latvijaspirts.lv
      
2024. gada 28. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
> Noguruma indes kausētājs. Saruna ar aromterapeitu Georgu Celitānu
> Svētku aromāts arī ķermenim un garam
> Kas ir kas...
> Ēteriskās elļas satur...
> Ēteriskās eļļas
> Absolūti, konkrēti
> Sveķi
> Augu eļļas, bāzes eļļas
> Saslimšanas un ēterisko eļļu lietošana
> Aromterapija pirtī
> Augu kvēpināšana
> Rakstu arhīvs
> Rakstu arhīvs
> Kvēpināmās nūjiņas
> ĀRSTNIECISKĀS EĻĻAS uzturā un masāžām
> Kā attīrīt telpu un no savas mājas izkvēpināt nelabo
> ASTROLOĢIJA: Arom­te­ra­pi­ja. Smal­kā smar­žu pa­sau­le
> Kā uzburt Ziemassvētku smaržu
Ārstniecības augi
Dabas veltes
Veselība un skaistums
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
Mālu terapija
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Aromterapija pirtī


PRAKTISKO MĀCĪBU SEMINĀRS Semināra norisei nepieciešama izkurināta pirts
Lektors - Georgs Celitāns Londonas aromaterapijas skola (Anglija, 1996) - aromatherapy, aromatherapy massage; The Institute of Traditional Herbal Medicine and Aromatherapy (1999, Anglija) - advanced clinical aromatherapy, aromatic Indian head massage;
Essential Oil Recourse consultant (Francija, 2001 - joprojām) - clinical aromatherapy update

T. 29117865
E-pasts: 
george191@gmail.com

Kuru eļļu izvēlēties?
Konkrēti atbildēt uz šo jautājumu nevar, jo pat vienam cilvēkam dažādā noskaņojumā var būt atšķirīgas reakcijas uz noteiktu eļļas aromātu. Pirms aromāteļļas piedāvāšanas vajadzētu noskaidrot, ko klients pēc pirts apmeklēšanas vēlas panākt – enerģijas pieplūdi vai spriedzes mazināšanu. Pēc klienta vēlmju izzināšanas pirtnieks izvēlas eļļu vai eļļu kokteili, ko pirms pirts apmeklējuma piedāvā ieelpot pašam klientam. Lai cik vērtīga vai patīkama šī eļļa šķistu pirtniekam, galavārdu saka pirts apmeklētājs.

Izbaudi pirti profesionāla aromterapeita vadībā!!!

Praktiskās darbības pirtī - Sagatavošanās pirts kūrei. Ķermeņa ieziešana ar augu eļļām. Karsēšanās un atdzesēšanās procedūras. Aromāta veidošana pirtī izmantojot ēteriskās eļļas. Pirts kūres noslēgums.
Semināra norise - Nodarbību ilgums - 6 stundas. Semināra norise iespējam latviešu un krievu valodā.  Katram dalībniekam tiks izsniegts nepieciešamais eļļu daudzums, lai pirtī varētu praktiski izjust to darbību un novērtēt paša sajūtas. Eļļu izmaksas iekļautas semināra cenā.

________________

Aromterapija un eļļu izvēle pirtī 
Autors: Daiga Oboļeviča, pēc aromterapeita Georga Celitāna semināra materiāliem

 Aromterapijai mūsdienu stresa pilnajā dzīvē ir arvien lielāka nozīme. Šādi uzraksti ir uz etiķetēm vairākiem kosmētikas un ķermeņa kopšanas produktiem, veļas mazgāšanas līdzekļiem, pat mājas kopšanas līdzekļiem, kas tiek realizēti tirgū. Cik daudz tas atbilst realitātei, šoreiz neapspriedīsim. Šajā rakstā akcentēsim aromterapijas eļļu lietojumu pirts procedūrās un pastāstīsim, kā pagatavot savu aromterapijas kokteili.

 Ar vārdu „aromterapija” cilvēki lielākoties saprot patīkamas smaržas dzīvojamās un atpūtas telpas aromatizēšanai. To visbiežāk panāk ar dažādu veikalā iegādājamu aromatizētu smaržkociņu, aromatizētu eļļu vai vīraka kvēpināšanu. Tomēr derētu atgādināt, ka aromterapija ir daudz kas vairāk nekā tikai patīkamas smaržas. Attiecīgu eļļu aromāti uz cilvēku iedarbojas terapeitiski.

 Izvēloties dabīgu augu eļļu atbilstoši noskaņojumam vai cilvēka fiziskajam stāvoklim, var panākt efektīvu darbaspēju uzlabošanos, nervu stresa mazinājumu un veselības uzlabošanos. Tās nav ķīmiski sintezētas zāles, to ietekme salīdzināma ar homeopātisku iedarbību. Ikdienā aromterapijas eļļu lietošanā derētu ievērot piesardzību, bez iemesla katru dienu tās lietot nevajadzētu, bet gan pietaupīt kādam īpašam brīdim, vajadzībai vai noskaņojumam. Piemēram, mēs zinām lavandas relaksējošo, atslābinošo iedarbību pēc smagas darba dienas vai stresa. Tomēr šā auga nomierinošā eļļa pēc ilgstošas telpu aromatizēšanas veselu bērnu ietekmēja pretēji – bērns bija enerģisks un aktīvs un nomocīja vecākus ar divu dienu bezmiegu.

 Vislabāko ietekmi cilvēki var saņemt no eļļu kokteiļiem, kuru pagatavošanā tiek izmantotas vairākas aromterapijas eļļas, kas pastiprina cita citas iedarbību.

 Uz pirti cilvēki parasti dodas, lai atgūtu spēkus pēc smagās darba nedēļas, attīrītos ne tikai fiziski, bet arī mentāli. Neatsveramu aromterapeitisku ietekmi latviešu tradicionālajā pirtiņā dod dažādas zāļu dienu slotiņas un to mērcēšanas ūdens, tomēr arī aromterapijas eļļas var labi relaksēt un sniegt labsajūtu.

Kuru eļļu izvēlēties?

 Konkrēti atbildēt uz šo jautājumu nevar, jo pat vienam cilvēkam dažādā noskaņojumā var būt atšķirīgas reakcijas uz noteiktu eļļas aromātu. Pirms aromāteļļas piedāvāšanas vajadzētu noskaidrot, ko klients pēc pirts apmeklēšanas vēlas panākt – enerģijas pieplūdi vai spriedzes mazināšanu. Pēc klienta vēlmju izzināšanas pirtnieks izvēlas eļļu vai eļļu kokteili, ko pirms pirts apmeklējuma piedāvā ieelpot pašam klientam. Lai cik vērtīga vai patīkama šī eļļa šķistu pirtniekam, galavārdu saka pirts apmeklētājs. Ja viņam eļļa liekas nepatīkama vai smaga, konkrētajam cilvēkam šo eļļu pirts procedūrās lietot nevajag. Pilnīgi iespējams, ka citā pirts apmeklējumā tā viņam patiks un no tās pašas eļļas kombinācijas klients gūs pilnu baudu.

Kādu eļļu lietot?

 Aromatizēto eļļu piedāvājums veikalu tīklos ir ļoti plašs, un par to sastāva kvalitāti un atbilstību bieži vien liecina cena. Katram pircējam būtu pašam jāizvēlas, ko pirkt vai nepirkt. Kvalitatīvas dabīgās augu eļļas koncentrāti maksā dārgi, bet no šiem koncentrātiem lietotājs var pagatavot salīdzinoši daudz eļļu šķaidījumu vai kokteiļu ikdienas [d1] lietošanai. Ieteicamāk eļļu iegādāties specializētajos veikalos ar zināmu piegādātāju un eļļu izcelsmes vietu.

Kā pagatavot eļļu kokteiļus?

 Kā jau minēts, no iegādātās aromterapijas eļļas koncentrāta var pagatavot eļļu šķaidījumu, ko pirtnieki var izmantot pirts telpu aromatizēšanai vai masāžām.

 Par bāzi eļļu šķaidījumam izmanto mandeļu vai persiku eļļu. Šīs eļļas ir ļoti labi izmantojamas ne tikai kvēpināšanai, bet arī ķermeņa masāžām, un cilvēka ādai tās ir ļoti labas kā bāzes eļļas.

 Parasti eļļu šķaidījumu gatavo 2%. Kā tādu pagatavot? Ja ņem 20 gramu glāzi ar bāzes eļļu, šo tilpumu dalot ar divi, iegūst ēterisko eļļu pilienu daudzumu, ko var izmantot. Tātad tie ir 10 pilieni. Ar šādu eļļas šķaidījuma daudzumu pilnīgi pietiek aromterapijas masāžas vienai procedūrai.

 Ja vēlamies pagatavot eļļu kokteili ar šādu bāzes eļļu daudzumu, kopējais ēterisko eļļu pilienu skaits nepārsniedz 10. Gatavojot eļļas kokteili, glāzē vispirms vajag ieliet bāzes eļļu un pēc tam pa pilienam no katras kokteiļa sastāvā iecerētā eļļas. Pēc samaisīšanas vajag pārliecināties par iegūto aromātu un nepieciešamības gadījumā pa pilienam pastiprināt vai akcentēt kādu no vēlamajiem aromātiem. Šo komponentu sagatavošanu vajadzētu pierakstīt, jo katrs var būt meistars un izveidot savu aromātu buķeti. Kokteiļos var apvienot dažnedažādas eļļas, tomēr der atcerēties, ka eļļas atsevišķi var būt vairāk vai mazāk patīkamas, bet kokteiļos parādīt sevi visneiedomājamākā smaržu tonalitātē. Mēdz pat būt, ka kokteilī konkrētā eļļa var pastiprināt citas eļļas aromātu, savējo notušējot, vai ļoti tīkamas eļļas aromāts kokteilī var kļūt būt nepatīkams.

Kā lietot aromterapijas eļļas pirtī?

 Sagatavotās eļļas pirtī var lietot vairākos veidos. Viens no tiem ir pirts telpas aromatizēšana, pirts telpā noliekot trauciņu ar eļļu, kas, pirts procedūru laikā izgarojot, dos patīkamu aromātu. Kļūdaini ir sagatavoto eļļu liet uz sakarsētiem pirts akmeņiem. Lielā karstumā eļļa sadeg, radot dūmus un deguma smaku, un aromāts netiek pastiprināts, tieši pretēji – sabojāts!

 Aromāteļļas var pievienot arī pirtsslotiņu mērcēšanas ūdenim, tomēr jārēķinās, ka dabīgie zāļu aromāti, kas veidojas no slotiņu mērcēšanas karstā ūdenī, tiks notušēti ar pievienotās eļļas aromātu, veidojot citu smaržu buķeti.

 Sagatavoto eļļu 2% šķaidījumus vai kokteiļus var izmantot relaksējošās pirts masāžās. Ar šo procedūru cilvēks saņem ne tikai pirts masāžas efektu un izgarotās aromterapijas eļļas ietekmi ieelpojot, bet arī uzņem šīs eļļas caur ādu, un tās, uzsūcoties organismā, efektu paildzina un dod maksimālu iedarbību.

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties