latvijaspirts.lv
      
2024. gada 29. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
Ārstniecības augi
Dabas veltes
Veselība un skaistums
> Labas pašsajūtas pamati
> Miega skavās
> Austrumu masāžas
> Kā nosargāt mīlestību?
> Sāpes nav jācieš
> Vientulība
> Labrīt, vai grūti?
> Lins skaistumam
> Avenes skaistumam
> Ezera dūņas
> Zemenes skaistumam
> Cilvēka anatomija skaitļos
> Kas ir SPA?
> Kas ir zāles?
> Kas ir slimība?
> Asins organismā
> Neguli uz āderes!
> Augi un kosmetoloģija
> Afrodītes augi
> Lēds priekš smukum
> Ko darīt, ja pazūd balss
> Receptes veselības skaistuma atgūšanai
> Stounterapija
> Duša
> Saudzēsim rokas
> Garīgam līdzsvaram
> Kad bailes aizžņaudz elpu
> Augu vannu viedi
> Augu vannu iedarbība
> Ūdens tīrībai
> Vanna
> Saaukstēšanās
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
Mālu terapija
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Labas pašsajūtas pamati


 Labas pašsajūtas pamatā ir veselīgs ēdiens, fiziskas aktivitātes un laba atpūta. Šai senajai patiesībai vajadzētu būt spēkā jebkurā vecumā, jebkuros laika apstākļos un jebkurā gadalaikā. Vasarā šī pamācība tiešām šķiet pareiza, bet ziemā ticība sašķobās. Mūs moka ne vien saaukstēšanās, bet arī stress, liekais svars un pat vecums.

 Pēc gadu mijas sašķobās pat vislabākā pašsajūta. Atbilstoši saviem uzskatiem palīdzīga roka tad ķer pledu, televīzijas programmu, cigareti, šokolādi, vitamīnus, antidepresantus vai visu reizē. Taču nekas nemainās, reizē ar ziemu turpinās arī sliktā pašsajūta. Varbūt sākt ar pamatīgu iekšējo revīziju un pārbaudīt savus ieradumus un dzīvesveidu?

 Vai

  • jūs vienmēr steidzaties?
  • darba raksturs diktē bezrežīma dzīvi?
  • jūsu dzīvesveids ir sēdošs, nekustīgs?
  • pastāvīgi moka muskuļu sāpes?
  • ēdat neregulāri un steigā?
  • jums ir nosliece uz lieko svaru?
  • esat aizmirsis, kad pēdējoreiz pamodāties mundrs un atpūties?
  • stress liek asinsspiedienam niķoties?
  • laiku pa laikam lietojat stimulatorus vai alkoholu?

 Ja kaut uz diviem trim jautājumiem domās atbildējāt apstiprinoši, ir laiks nodarboties ar atveseļojošu pašaizsardzību. Ar ko sākt?

SĀCIET AR ĒDIENU

 Varbūt jūs laika trūkuma dēļ esat saīsinājuši miegam atvēlēto laiku un fiziskās aktivitātes, nemaz to negribot, jo gan uz darbu, gan darbā esat uz riteņiem, un tas jums šķiet racionāli. Labāk varat visu paveikt un ietaupāt laiku, kaut gan paši uz sava rēķina. Bet bez ēdiena nu nekādi nevar iztikt.
 Dažādu tautu ēdienkarte ir izveidojusies laika gaitā un ir katram reģionam atšķirīga, bet par pāris lietām zinātnieki ir daudzmaz vienisprātis: kāda pārtika ir veselīga un ka pieauguša un vesela cilvēka organisms no sabalansētas, veselīgas pārtikas saņem visas nepieciešamās vielas. Tikai tiem, kas strādā smagu fizisku darbu vai cieš no stresa, nesen pārcietuši kādu smagu slimību, tāpat grūtniecēm vai mātēm, kas bērnu baro ar krūti, veciem cilvēkiem un bērniem straujas augšanas periodā vajadzētu uzturā lietot daudz vitamīnu.

 Tātad vispirms pavaicājiet sev, kā jūs ēdat?

Vai jūs esat:

  • gastronauts,
  • funkcionāls ēdējs,
  • svara kontrolētājs,
  • izsalkuma remdētājs jeb nepretenciozs sevis uzpildītājs.

 Gastronauts ciena pavārmākslu un gardus ēdienus. Viņš kolekcionē receptes, viņam garšo mājās gatavots ēdiens. Ja iespējams, izvairās no gataviem ēdieniem, neēd ātrās uzkodas. Par gaumi nestrīdas, lieto īsto sāli, cukuru, krējumu un sviestu tur, kur uzskata par vajadzīgu, nevis visus iespējamos to aizstājējus. Ēd daudzveidīgi. Arī restorānu gastronauts apmeklē, lai gūtu jaunas garšas baudas. Pie šīs kategorijas pieder arī tā sauktais etniskais ēdējs. Viņš ir ceļojis vairāk nekā lielākā daļa līdzcilvēku un nekad nesauc pastas ēdienus vienkārši par makaroniem, un prot atšķirt ķīniešu un japāņu virtuvi.
 Funkcionāls ēdējs pērk tikai veselīgu pārtiku, ar mazu tauku un sāls saturu, svaigus, ja iespējams, pašmāju produktus. Viņš dod priekšroku ekoloģiski tīriem, naturāliem, bez ķīmiskiem garšas uzlabotājiem un konservantiem ražotiem pārtikas un lauksaimniecības produktiem. Veselības vārdā ir gatavs bez nožēlas atteikties no delikatesēm. Tik jauki ir domāt kā fukncionālistam, taču pastāvošajos ekonomiskajos apstākļos līdz šim teorētiķu ir daudz vairāk nekā praktiķu. 
  Svara kontrolētājiem nereti ir gardēža dvēsele, bet ķermeņa apveidi nedaudz sliecas uz tuklumu. Tāpat kā gastronautiem, arī viņiem patīk labi paēst. Pēc pārēšanās mēģina sākt kārtējo diētu. Viņu runai raksturīga vēlējuma izteiksme. Viņi uzskata, ka vajadzētu izvairīties no saldumu lietošanas, nokristies svarā, trenēties utt. Mūžīgā dilemma – ēst vai neēst – tā arī paliek neatrisināta.

 Tabulā redzams, ka japāņi ēd mazāk un veselīgāk nekā mēs un arī dzīvo ilgāk par mums. Turklāt liekais svars un no tā izrietošās problēmas Japānā ir reta parādība. Latvijā veiktie statiskie aprēķini vīriešiem un sievietēm sola garu mūžu.

 PĀRTIKAS PRODUKTU PATĒRIŅŠ GADĀ KG CILVĒKAM + VĪRIEŠU / SIEVIEŠU PROGNOZĒJAMAIS VIDĒJAIS MŪŽA ILGUMS

REĢIONS

PIENA PRODUKTI

GAĻAS PRODUKTI

ZIVJU PRODUKTI

TAUKVIELAS

DĀRZEŅI

AUGĻI UN OGAS

VĪNS

VIDĒJĀ MŪŽA ILGUMA PROGNOZE: VĪRIEŠIEM / SIEVIETĒM

Vidusjūras valstis

Spānija

159,1

101,1

38,4

30,4

253,8

137,3

38,0

73,4/80,5

Itālija

247,4

90,1

21,6

34,5

212,1

145,7

57,6

73,8/80,4

Portugāle

186,3

78,4

57,1

24,7

277,3

106,3

58,6

71,2/78,2

Ziemeļvalstis

Norvēģija

254,8

56,4

46,3

30,5

138,1

112,1

6,8

74,2/80,2

Zviedrija

357,5

64,3

26,9

30,7

138,9

99,1

13,4

76,1/81,4

Somija

321,6

62,8

32,7

24,3

135,2

93,7

5,5

72,8/80,1

Austrumu valstis

Japāna

68,2

43,0

68,8

13,7

145,0

58,7

1,0

76,6/83,0

 Pirmie divi aprakstītie tipi ievēro noteiktus principus, viņiem būtu grūti mainīt ēdienkarti. Bet daudzveidīgās produktu izvēles dēļ gan gastronautam, gan funkcionālajam ēdējam ir  mazāk iemeslu raizēties. Diviem pēdējiem aprakstītajiem tipiem ķermeņa svars droši vien ir lielāka problēma nekā pirmajiem. Viņi nav tik izvēlīgi, tāpēc ēdienkartes korekcija būtu arī nesāpīgāka, taču svara kontrolētājam pietrūkst gribasspēka, izsalkuma remdinātājam savukārt trūkst motivācijas. Ieviest vai izlaist atsevišķu ēdienreizi nevienam no viņiem nav problēmas, bet ēšanas ieradumu kapitāla maiņa visiem četriem ir ciets rieksts.

 KĀDS ĒDIENS IR VESELĪGS?
 Par funkcionāliem jeb veselīgiem pārtikas produktiem (functional food) sauc tās pārtikas preces vai vielas, kuru veselību stiprinošā, uzlabojošā ietekme uz organismu ir pierādīta ar zinātniskiem pētījumiem. Te pirmām kārtām minami dažādi dabas produkti, biodinamiski audzētas ogas, augļi un dārzeņi, garšaugi, pilngraudu izstrādājumi, sojas produkti utt.
 Ir pierādīts, ka ķiploki pazemina asinsspiedienu, tiem piemīt antibakteriāla un pat pretsēnīšu iedarbība. Paprika un cayenne pipari samazina iekaisumu un uzlabo asinsriti. Ingvers uzlabo gremošanu, labvēlīgi iespaido kaulu un locītavu sistēmu un atvieglo ar ceļošanu saistītos veselības traucējumus. Timiāns veicina limfas izdalīšanos un iedarbojas antiseptiski. Veselīgo produktu grupai pieskaitāmas arī dažas treknas dziļūdens zivis, tajās ir daudz organismam nepieciešamu taukskābju. Tajā pašā sarakstā ir pētersīļi, koriandrs, linsēklas, anīss, aptiekas dilles (fenheļi), sīpoli, melnā un zaļā tēja, brokoļi un dažādi kāposti, tomāti, āboli, vīģes un vīnogas, kā arī sarkanvīns, acidofilie piena produkti un daudzi citi.

KĀ UN KO ĒDAT JŪS?
 Nebūtu prātīgi mēģināt veikt kulināru revolūciju – vienā dienā atteikties no taukiem, cukura, sāls, maizes, alkohola, kļūt par veģetārieti u. tml. Varētu pārdomāt, kas, kāpēc un cik daudz organismam nepieciešams, un tikai pēc tam pamazām mainīt ēšanas ieradumus.
 Izrēķiniet, cik liels ir jūsu ikdienas enerģijas patēriņš, un kontrolējiet, vai izmantojat visu ar ēdienu uzņemto enerģiju, varbūt daļa no tās uzkrājas vidukļa tauku spilventiņā?
 Ikdienas uzturā vajadzētu būt visām nepieciešamajām barības vielām pietiekamā daudzumā – olbaltumvielām, ogļhidrātiem, minerālvielām, šķiedrvielām un vitamīniem. Atcerieties, ka atteikšanās no vienas tā sauktās problemātiskās uzturvielas (ēdiena) var izraisīt citu vielu trūkumu un nevēlamu ķēdes reakciju.
 Piemēram, jūs atsakāties no piena produktiem, un jūsu organisms vairs nesaņem pietiekami daudz kalcija, tāpēc var sākties kaulaudu sairšana.

  • Ēdiet regulāri un neaizmirstiet izdzert pietiekami daudz šķidruma.
  • Dienā vajadzīgas divas trīs kārtīgas ēdienreizes un divas trīs vieglas maltītes vai uzkodas. Ja nepieciešams, samaziniet porciju lielumu, bet palieliniet ēdienreižu skaitu.
  • Jūsu priekšstats par kāda produkta veselīgumu var būt maldīgs. Aplamu priekšstatu mēdz radīt produktu nosaukumi. Daudz slavēto homogenizēto pienu ne viens vien dietologs uzskata par vienu no laktozes nepanesamības (piena alerģijas) cēloņiem. Tāpēc salīdziniet ne tikai produktu cenas, bet arī to sastāvu.
  • No tā, kā jūs ēdienu gatavojat, kādas garšvielas pievienojat, kā to glabājat, atkarīga katra kumosa uzturvērtība un, zināms, arī izskats. Veselīgs ēdiens, kas neizskatās pietiekami kārdinoši, neiedarbinās jūsu siekalu dziedzerus, to būs grūti pieņemt un ēst dienu no dienas.

 Ja ēdiens jākarsē, dodiet priekšroku tvaicēšanai un sautēšanai, negatavojiet to lielā ūdens vai eļļas daudzumā. Garšvielas vienmēr pielieciet tieši pirms pasniegšanas, jo īpaši ēteriskas eļļas saturošus garšaugus un sāli.
 Ja iespējams, ēdienu nevajag karsēt atkārtoti. Saldētus produktus atlaidiniet mikroviļņu krāsnī vai ledusskapī, nevis istabas temperatūrā.

FIZISKA SLODZE JŪSU VESELĪBAI!
 Kārtīga izkustēšanās, kas patērē ievērojamu enerģijas daudzumu, nozīmē regulāru fizisku slodzi trīs līdz piecas reizes nedēļā, nevis pastaigāšanos ar suni, iepirkšanos un skriešanu uz autobusu, kur nu vēl nez cik gadus vecas atmiņas par aerobikas vai deju nodarbībām. Enerģiju tērējat arī guļot – pārdesmit kilokaloriju stundā, bet labai pašsajūtai ar to nepietiek. Tāpēc aizmirstiet visus aizbildinājumus: man nemaz nav laika, šāda bezjēdzīga svīšana mani īpaši neinteresē, jo vairāk tāpēc, ka nekādi acīm redzami rezultāti nav gaidāmi… Bezgalīgi nevar iztikt arī ar veco dziesmu: man arvien paticis dejot.
 Labāk labprātīgi atliciniet laiku, aizmirstiet biroja krēslu uz ritentiņiem un mājas dīvāna stūri, sāciet savu revolucionāro kustību.

AR KO SĀKT?
 Sāciet ar ikdienas gaitu trases koriģēšanu un pieņemiet divus svarīgus elementus – svaigu gaisu un ūdeni.
 No sabiedriskā transporta izkāpiet vienu divas pieturas pirms galamērķa. Pastaiga vienmēr ir pa spēkam un kabatai un neliek mirkt sviedros.
 Neizmantojiet ne liftu, ne eskalatoru, kāpiet pa kāpnēm.
 Centieties mazāk braukt ar automašīnu. Īsas pastaigas pa pilsētu un iepirkšanās gājienus veiciet kājām, automašīnai no stāvēšanas tauku polsteris neuzaugs.
 Ja iespējams, regulāri apmeklējiet tvaika pirti.

VINGROJIET!
 Sākumā mājās un, ja iespējams, kopā ar bērniem. Tā ir jautrāk, un turklāt viņi ir diezgan labi iedvesmotāji. Jaukā laikā dariet to svaigā gaisā.
 Vingrojiet nevis vienreiz nedēļā, bet gan katru dienu 5 – 10 minūtes. Atrodiet piemērotu slodzi, nepārspīlējiet. Reti, stundām ilgi treniņi nesniegs nekādu baudu, drīzāk stīvu muguru un sāpošus kaulus un muskuļus.
 Sirds beigs sisties kā negudra, un kāpnes vairs nebaidīs. Uzlabosies stāja, miegs un garastāvoklis. Atklāsiet, ka fiziska slodze lieliski ļauj izlādēt gan fizisko, gan garīgo spriedzi, arī to, kas saistīta ar darba lietām. Ja sāksiet atkal ticēt, ka gan ziema, gan nogurums ir uzveicami, būsiet uzvarējis pirmajā kaujā.
 Proporcionāli pašsajūtas uzlabošanai augs arī darbošanās motivācija. Parēķiniet un izlemiet, kāds kaloriju sadedzināšanas veids jums būtu vispiemērotākais, un atliciniet tam laiku.
 Slēpošana, kombinēta ar kādām nodarbībām baseinā, piemēram, ūdens aerobiku, ir īpaši piemērota vispārējam ķermeņa treniņam ziemas periodā.

ŪDENS AEROBIKAS ABC
 Līdzīga ritmiskajai vingrošanai, ar to nodarbojas arī mūzikas pavadībā un izmantojot palīglīdzekļus, tikai ūdenī.
 Salīdzinot ar vingrojumiem sausumā, efektīvāk likvidē liekās kalorijas, bet neliek svīst un nenogurdina tik ātri, jo, kaut gan ūdenī ir lielāka pretestība, tas tomēr ceļ uz augšu, un pat resnīšiem ūdenī ir vieglāk kustēties nekā gaisā un uz sauszemes.
 Ūdenī vieglāk kustēties arī tiem, ko moka locītavu un muskuļu sāpes.
 Ūdens uz veselu organismu iedarbojas nomierinoši, uzlabo asinsriti un vielmaiņu, remdē hroniskas locītavu vainas, mazina stresa un pārpūles radīto garīgo spriedzi, palīdz tikt galā ar miega traucējumiem un bezmiegu.
 Atrodiet sev piemērotu domu un treniņu biedru. Tad nevarēsiet visam vienkārši atmest ar roku un pamest, jo viņu būs daudz nepatīkamāk pievilt nekā pašam sevi. Ieguvējs būsiet jebkurā gadījumā.

Pieci vēdera savaldīšanas vingrojumi guļošajai princesei
Atkārtojiet tos lēnām un vienmērīgi četras reizes.

  1. Guļot uz muguras, salieciet ceļgalus, neatraujot pēdas no grīdas, izstiepiet rokas uz priekšu un piecelieties pussēdus. Atlaidieties ar muguru uz grīdas. Atkārtojiet to pašu vingrojumu, viegli pagriežot ķermeni pa labi un pa kreisi.
  2. Nogulieties uz muguras, rokas gar sāniem, ceļgali saliekti, paceliet sēdvietu un muguras vidusdaļu no grīdas, brīdi atbalstieties uz pakauša un tad nolaidiet ķermeni atpakaļ sākuma stāvoklī.
  3. Guļot uz sāniem, atbalstieties uz vienas rokas plaukstas un paceliet iztaisnotas kājas no grīdas tik augstu, cik spējat, pēc tam nolaidiet kājas atpakaļ uz grīdas. Atkārtojiet vingrojumu uz otra sāna.
  4. Guļot uz muguras, atbalstiet pakausi uz rokām un salieciet ceļgalus, vienlaikus veļoties pamīšus pa labi un pa kreisi.
  5. Nogulieties uz vēdera, rokas zem zoda vai uz pakauša. Nepaceļot galvu, paceliet no grīdas iztaisnotas kājas un nolaidiet atkal sākuma stāvoklī. Pēc tam, nepaceļot kājas no grīdas, paceliet galvu, rokas un plecu joslu uz augšu un reizē uz priekšu.

 

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties