latvijaspirts.lv
      
2024. gada 28. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
> Pirtnieki iesaka
> Padomi pirtī
> Pirts iedarbība
> Gara uzmešana
> Pirts ziemā
> Pirmā palīdzība
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
Ārstniecības augi
Dabas veltes
Veselība un skaistums
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
Mālu terapija
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Sarmīte Krišmane, psiholoģiskā konsultante


 No grāmatas  "Pirtnieku stāsti", plašāk lasiet grāmātā

 Sākums ir saistīts ar bērnību. Dzīvojām lauku mājā, un vienīgā vieta, kur nomazgāties, bija pirts. Mūsu mamma pirms laišanas laukā no tās mūs noplaucēja. Uzlēja spaini ļoti silta ūdens, noberza, uzvilka naktskreklu un palaida basām kājām uz māju – vienalga, ziema vai vasara. Tai laikā sniega bija krietni vairāk nekā tagad, un bērnam sniedziņš bija pāri ceļiem, kaut arī taciņa tīrīta. Kurš bērns tad pa to neskrien? Man tā likās viena no labākajām atrakcijām, ka bez drēbēm, cimdiem, tāds kā esi, tikai naktskreklā, var skriet pa sniegu, un, kad ielec gultā, kājas sarkanas, sarkanas kā zābaki. Bet tā pamatīgāk pirts lietām pievērsos, kad man piedzima trešais bērns. Ziemā mazo guldināju ārā ratiņos un viņai vienmēr bija silti, bet nekad nebija auksti. Kad sākās vasara un silts laiks, mazā šai karstumā ļima. Viņai tas bija par grūtu. Tad nepilnu gadu veco bērnu gandrīz nepārtraukti biju spiesta turēt auksta ūdens bļodā. Kad izņēma no bļodas, viņa nedaudz pastaigāja un atkal saļima. Tad Alvis Stankēvičs ieteica bērnu nest uz pirti. Kādu pirti?! Viņa jau +20°C nevar izturēt. Bet Alvis uzskatīja, ka meitenītei nav normālas termoregulācijas. Tā nu aiznesu mazo uz pirti. Talsos noorganizējām interesentu grupu, klausījāmies Alvja lekcijas un nodarbības, eksperimentējām. Tad atradām mājas, kur sākām regulāri iet uz pirti un praktizēt iegūtās zināšanas. Savu bērnu turēju uz grīdas aukstā ūdenī, tad pacēlu rokās augšā pie griestiem, liku atkal ūdenī un atkal pie griestiem. Meitiņai tas viss ļoti patika, un rudenī likās, ka bērnam ar termoregulāciju viss ir kārtībā. Tātad pāris mēnešos, reizi nedēļā ejot pirtī, tā normalizējās. Šobrīd meitai ir 12 gadu, un lai katrs vīrs spētu turēt to karstumu, ko viņa uz lāvas. Ja kaut vienu nedēļu pirti izlaižam, meita jau uztraucas, kādēļ neejam. Zinu bērniņus, kuri, ieņemti pēc pirts procedūrām, regulāri braukuši uz pirti mammas puncī un jau kā zīdainīši vesti uz pirti. Šie bērni tur jūtas labi.

 Palēnām interese par pirts iedarbību uz cilvēku radās vēl dziļāka, tā sāku apgūt šo dziedniecības veidu. Šobrīd jūtu, ka iegūtās zināšanas varu pielietot praksē. Peru un masēju cilvēkus un saņemu no viņiem labus vārdus. Reiz draudzene lūdza, lai palīdzu viņas vīram, kuram bija veselības problēmas. Kaut kas saistībā ar vīrietību. Nolēmu pamēģināt. Tā pamatīgi šo cilvēku izpēru, un man par brīnumu veselības problēmas izzuda. Tad sapratu, ka pirts procedūras ir sistēma, kas atjauno visu ķermeni.

 Pirts patiesi ir visīstākā mistērija. Kādi tik brīnumi tur nenotiek! Taču vispirms jānoskaidro, kāpēc cilvēks brauc uz pirti – atbrīvoties no lāsta, sakārtot nervu sistēmu, tikt skaidrībā par savu pagātni, sakārtot attiecības ar otru cilvēku, atveseļoties. No šā mērķa atkarīgs, kādas slotas izvēlēties, kādus līdzekļus ņemt līdzi. Ziedes lielākoties maisu pati – medu ar māliem, smiltis ar sodu un citām piedevām, maļu ārstniecības augus, kas domāti konkrētam cilvēkam, u.c. Vasarā ir vienkārši – domājot par konkrēto cilvēku, izeju pļavā un salasu speciāli viņam paredzētu augu kombināciju, vienu daļu samaļu un samaisu ar medu, pārējais aiziet pirts slotiņās. Vispirms ar cilvēku jāiepazīstas un tikai tad var doties uz pirti. Reiz strādāju ar pilnīgi svešu cilvēku un pēc tam sapratu, ka tā ir vislielākā kļūda. Jo nezinu, kas viņam kait un kāpēc. Protams, šim cilvēkam pēc pirts kļuva labāk, bet es biju ļoti, ļoti nogurusi. Pēc tam divas nedēļas nācās atgūties.

 Visas pirts darbības būtībā ir psihoterapija. Uzspiežot uz attiecīgās muskuļu grupas un pajautājot, kas sāp, parādās noteiktas problēmas. Jo konkrētas muskuļu grupas atbild par konkrētām emocijām. Bieži vien uz lāvas dzirdu tādas lietas un dzīvesstāstus, ko cilvēks nekad un nevienam nav stāstījis. Uzskatu, ka kārtīga pirts reize, kas ilgst apmēram četras stundas, aizstāj vismaz 15 psihoterapijas seansus un 10 masāžas. Tātad ieguvums ir neatsverams un nesamaksājams. Varbūt lielākais ieguvums ir tieši šī garīgā satuvināšanās, jo, uzklausot šīs personīgās likstas, iegūsti arī patiesus draugus.

 Esmu ievērojusi, ka tāda cilvēka ķermenis, kurš daudz strādā pie datora vai birojā, mālu praktiski apēd. Nezinu, kur šis kosmētiskās maskas māls paliek, bet šķiet, ka ķermenis to iesūc pilnībā. Acīmredzot šim cilvēkam ir nepieciešama zemes enerģija. Piemēram, ja kādam, ejot pa ielu, ļoti gribas iekāpt peļķē, tas nozīmē, ka arī viņam trūkst šīs zemes enerģijas. Tad daudz jāizmanto māla procedūras, jāatrod laiks saskarei ar zemi.

 Dažkārt uz cilvēka ķermeņa klāju ēteriskās eļļas tikai tādēļ, ka masējot no viņa nāk ļoti spēcīga smaka. Viņš pat nobīstas, jo nav zinājis, ka tā var būt. Šamanis, pie kura mācījos, par šīm smakām teica, ka tās ir astrālās būtnes no zemes. Kad tās savu darbu paveikušas, tad ir gatavas doties prom, bet cilvēks nelaiž un būtnes sāk savu ārdošo darbu, lai viņš justos slikti. Šādos gadījumos saka, ka ir uzlikts lāsts, patiesībā paši nelaižam prom šīs būtnes. Pirts tad ir īstā vieta, kur to izdarīt. Smilts un māli tās piesaista. Tā to skaidroju es, bet zinātniski to pierādīt nevaru.

 Pirtī ir ļoti līdzīgi kā bērniņam māmiņas puncī – silts, mitrs, droši, kāds par tevi rūpējas. Tādēļ šajā vietā ieslēdzas organisma pašattīrīšanās un pašsakārtošanās mehānismi.

 Uz lāvas, kad cilvēks sāk svīst, iesaku ar mēli palaizīt sev plecu, lai nogaršotu sviedrus. Tā ir viena no diagnosticējošām metodēm, lai pārliecinātos, kas notiek ķermenī. Ja sviedri ir rūgti, ļoti nopietni jāpadomā par ēdienkartes maiņu, jo jāsaudzē aknas. Ja tie ir skābi, rūpīgi jāstrādā, lai sevi atskābinātu, jo citādi var rasties problēmas garīgajā jomā – šizofrēnija vai pat maniakālas tieksmes. Ja sviedri ir sūri kā vecas sinepes, organismam nepieciešams kapitālais remonts un pamatīga attīrīšana. Ja tie ir tikai nedaudz sāļi, varat uzsist sev uz pleca, jo šī nedēļa ir nodzīvota labi. Ja sviedri ir ļoti sāļi, ēdienkartē jāsamazina sāls daudzums.

 Pirtī uz lāvas ir jāguļ, lai sakārtotos mugurkauls. Pirts slotas lieku zem sejas, zem pēdām un, ja ir ļoti kaulains peramais, arī zem gurniem. Ja cilvēkam ir slimi ceļi, sāp kājas, lieku slotiņu arī zem celīšiem. Praktiski vienam cilvēkam pirtī nepieciešamas četras līdz piecas slotas.

Visas pirts procedūras var veselību gan perfekti sakārtot, gan ļoti ātri to arī sabojāt. Biežākās kļūdas, kas rada ļoti smagas sekas, ir šādas: iet pirtī bez cepures, uz lāvas nesildās horizontālā stāvoklī, pirtī vai pirms tās dzer alkoholu. Tās pamatīgās ballītes pirtī ir superīgas! Protams, kapraču biznesam.

 Ja visas pirts procedūras veic pareizi, pēc tam var darīt visu, ko vēlas – rakstīt maģistra darbu, dejot, braukt ar auto. Nogurums būs tad, ja procedūras veiksit strauji. Divu stundu pirts – tas ir tikai stresa radīšanai, nav iegūta labsajūta un veselība.

 Šamanis uzskata, ka visas astrālās būtnes, kas ienāk cilvēka ķermenī, viņš var izdzīt. Taču tikai ne alkohola būtnes. Zaļo pūķi var tikai pierunāt aiziet. Bijuši vīrieši, kuri ir alkohola atkarīgi un to apzinās, tādēļ brauc uz pirti ar mērķi tikt no tā vaļā. Pēc tam zvana man un saka: “Pagājis jau mēnesis, un šķiet, ka esmu to pierunājis pazust!”

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties