latvijaspirts.lv
      
2024. gada 28. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
Ārstniecības augi
> Ārstniecības augi A 1-10
> Ārstniecības augi A11-21
> Ārstniecības augi A21-31
> Ārstniecības augi B 1-10
> Arstniecības augi C 1-10
> Ārstniecības augi D 1-10
> Ārstniecības augi E 1-10
> Ārstniecības augi F 1-10
> Ārstniecības augi G 1-10
> Ārstniecības augi H 1-10
> Ārstniecības augi I 1-10
> Ārstniecības augi J 1-10
> Ārstniecības augi K 1-10
> Ārstniecības augi L 1-10
> Arstniecības augi M 1-10
> Ārstniecības augi N 1-10
> Ārstniecības augi O 1-10
> Ārstniecības augi P 1-10
> Ārstniecības augi R 1-10
> Ārstniecības augi S 1-10
> Ārstniecības augi T 1-10
> Ārstniecības augi U 1-10
> Ārstniecības augi V 1-10
> Ārstniecības augi Z 1-10
> Eksotiskie augi A-B-C-D
> Eksotiskie augi E-F-G-H-I
> Eksotiskie augi J-K-L
> Eksotiskie augi M-N-O
> Eksotiskie augi P-R-S
> Eksotiskie augi T-U-V-Z
Dabas veltes
Veselība un skaistums
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
Mālu terapija
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Asinszāle


 Asinszāle divšķautņu - Hypericum perforatum L.
Hypericaceae - Hyperici herba
Asinszāli jālieto ierobežotā daudzumā. Nav ieteicams lietot karstā, saulainā laikā, dodoties uz dienvidu zemēm vai apmeklējot solāriju.

No asinszāļu dzimtas Latvijā sastopamas 3 asinszāļu (Hypericum) sugas.
Pasaulē kopumā ir ap 400 asinszāles dzimtei piederošu sugu. Dzimtes augi sastopami gandrīz visur, neskaitot tropiskāszemienes, tuksnešus un arktiskos reģionus.
Daži Hypericum dzimtes hibrīdi, piemēram, t.s. Hypericum calycinum  vai Hypericum moserianum, tiek kultivēti kā dekoratīvie augi dārzkopībā. Toties daudzas citas dzimtei piederošas sugas tiek uzskatītas par kaitīgām, tīrumus un dārzus postošām nezālēm.

divšķautņu asinszāle
(Hypericum perforatum)
 
plankumainā (četršķautņu)
asinszāle (Hypericum maculatum
 
Pūkainā asinszāle
(Hypericum hirsutum)
Bieži tīrumu malās, pļavās, mežos, mežmalās sastopama divšķautņu asinszāle (Hypericum perforatum) – daudzgadīgs lakstaugs ar 30 - 100 cm garu, augšdaļā zarotu stublāju uz kura redzamas divas gareniskas šķautnes. Lapas ovālas, eliptiskas, iegareni olveidīgas vai iegarenas, 0,7 - 3 cm garas un 0,3 - 1,5 cm platas ar daudziem caurspīdīgiem punktveida un retiem melniem dziedzerīšiem. Ziedi dzelteni, platās skarveidīgās vai gandrīz vairogveidīgās ziedkopās. Zied no VII - IX. Auglis – pogaļa.

Līdzīgās augtenēs sastopama arī plankumainā (četršķautņu) asinszāle (Hypericum maculatum, sin. Hypericum quadrangulum) – daudzgadīgs lakstaugs ar 50 - 60 cm garu, stāvu, četršķautņainu, augšdaļā zarainu stublāju. Lapas olveidīgi eliptiskas, eliptiskas vai plati ovālas, 0,6 - 3,5 cm garas un 0,3 - 1,6 cm platas, gar malu ar retiem, melniem, punktveidīgiem dziedzerīšiem. Ziedi dzelteni, skrajā, skarveidīgā ziedkopā. Zied no VII - IX.

Pūkainā asinszāle (Hypericum hirsutum) ir valsts aizsardzībā. Tas ir daudzgadīgs lakstaugs ar 50 - 100 cm garu, stāvu, ieapaļu vai cilindrisku stublāju, kas, tāpat kā lapas un ziedkāti, ir ar rūsganbaltiem matiņiem. Lapas olveidīgi iegarenas vai eliptiskas, ar punktveidīgiem dziedzerīšiem. Ziedi dzelteni, iegarenā, skrajā skarā. Zied VII - VIII. Auglis – pogaļa. Sastopams reti Latvijas dienvidu daļā platlapju-egļu mežu laukumiņos, gar meža ceļiem, izcirtumos.

Iesaka www.fitoterapija.lv

Jūlija sākumā pļavās uzzied ļoti populārs ārstniecības augs divšķautņu asinszāle - Hypericum perforatum. Par asinszāli šo puķi sauc tamdēļ, ka, parīvējot tās ziediņus pret ādu, rodas asinīm līdzīgs krāsojums. Asinszāle ir indīga lopiem, uz ko norāda arī tās krieviskais nosaukums zveraboj, kas burtiskā tulkojumā nozīmē - lopu sitējs. Ja aitas un pārnadžu liellopi saēdas asinszāli, tiem saules staru ietekmē attīstās fotodermatīts, tas ir tāds ādas iekaisums ar šķidrumu saturošiem pūšļiem, no kura lopiņi dažreiz aiziet bojā.
Arī cilvēkiem ar gaišu ādu asinszāles lietošanas laikā vajadzētu izvairīties no sauļošanās, kaut gan fotodermatīts cilvēkam no asinszāles nekad nav novērots, tikai no latvāņiem – no tiem gan ir jāuzmanās.

Asinszāli nevajag lietot vienlaikus ar antidepresantiem, jo asinszālei pašai lielā mērā piemīt spējas uzlabot pašsajūtu un kliedēt drūmo garastāvokli. Jāizvairās no tiamīnu (B1 vit.) saturoša uztura, tai skaitā sarkanvīna, alus, šokolādes un siera. Nevajag lietot grūtniecības vai zīdīšanas laikā, jo nav vēl izpētīts, kā asinszāle iedarbojas uz augli. Bērni drīkst lietot asinszāles tēju tikai pēc 2 gadu vecuma.

Ievāc asinszāli dienas otrajā pusē, sausā laikā, uzreiz sagriež un žāvē 40-50 grādu temperatūrā, līdz zariņi neliecas, bet lūzt. Lieto tātad, pie visām slimībām un arī kā profilaktisku līdzekli, lai uzturētu labu veselību un garastāvokli, vienīgi jāņem vērā, ka tā nesader ar medikamentiem antidepresantiem.

Asinszālei ir pretiekaisuma, audus atjaunojoša un kuņģa, 12 pirkstu zarnas čūlas dziedējošas darbība, īpaši, ja ir paaugstināts kuņģa skābes saturs. Šo darbību nosaka augā atrastās miecvielas, flavonu glikozīdi-hiperozīds, rutīns un kvercitīns, kā arī ēteriskās eļļas, C vitamīns, karotīns un nikotīnskābe.

Asinszāles eļļa, kuru pagatavo, ņemot l daļu asinszāles ziedu uz divām daļām olīveļļas, pēc 3 nedēļu ekstrakcijas, labi palīdz apdegumu, ievainojumu, trofisku čūlu ārstēšanai. Interesanti, ka ārstējot apdegumus ar šo eļļu, pēc sadzīšanas nepaliek rētas.
Iekšķīgai lietošanai ņem l ēdamkaroti asinszāles lakstu, aplej ar glāzi vāroša ūdens, ļauj ievilkties 15 minūtes. Lieto pa 1/3 glāzes trīs reizes dienā pirms ēšanas.

Ņem 30 g drogas, aplej ar 300 ml degvīna, tur siltumā vienu nedēļu. Lieto pa 10 - 15 pilieniem trīs reizes dienā pēc ēšanas.

_________________
Iesaka farmācijas doktore V. Eniņa

Pļavās dzelteniem ziediem zied divšķautņu asinszāle. Vija Eniņa stāsta, ka asinszāli tradicionāli lieto gremošanas veicināšanai, tai ir savelkoša iedarbība, tā veicina asinsrecēšanu. Tautas medicīnā asinszāles tēju lieto kā asinis attīrošu līdzekli saindēšanās gadījumos. Taču tagad konstatēts, ka asinszāle ir viens no labākajiem antidepresantiem. Tā nerada miegainību, bet nedaudz tonizē, uzmundrina. Taču asinszāle jālieto uzmanīgi, jo tā paaugstina ādas jutīgumu pret ultravioleto starojumu. Kad ir augsts saules radiācijas līmenis, var ātri apdegt! Tas jāņem vērā cilvēkiem ar gaišu, jutīgu ādu. Šī iedarbība ir arī ziemā, tāpēc pirms solārija apmeklējuma asinszāles tēju nevajag dzert.

Asinszāle mazina depresiju, taču palielina ādas jutīgumu pret ultravioleto starojumu, cilvēki ar jutīgu ādu var saulē un arī solārijā apdegt. Grūtniecēm nevajag dzert aveņu lapu tēju, to dzer tikai pāris nedēļas pirms dzemdībām.

Asinszāle divšķautņu - Hypericum perforatum L. Hypericaceae - Hyperici herba
 Daudzgadīgs lakstaugs 30-100 cm augstumā. Zied no jūnija līdz augustam. Ziedi ir koši dzeltenā krāsā.  Ir labs medus augs. Asinszāļu dzimtai piederošs ārstniecības augs.

Tējai ievāc lakstu galotnes ar lapām, ziediem, ziedpumpuriem, negataviem augļiem. Nedrīkst lietot plankumainās asinszāles lakstus – tā ir ar četršķautņu stumbru un lapas ir lielākas. Viegli ir atšķirt pēc stumbra – vai nu zariņi izvietoti uz visām četrām debespusēm vai tikai uz divām. Ievāc asinszāli dienas otrajā pusē, sausā laikā, uzreiz sagriež un žāvē 40-50 grādu temperatūrā, līdz zariņi neliecas, bet lūst. Droga derīga divus gadus.

 Auga virszemes daļas satur flavonoīdus, ēterisko eļļu, miecvielas, rūgtvielas, krāsvielas, askorbīnskābi, nikotīnskābi, P un PP vitamīnus, karotīnu, un citas vielas kurām piemīt baktericīda iedarbība. Vieglo savelkošo un pretiekaisuma iedarbību nodrošina sastāvā esošās miecvielas. Savienojumā ar citām aktīvajām vielām tās iznīcina mikrobus, uz kuriem neiedarbojas antibiotikas. Rūgtvielas pastiprina kuņģa sekrēciju. Auga aktīvās viela (hipericīns) regulē organismā vielu maiņas procesus, pastiprina ultravioleto staru uzsūkšanu ādā. Šī viela nešķist ūdenī un sastopama spirta uzlējumos un sulā.
  Avicenna ir uzskatījis, ka asinszāle novārīta vīnā, mazina sāpes iegurņa rajonā, mazina sāpes sēdes nerva rajonā. Atvieglo sievietēm menestruālo ciklu. Lietojot šīs zāles 40 dienas pēc kārtas. 
  Lai arī dažviet Hypericum perforatum tiek īpaši kultivēta kā vērtīgs ārstniecības augs, daudzi jau gadsimtiem to uzskata par indīgu nezāli. Lopiem šis augs ir ļoti kaitīgs un tā apēšana var novest līdz centrālās nervu sistēmas traucējumiem, spontānamabortam un pat nāvei.
  Dzimtas bioloģiskais nosaukums “hypericum” cēlies no grieķu valodas vārdiem hyper - virs un eikon - ikona, attēls, bilde un saistīts ar seno tradīciju Sv. Jāņa Kristītāja dienā, t.i., 24. jūnijā, kad tiek svinēti arī vasaras saulgrieži, pakārt ziedošos augus mājās virs kāda attēla, lai aizdzītu prom ļaunumu un ļaunos garus. No šīs paražas arī cēlies auga angliskais nosaukums —“St. John Wort” jeb “Svētā Jāņa ārstniecības zāle“. Sugas nosaukumā ietvertais vārds “perforatum” norāda uz mazajiem caurumiņiem asinszāles lapās, ko var labi aplūkot, paceļot un turot augu pret gaismu.

 Uzmanību! Asinszāles lapas un ziedlapiņas satur asinīm līdzīgu, spilgti sarkanu pigmentu. Asinszāle ir indīga lopiem, uz ko norāda arī tās krieviskais nosaukums zveraboj, kas burtiskā tulkojumā nozīmē – lopu sitējs. Asinszāles lietošanas laikā svarīgi izvairīties no intensīvas sauļošanās, kā arī to nav ieteicams lietot lielās devās.
  Asinszāli nav ieteicams lietot grūtniecēm, jo tās iedarbība uz augli vēl nav pietiekami izpētīta. Bērniem līdz 2 gadu vecumam arī nevajadzētu to lietot.
  Preparāti ir netoksiski, taču tāpēc, ka asinszāle satur dažādu alkaloīdu pēdas var izraisīt CNS uzbudināmību, bezmiegu, fotosensibilitāti. Šo augu nevajadzētu lietot grūtniecēm, sievietēm laktācijas periodā un bērniem līdz 12 gadu vecumam. Protams, ja ir alerģija pret kādu no vielām, kuru satur asinszāle. 
  Asinszāle var radīt arī blaknes- nepatīkamas
sajūtas aknas rajonā, rūgtumu mutē, aizcietējumus, apetītes zudumu. Tā paaugstina arteriālo asins spiedienu, līdz ar to nav ieteicama hipertoniķiem.
  Šobrīd jau ir izpētīta asinszāles mijiedarbība ar medicīniskiem preparātiem un noskaidrots, ka asinszāle spēj mazināt to efektivitāti. Tā tad asinszāle mazina efektivitāti, tādām medicīnā pielietojamā zālēm un vielām, kā ciklosporīns, varfarīns, steroīdu preparāti, pretvīrusu līdzekļi- reversās transkriptāzes inhibītori (amprenavirs, indinavirs, ifavirecs, nevirapīns, nelfinavirs, ritonavirs, sakvinavirs); proteolītisko fermentu aktivitātes inhibītoriem.

Ainszāle satur:

  • vitamīnus B3, C, E, P, PP, B4;
  • mikro un makro elementus- dzelzs, kālijs, kalcijs, varš, mangāns, kobalts, cinks, selēns, hroms, kadmijs, svins;
  • miecvielas;
  • pigmenti;
  • karotīns- organismā pārvēršas par A vitamīnu;
  • saponīni;
  • sveķvielas;
  • ēteriskās vielas- cineols, pinēns, mircēns, geraniols;
  • fitoncīdi- imanīns un novoimanīns;
  • flavonoīdi- glikozīdi, kvercetīns, kvercitrīns, rutīns, hiperozīds, bisapigenīns*, hipericīns, hlorogēnskābe, antibiotiķis hiperforīns.
  • Piemīt savelkoša, asiņošanas apturoša, tonizējoša īpašība, mazina iekaisuma procesus un ādas kairinājumus.
  • Pie visām iekaisumu slimībām, īpaši gremošanas sistēmas ārstēšanai.
  • Eļļa efektīva apdegumu un nedzīstošu brūču ārstēšanai.
  • Ieteicama kā kosmētisks līdzeklis sejas un kakla ādas kopšanai.
  • Asinszāles ziedu izvilkumu ūdenī vai spirtā izmanto kā krāsvielu mīklai, glazūrām, krēmiem, piena ķīselim, dzērieniem.
  • Asinszāles preparāti atslābina žutsceļu, asinsvadu, zarnu trakta un urīnceļu gludo muskulatūru, kas atvieglo žults izdalīšanos un samazina tā uzkrāšanos žults pūslī, mazina resnās un tievās zarnas spazmas, atvieglo urināciju un palielina urīna filtrāciju nierēs, nostiprina kapilāro asinsvadu sieniņas, uzlabo venozo asinsriti.
  • Pielieto mutes dobuma iekaisumu, stomatīta, strutaina otīta, apdegumu, inficētu brūču, abscesu gadījumos.
  • Asinszāles aktīvās vielas uzbudina gremošanas trakta orgānus, tonizē asinsriti. Izrāda viegli nomierinošu iedarbību, iespaido depresijas stāvoklī, īpaši klimaktērijas periodā. Lietojot asinszāli novēro pašsajūtas uzlabošanos pēc 4-6 nedēļļām. Asinszāli var uzskatīt par dabisku antidepresantu. Asinszāles iedarbība nav tik spēcīga lai dziedētu smagas un ieilgušas depresijas. Lieto periodā pēc smadzeņu satricinājuma un nervu traumām.
  • Ārīgai lietošanai labāk izmantot asinszāles eļļas.
  • Aktīvās vielas iedarbojas arī uz mikrobiem (pat uz stafilokokiem) un vīrusu izraisītājiem.
  • Mājas apstākļos labāk izmantot spirta uzlējumus, jo dažas aktīvās vielas nešķīst ūdenī un asinszāles tējas var būt neefektīgas.
  • Asinszāle retos gadījumos var radīt vieglas nevēlamas blakusparādības, piemēram, reiboni, apjukumu un nogurumu. Tāpat asinszāli nevajadzētu lietot kopā ar citiem līdzekļiem, kas ceļ serotonīna līmeni, it īpaši citiem antidepresantiem, jo ir risks iegūt serotonīna sindromu.
  • Taukainas ādas kopšanai ziemā – lieto 1 reizi nedēļā sejas masku no asinszāles, vērmeles, un kumelītes. Maska dziedē un mitrina ādu.
  • Ādas attīrīšanai un poru sašaurināšanai – nomierina kairinātu ādu maisījums no asinszāles, kumelītes, kliņģerītes.
  • Nevienmērīga iedeguma gadījumā – apdedzinātās vietas ieziež ar asinszāles uzlējumu.
  • Taukainu matu kopšanai – matus pēc mazgāšanas skalo ar asinszāles uzlējuma ūdeni.
  • Taukainas ādas kopšanai – pagatavo uzlējumu kompresēm no 10 g kaltētas asinszāles un 200 ml ūdens.
  • Nogurušas un pāragri novecojušas sejas ādas kopšanai – ieteicams skalot  sejas ādu ar vēsu asinszāle uzlējumu.
  • Ādas izsitumiem – pagatavo uzlējumus vannas ūdens bagātināšanai no asinszāles, lavandas, timiāna, kumelītes (vienādās devās).
  • Ādas iekaisumu, apdegumu, brūču dziedēšanai – izmanto asinszāles eļļu. Eļļu pagatavo, ņemot 1 daļu sasmalcinātas ziedošas galotnītes un 2 daļas augu eļļu. Nostādina tumšā vietā 2-3 nedēļas.
  • Ādas iekaisumu, apdegumu, brūču dziedēšanai – var izmantot arī asinszāles un salvijas lapu maisījumu. Augus sasmalcina un sajauc ar cūku taukiem.
  • Mazina roku un kāju svīšanu – katru dienu vanno asinszāles, ozolu mizu novārījuma ūdenī. 2 tējk. augu masas aplej ar 2 glāzē verdoša ūdens un vāra 10 min. Atdzesē un pievieno 2 ēdamk. etiķi.
  • Lai novērstu nepatīkamu smaku no mutes dobuma un stiprinātu smaganas -  1 ēdamk. asinszāli aplej ar 1 glāzi verdošu ūdeni, vāra 15-20 min. Izmanto kā skalojamo līdzekli.
  • Novārījums. 10 g asinszāle, 1 glāze karsts ūdens. Vāra uz lēnas uguns 30 min. Lieto pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā 30 min pirms ēšanas. Novārījumu var uzglabāt 3 diennaktis. Lieto reimatisma, kuņģa – zarnu trakta (čūlas slimības, caurejas, gastroenterīta) saslimšanu, urīnpūšļa saslimšanu, bērniem urīna nesaturēšanas, podagras gadījumos.
  • Spirta uzlējums. Pagatavo ar 40% spirtu attiecībā 1:5. Lieto kā savelkošu un pretiekaisuma līdzekli smaganu un mutes dobuma skalošanai (30 pilieni uzlējums, ½ glāze ūdens). Iekšķīgai lietošanai izmanto 40-50 pilienus pirms ēšanas.
  • Ziede. Ziedi pagatavo no sulas un sviesta, attiecībā 1:4. Vāra līdz kopējais daudzums sarūk uz pusi mazāks. Glabā ledusskapī.
  • Novārījums. 1 ēdamk. asinszāle, 1 glāze ūdens. Vāra15 min. Lieto pa ¼ glāzes 3 reizes dienā. Lieto kā žults dzenošu un pretiekaisumu līdzekli.
  • Spirta uzlējums. Nostādina 40% spirtā, attiecībā 1:5. Lieto pie taukainās ādas seborejas un izsitumiem. Mazina ādas kairinājumu.
  • Spirta uzlējums. 1 ēdamk. asinszāle, 500 g 40% spirts. Nostādina 7 dienas. Lieto pa 40 pilieniem uz ½ glāzi ūdens. Lieto katru dienu mutes dobuma skalošanai, lai mazinātu nepatīkamu smaku.
  • Novārījums. 40 g asinszāle, 40 g kātainā salmene, 10 g kumelītes, 4 ēdamk. masas aplej ar 1 litru ūdens, nostādina 12 stundas un pēc tam vāra 7-10 min. Izlieto dienas laikā 5 reizēs (1 glāzi no rīta tukšā dūšā), pārējās reizes 1 stundu pēc ēšanas. Lieto aknu un žultsakmeņu slimību gadījumos. Ievēro aknu slimnieku diētu.
  • Maisījums. 30 g bērzu pumpuri, 40 g asinszāle, 30 g tīruma kosa, 20 g raudenes ziedi, 15 g kumelītes. Lieto akūtu un hronisku nieru iekaisumu gadījumos.
  • ·Maisījums. 40 g tīruma kosa, 20 g svaigas dārza pupiņu pākstis, 20 g auzu laksti, 40 g asinszāle,  30 g melnā plūškoka ziedi, 30 g pļavas dzelzene. Lieto asins attīrīšanai.
  • Maisījums. 40 g pabērza lapas, 40 g parastā deviņvīruspēka ziedi, 30 g savvaļas magones ziedi, 20 g melnā plūškoka ziedi, 20 g liepu ziedi, 20 g gaiļbikšu ziedi, 40 g asinszāle, 30 g griķu ziedi, 40 g malvas ziedi, 30 g saldsaknes dzinumi. 4 ēdamk. masas aplej ar 1 litru verdošu ūdeni. Nostādina 10 stundas. Lieto kā atkrēpošanas līdzekli un pie plaušu saslimšanām. Izdzer dienas laikā pa maziem malciņiem. Vēlams ievērot gultas režīmu.
  • Uzlējums. Sauja asinszāles ziedi, 500 g verdošs ūdens. Lieto kompresēs pie strutojošām brūcēm.
  • Maisījums. 2 ēdamk. asinszāles ziedi, 4 ēdamk. svaiga eļļa, pievieno sāli pēc garšas. Vāra. 1 ēdamk. masas pievieno 500 g alus un izdzer dienas laikā. Lieto pēc smagas fiziskas slodzes un jaunu spēku atgūšanai. Šo procedūru var atkārtot vairākas dienās pēc kārtas.
  • Pirms nakts miega asinszāles tēja pasargās bērnus no urīna nesaturēšanas nakts miega laikā.
  • Asinszāles sulu gatavo jūnijā- jūlijā no svaigi ziedoša auga (kātus parasti neizmanto). Lieto pa vienai ēdamkarotei sulas ar medu, 3 reizes dienā, 30 minūtes pirms ēšanas.

  • Maisījums. 1 ēdamk. asinszāle, 1 gl. verdošs ūdens. Vāra 15 min uz lēnas uguns. Lieto pa ¼ glāzes 3 reizes dienā. Lieto pie kuņģa – zarnu trakta saslimšanām.
  • Maisījums. Vienādās devās asinszāle un brūkleņu lapas. 1 ēdamk. maisījuma aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens. Lieto ja ir palielinātas aknas. Lieto 2-3 reizes dienā tējas vietā, bez īpašiem ierobežojumiem. Var saldināt ar medu. Uzlējumam lieto visu augu ar saknēm.
  • Eļļa. 20-25 g sasmalcināta svaiga asinszāles masa, 200-250 g olīveļļa (vai saulespuķu, linu eļļa). Nostādina 3-4 nedēļas siltā vietā. Lieto kuņģa čūlas slimības, čūlu, ilgstoši nedzīstošu brūču, apdegumu, hroniska stomatīta gadījumos. Pie kuņģa un 12-pirkstu zarnas čūlas lieto pa 2 ēdamk. 30 min pirms ēšanas 1-2 mēnešus.
  • Uzlējums. 15 g kaltēta asinszāle, 1 gl. ūdens. Nostādina 10 dienas. Lieto pa 30 pilieniem 3 reizes dienā pie kuņģa – zarnu trakta saslimšanām.
  • Uzlējums. 4 daļas pīlādžu ogas, 3 daļas asinszāle, 2 daļas alteja, 500 g verdošs ūdens. Nostādina 40-60 min. Lieto caurejas gadījumā pa ½ glāzes 4 reizes dienā.
  • Uzlējums. 3 ēdamk. kaltēta asinszāle, 1 gl. verdošs ūdens.  Nostādina 2 stundas. Lieto pie neirozēm pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā pēc ēšanas.
  • Novārījums. 1 ēdamk. kaltēta asinszāle, 1 gl. verdošs ūdens.  Vāra 15 min. Lieto pie sieviešu dzimumorgānu iekaisumiem pa 1/4 glāzes 3 reizes dienā.
  • Uzlējums. 1 ēdamk. asinszāle, 500 g degvīns. Nostādina 1 nedēļu. Glabā noslēgtā traukā. Lieto mutes dobuma skalošanai, pa 40 pilieniem uz 1 gl. ūdens. Novērš nepatīkamu smaku no mutes.
  • Uzlējums. 1 daļa asinszāle, 2 daļas augu eļļa. Nostādina 3 nedēļas. Lieto roku un sejas ādas zvīņošanās gadījumā.
  • Spirta uzlējumu izmanto brūču dezinficēšanai. Spirta ekstrakts: 4 ēdamkarotes asinszāles aplej ar 100ml 96% spirtu, nostādina 10 dienas tumsā. Iegūto maisījumu atdala no biezumiem, biezumus izspiež. Lieto par ne vairāk kā 50 pilieniem 3 reizes dienā. Ja, izvilkumu gatavo uz šņabja, tad dozu var palielināt. Ārīgai lietošanai un skalošanai, 30-40 pilienus pievieno ½ glāzei ūdens.
  • Pret skumjām, bezmiegu un depresiju tumšajos gada mēnešos. Asinszāles preparātus šim nolūkam lieto 4-6 nedēļas.
  • Spirta uzlējumus pagatavo uz 40% spirta no kaltētas asinszāles un uz 96% spirta svaigu asinszāles masu.
  • Ziede no asinszāles: sasmalcināt asinszāli sajauc ar augu eļļu un pievieno terpentīnu. Šādu maisījumu izmanto, lai ārstētu sāpīgas locītavas (radikulīta, artrīta, išiasa gadījumā).

Receptes dažādām skaistumkopšanas procedūrām:

  • Pret vīstošu sejas ādu ļoti veselīgi ir mazgāties ar aukstu asinszāles uzlējumu (1 ēdamkarote drogas uz 1 glāzi verdoša ūdens)
  • Pret pūtītēm: 2 ēdamkarotes kaltētu ziedu un lapu jāaplej ar glāzi verdoša ūdens, uz lēnas uguns jāvāra 10 minūtes. Tad nokāš, atdzesē un ar novārījumu norīvē seju
  • Taukainas ādas kopšanai ziemā – lieto 1 reizi nedēļā sejas masku no asinszāles, vērmeles, un kumelītes. Maska dziedē un mitrina ādu.
  • Nevienmērīga iedeguma gadījumā – apdedzinātās vietas ieziež ar asinszāles uzlējumu.
  • Eļļas izvilkums
    Sagriež sīki asinszāles galotnītes. Jāatrod tādas svaigas, zaļas, nepāraugušas, un neizziedējušas. Tad saspiež ar stampu, līdz redz, ka sāk krāsoties. Tad lej virsū eļļu, vāko ciet un liek siltā vietā ievilkties. Otrajā dienā, vēl sauju sasmalcinātu galotnīšu saspaida un liek klāt eļļai. Trešajā dienā dara tā pat kā otrajā. Tad pārējās dienās tik burku ik pa laikam saskalina. Un ļauj vilkties līdz galam. Eļļai jāveidojas piesātinātai tumši brūnīgi sarkanai. Eļļu kāš un pilda pudelītēs. Uzglabā ledusskapī, vai vēsā tumšā vietā. 
  • Eļļas recepte: Asinszāles ziedus (bez kātiņiem un zaļiem biķerīšiem) saspaida/saberž līdz tie top mitri, ieliek tos stikla traukā (piemēram, burkā), uzlej olīveļļu un trauku aiztaisa. Tad to liek saulē un ļauj 10 dienas pastāvēt. Tad izņem ārā vecos ziedus un liek tikpat daudz svaigu saspiestu ziedu un atkal 10 dienas ļauj pastāvēt saulē. Tā procesu var atkārtot 3-4 reizes, līdz eļļa top tumši sarkana.

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties