latvijaspirts.lv
      
2024. gada 29. marts
JAUNUMI
NOTIKUMI
SAUNA IN LATVIA Latvian traditional bathhouse
БАНИ ЛAТВИИ традиции, народные ритуалы
DVD Latviešu tradicionāla pirts Latvian traditional bath
Grāmata PIRTNIEKU STĀSTI
LATVIJAS PIRTS DIENA
BIEDRĪBA LATVIJAS PIRTS
VISS PAR PIRTS DZIVI
Pirts veidi
Pirts tradīcijas
Pirts padomi
Pirtsslotiņas
Pirts akmeņi
Pirts celtniecība
Aromaterapija
Ārstniecības augi
> Ārstniecības augi A 1-10
> Ārstniecības augi A11-21
> Ārstniecības augi A21-31
> Ārstniecības augi B 1-10
> Arstniecības augi C 1-10
> Ārstniecības augi D 1-10
> Ārstniecības augi E 1-10
> Ārstniecības augi F 1-10
> Ārstniecības augi G 1-10
> Ārstniecības augi H 1-10
> Ārstniecības augi I 1-10
> Ārstniecības augi J 1-10
> Ārstniecības augi K 1-10
> Ārstniecības augi L 1-10
> Arstniecības augi M 1-10
> Ārstniecības augi N 1-10
> Ārstniecības augi O 1-10
> Ārstniecības augi P 1-10
> Ārstniecības augi R 1-10
> Ārstniecības augi S 1-10
> Ārstniecības augi T 1-10
> Ārstniecības augi U 1-10
> Ārstniecības augi V 1-10
> Ārstniecības augi Z 1-10
> Eksotiskie augi A-B-C-D
> Eksotiskie augi E-F-G-H-I
> Eksotiskie augi J-K-L
> Eksotiskie augi M-N-O
> Eksotiskie augi P-R-S
> Eksotiskie augi T-U-V-Z
Dabas veltes
Veselība un skaistums
Mājas lietas
Svināmās dienas un tradīcijas
Mālu terapija
Garšaugi no Annas Šmites
Eglona Brūna saimniecība
IEPAZĪSTIES!
PIRTS SKOLA
Pirts Upesrūķi
Pirts Brūveri
Pirts Nāras
Pirts Azote
Pirts Kundziņi
Pirts Bērzaine
Pirts Avoti
Pirts Rozēni
Pirts Šalkas
Pirts Piekūni
Lauku sēta Jāņkalni
Pirts Pļavenieki
Pirts Spārītes pie Rāznas
Ezermalas - Pirtslietas
Brīvdabas muzejs
Meņģeļu pirts
Viktora Ķirpa Ates muzeja pirts
EKO SOLIS Dabīgas lineļļas - koka darvas krāsas, koka kubli
Dr. Tereško tējas
Kalējs Edvīns Šakalis
Latvijas pirts 2010 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2011 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2012 - Latvian sauna - Латвийская баня
Latvijas pirts 2013 - Latvian sauna - Латвийская баня
LATVISKIE PIRTS SVĒTKI 2015
Latvijas pirts svētki 2017
FORUMS
GALERIJAS
Arnika


Kalnu arnika - Arnicae flos (Arnica montana L.)

Daudzgadīgs augs 20-60 cm augstumā. Zied jūnijā, jūlijā. Ziediem ir patīkams aromāts. Ir kalnu un pļavas arnikas šķirnes. Mūsdienās aptiekās pārsvarā nopērkamas pļavas arnikas, jo kalnu arniku ir nerentabli audzēt rūpnieciskos daudzumos. Pļavu arnika ir Amerikas augs. Arnika ar skaistiem, dzelteniem ziediņiem zied kalnos apmēram 1200 m augstumā tikai 3 – 4 mēnešus. Izmato pamatā ziedus, dažkārt arī lakstus un saknes. Kaltētus ziedus var glabāt 2 gadus. Ziedi satur krāsvielu, organiskas skābes, imulīnu, miecvielas, olbaltumu, ēterisko eļļu u. c. vielas.

Arnikas preparāti pazemina arteriālo asins spiedienu un pastiprina žults izdalīšanos. Tos nozīmē pie sirds vājuma un stenokardijas, iekšķīgās un ārējas asiņošanas. Komprešu veidā izmanto sasitumu, sastiepumu, brūču, furunkulu, trofisku čūlu, apdegumu un apsaldējumu dziedēšanai.
 Tautas medicīnā arniku lieto bronhītu, podagras, gripas, krampju, epilepsijas, smadzeņu satricinājumu gadījumos, kā urīna dzenošu līdzekli pie sirds saslimšanām. Preparāti mazās devās tonizējoši iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu, bet lielās devās pazemina tās tonusu un aizkavē krampju lēkmes, paplašina sirds asinsvadus, uzlabo sirds muskuļa “barošanu”. Rūpnieciski izgatavoto spirta tinktūru izmanto kā asiņošanas apturēšanas līdzekli ginekoloģijā. Ēteriskajai eļļai ir dezinficējoša, pretiekaisuma un brūču dziedējoša iedarbība. Sastāvā esošie flavonoīdi atbild par sirds – asinsvadu sistēmas darbību. Holīns pazemina arteriālo asinsspiedienu. Dažkārt novēro ādas alerģiskas reakcijas. Pastāv viedoklis ka iekšķīgi nav ieteicams lietot.

  • Ziedu uzlējums. 1 ēdamk. ziedi, 1 gl. karsts ūdens. Vāra 3-5 min. Lieto pa 2 ēdamk. 3 reizes dienā pirms ēšanas.
  • Ziedu uzlējums. 10 g ziedi, 1 gl. karsts ūdens. Vāra 15 min uz lēnas uguns ūdens peldē. Lieto pa 1 ēdamk. 3 reizes dienā atšķaidot ar pienu. Palīdz pie stenokardijas.
  • Kompreses. 1 ēdamk. arnikas uzlējuma koncentrāts, 0,5 litri ūdens. Lieliski palīdz muskuļu un saišu sastiepumu, izmežģījumu gadījumos. Komprešu uzlikšanas laikā jāsaglabā miera stāvoklis.
  • Komprese. 1 ēdamk. arnikas uzlējuma koncentrāts, 0,5 litri ūdens. Lieto asinsizplūdumu gadījumā, paātrinās sadzīšanas process. Ļoti ātri mazinās sāpes.
  • Komprese. 1 ēdamk. arnikas uzējuma koncentrāts, 0,5 litri ūdens. Palīdz inficētu un slikti dzīstošu brūču dziedēšanā.
  • Skalojamais ūdens. 0,5 tējk. arnikas uzējuma koncentrāts, 1 gl. silts ūdens. Izmanto mutes dobuma un kakla skalošanai.
  • Arnikas tēja. 1-2 tējk. kaltēti ziedi, ¼ litrs verdošs ūdens. Nostādina 10 min. Izmanto kakla skalošanai. Kompresēm izmanto šādā koncentrācijā un var arī atšķaida ar ūdeni attiecībā 1:1.
  • Arnikas tinktūra. Kaltēti ziedi, 70% spirts (1:10). Nostādina 2 nedēļas un atdala no ziediem. Pēc 10 dienām filtrē, līdz šķidrums kļūst caurspīdīgs.
  • Arnikas spirts. Vienādās devās svaigi arnikas ziedi un 30% spirts. Nostādina 14 diennaktis. Lieto kompresēm.
  • Kalnu arnika ir svarīgs pirmās palīdzības līdzeklis traumu situācijās. To lieto gan pamežģītas potītes vai sasituma gadījumā, gan tad, ja ir grieztas brūces; arnika labi aptur asiņošanu, palīdz audiem labāk saaugt, ja ir zilums – palīdz tam ātrāk uzsūkties. Pirmās 24 stundas pēc traumas vajadzīgs vēsums, tāpēc jālieto arnika spirtā -to atšķaidot, liekot kompresi, vai želejā.
  • Ja cilvēks visu dienu lasījis ābolus, grābis lapas vai darījis citus neierastus darbus un viņam vakarā sāp mugura, ņem arnikas eļļu, kas gatavota uz olīvu un saulespuķu eļļas bāzes. Tā uzsūcas 5 – 10 minūtēs, izveido aizsargapvalciņu vietā, kur tikusi lietota, palīdz tur saglabāt siltumu un līdz ar to cilvēka paša dziedinošie procesi var realizēties.
  • Ja paredzama slodze mugurai un cilvēks zina, ka tā viņam var sāpēt, tad ar arnikas eļļu var masēt muguru pirms slodzes. Ja savulaik traumēts celis, kāju var masēt ar arnikas eļļu pirms piedalīšanās skrējienā. To var darīt arī pavasarī, pirms atsāk skriešanas treniņus. 
  • Arnika ir lielisks palīgs tiem, kas mīl sportot, jo ļauj atbrīvoties no muskuļu sasprindzinājuma. Ja ir muskuļu nogurums vai sāpes, palielinot treniņu slodzi, tad arnikas eļļu lieto pirms vai pēc sporta nodarbības. 
  • Arī bērniem straujas augšanas periodā vajadzīgs sildošs un mazliet pasargājošs arnikas „apvalciņš” rokām, kājām vai mugurai, jo asinsrite bieži netiek līdzi augšanas tempam. 
  • Tā kā arnika uzlabo dziļo asinsriti un mazina sasprindzinājumu, ja vēderā ir sastrēgušas gāzes, tad arnikas eļļu iemasē ar riņķveida kustībām ap nabu. 
  • Pilīte arnikas eļļas ir laba pirmā palīdzība bērnam, kam gadījusies kāda skramba vai puns. Atcerieties, ka palīdzība jāsniedz mierīgi, droši un noteikti.
  • Ja mašīnā sapūsts plecs, arnikas eļļa jāuzziež iespējami drīzāk, vakarā tas jāizdara vēlreiz, un nākamajā dienā plecs tikpat kā nesāp. 
  • Ejot uz masāžu, var paņemt līdzi arnikas eļļu un palūgt, lai masieris to izmanto – tas nāks par labu mugurai.

Reģistrētajiem
Epasts:
Parole:
 Reģistrēties