Donalds” ostā notiek savādāki darbi – trīsmetrīgā plosta stumšana ūdenī un gadās arī pa noslīcinātam plosta motoram, ko tad visi piepūstiem vaigiem stiepj ārā. Bet šoreiz redzams – vai nu no pēršanas „Nāru” pirtī vai pavasara saulītē mans kaimiņš pārkarsējies – minūtēs piecpadsmit no abu kastu satura saskrūvē kaut kādus divus čakārņus metāla krāsā, sauc par „pumpbaikiem” vai „vaterbērdiem”* un tad tos met ūdenī. Es tādu sarežģītus nosaukumus atcerēties nevaru un saku vienkārši – „Aivara ūdensblusa”. Kad nu saimnieks lec tai ūdensblusai virsū, tā – „buļ, buļ” un aiziet divarpusmetrīgajā Rūjas dzelmē. Bet šis tik lec un tik grimst, malā stāvētāji ar auklu palīdz to čakārni vilkt ārā – smags jau neesot – vien kādi 15 kilogrami. Tā paiet pirmais vakars.

 Otrais vakars – brīvdiena. Nu jau sabraukušas arī svešas mašīnas un viens no atbraucējiem ņem ūdensblusu un stiepj ūdenī. Gatavojos atkal uz brīnīšanos par tām cilvēku dīvainībām – ja jau gribas peldēties, tad taču vienkārši jāpakustina aste un – aiziet! Bet nē – svešais atsperas no laipiņas, uzlec uz ūdensblusas kāpšļiem, ietupstas, pieceļas, ietupstas, pieceļas...Un aizslīd pa ūdens virsmu. Man garām, viļņi vien pašķīst – būs ātrums kādi 30 kilometri stundā – noteikti. Vienu loku, otru, tad jau arī iekrīt ūdenī – rāpjas atkal ārā un pumpējas pa ūdens virsu. Nekādu lielo spēku nevajagot, tik pareizi ieiet ritmā – varot braukt gan 40-kilogramīgs, gan arī simts. Varot izjaukt un salikt minūtēs piecpadsmit un prom kaut vai uz okeānu. „Nārās” dabūs gan hidrotērpu, gan iešļūcenes, gan arī glābšanas vesti. Jo tas čakārnis jau pats uz ūdens neturas – uzreiz aiziet dibenā. Ja nesanāk, var arī apskatīties video apmācību. Latvijā tas tāds jaunums. Kad tā Rūjas dibens izbagarēts, saimnieks – Aivars, sola nopērt „Nāru” pirtī, ieziest ar eļļām vai māliem un vēl izmērcēt burbuļvannā.

 Es jau gan tādas ķēmošanās neatzīstu – nav nekā labāka kā zvilnēt piesaulītē, kasot pavēderi, sieviņa gaida alā un apse – pusdienās!

Viegla un izturīga konstrukcija no speciāla aviācijas alumīnija, zemūdens spārna minimālā pretestība ļauj pārvietoties ar ātrumu līdz 30 km/stundā bez motora izmantošanas!

Iepazīšanās cena Ls 8/stundā, pelde Rūjas upē garantēta!

 

galerija